icon

Aký je bezpečný odstup očkovania Boostrix a Abrysvo?

jana35798
7. feb 2025

Dobry den. Prosim vas, vedeli by ste mi poradit s akym odstupom ockovat Boostrix a Abrysvo v tehotenstve? A cim idealne zacat? Kolko davok sa ockuje?
Moj vseobecny lekar s tym vobec nema skusenost a nevie mi povedat, no zevraj urcite nie naraz.

Navyse Boostrix sa tazko zhana, mohla by byt vhodna nahrada vakcina Adacel?

Dakujem.

ninazemna
7. feb 2025

Abrysvo ako prvé (24. - 36. gestačný týždeň), Boostrix (Adacel) od 36. gestačného týždňa (35 + 0). Pokojne odstup 1 - 3 návštevy v poradni. ZS

babushkaem
7. feb 2025

A na co su dobre tieto očkovania? Som ani nevedela, ze sa nieco da očkovať v tehotenstve.

ninazemna
7. feb 2025

@babushkaem Chránia novorodenca pres infekciou RSV (respiračný syncyciálny vírus) a čiernym kašľom (proti ktorému bude dieťa očkované až v 3., 5. a 11. mesiaci), ZS

lunetak
7. feb 2025

@jana35798 v pohode mozes aj naraz nechat ockovat obe 🙂

jana35798
autor
7. feb 2025

@ninazemna dakujem velmi pekne za odpoved 😊

lenka0104
8. feb 2025

@babushkaem je to odporúčané v poslednom trimestri aby protilátky prešli cez placentu na dieťa aby bolo chránené tie prvé mesiace kým dostane vlastne očkovanie. Je to fajn teraz keď je veľa prípadov čierneho kašľa na západnom Slovensku (Boostrix chráni pred čiernym kašľom, tetanom a záškrtom)..

lenka0104
8. feb 2025

Ja som mojou všeobecnou lekárkou dostala odporúčanie na Boostrix, a aj som sa pred týždňom dala očkovať (na začiatku 34.tt). Ale vakcínu som na Slovensku zháňala márne, lebo už niekoľko mesiacov nie je dostupná. Ale v Rakusku (vraj aj v Česku) ju majú stále bez výpadkov. Tak som si ju zaplatila v plnej cene cca 33€..a na Slovensku je vraj náhrada za Boostrix, spomínaný Adacel, ale vraj nie je registrovaná ešte a že výrobca tam nič nespomína ohľadom očkovania tehotných, takže moja lekárka si to nechcela zobrať na zodpovednosť, lebo vraj iba ten Boostrix je odporúčaný a testovaný pre tehotné..
Ale keď som teraz bola na rizikovej poradni v Ružinove tak pán doktor Záhumenský mi povedal že oni očkujú tehotné aj vakcínou Boostrix Polio, že ta je dostupná na Slovensku..

babushkaem
9. feb 2025

@lenka0104 nechápem preco mi o tom lekárka nepovedala… ci to musim k všeobecnej? Akurat som to kamoske hovorila, co žije v zahraničí a u nich to je uplne normalne na poradniach to pichajú

jana35798
autor
9. feb 2025

@babushkaem ja mam taky pocit, ze tu sa sami lekari ani len nevzdelavaju v tejto teme. Navyse stale sa na tehotnu zenu vsetci zdravotnici pozeraju cez prsty, len nech preboha nic nechce, lebo sa boja si vziat na triko pripadne komplikacie.

A riesi to vseobecny lekar, ale o tej moznosti by mohol informovat gynekolog. Ved vseobecny kolko krat ani nevie, ze je zena tehotna.

marystuart
9. feb 2025

@jana35798 uz to tu zaznelo, ale potvrdim. Najprv Abrysvo. Potom 3 tyzdne odstup. A Boostrix idealne najneskor do 36 tyzdna (aby sa stihli vytvorit protilatky.)

lenka0104
10. feb 2025

@babushkaem no moja gynekologicka mi tiez nic nehovorila, ale ja som sa jej sama od seba pytala na ockovanie, lebo som o tom pocula...a tak mi odporucila zajst za vseobecnou lekarkou, ze ta ma zaockuje...takze moja vseobecna to riesila..

lunetak
10. feb 2025

@lenka0104 u mňa všeobecná nechcela (že mi stačí očkovanie spred 3 rokov a o RSV ani nevedela), takže som sa informovala sama v očkovacom centre kam som potom sa aj išla zaočkovať a nebol problém, obe vakcíny mi podali naraz.

kukuricka008
9. mar 2025

Chcem sa spytat, ze preco ma ist abrysvo prve? Mala som plan praveze boostrix prve pauza 3tt a potom abrysvo. Tak ze ci to musim nutne menit😅

ninazemna
9. mar 2025

@kukuricka008 Môžeš aj v takom poradí. ZS

1lukla1
11. mar 2025

Mne v očkovacom centre v BA podali teraz v 32tt Adacel na čierny kašeľ a podľa doktorky by sa Abrysvo malo podať až o 2týždne, to sa ešte rozhodnem či pôjdem.

kukuricka008
11. mar 2025

@1lukla1 Mozem sa spytat kde je ockovacie centrum v BA? Viem len o cechach ze tam su, pretoze na Sk nie su dostupne vakciny🤷

babushkaem
11. mar 2025

@jana35798 no jq som to teraz riešila, ten boostrix a nechcú ma zaočkovať, lebo ze v 2023 som bola očkovaná na tetanus, ktorý je v tejto vakcíne a ze ma urcite nepreočkujúc tou vakcínou tak skoro…

jana35798
autor
11. mar 2025

@babushkaem aha 😅 ja som tovnako mala v 2023 tetanovku a povedala mi dr ze mozem kludne teraz boostrix 😅
Tu si kazdy robi co chce 🤦‍♀️
Nerozumiem, ze na toto nie su nejake plosne usmernenia.

babushkaem
11. mar 2025

@jana35798 no, mne povedala, ze keby je samotná vakcína na čierny kašeľ tak ok, ale kedze je to spolu s tetanusom tak mam smolu…

ninazemna
11. mar 2025

@jana35798 Odborné usmernenie MZ SR 13. marca 2017 čiastka 7-13 “Očkovanie v inom veku a inom poradí … “ na nete. Dá sa opýtať autorov, prípadne členov Slovenskej vakcinologickej spoločnosti, téma bude v apríli na ich konferencii v Tatrách. Program je na nete. ZS

1lukla1
12. mar 2025

@kukuricka008 bola som v Inštitút očkovania a cestovnej medicíny Inocem 🙂 ale tiež boostrix tam nemali.. iba boostrix polio alebo Adacel ale čo som čítala na internete tak už je aj Adacel schválený pre tehotné ženy takže išla som do toho.
A ešte mi povedala, že keby som bola o rok o dva zase tehotná tak, že je dobré sa zase preočkovať v každom tehotenstve.. inak, že stačí až o 10rokov.

1lukla1
12. mar 2025

@kukuricka008 ale teda platí sa tam… a poisťovňa to neprepláca.
Za Adacel som platila nejakých 43e

carduelis
19. mar 2025

Ahojte, ja som dnes bola na Adacel a chcela by som aj o 2t Abrysvo ale v lekarni stoji 190€ 🫠 🫣 vy ste platili toľko?

1lukla1
19. mar 2025

@carduelis ja som nakoniec Abrysvo zvážila tak, že nepôjdem, kvoli tomu že najvačšia incidencia výskytu RSV je cez zimné mesiace a v máji už rapídne klesá.. je to niečo podobné ako s chrípkovým obdobím .. tak kvôli tomu.. inak keby som rodila v zime tak by som asi šla..
v očkovacom centre mi vraveli, že Abrysvo stojí okolo 240e 😬

ninazemna
19. mar 2025

@1lukla1 Cena Abrysvo 188,16 - 213,56 €.

1lukla1
19. mar 2025

@ninazemna no to očkovacie centrum je súkromné, mám pocit, že je tam všetko o dosť drahšie 🤔

carduelis
19. mar 2025

@1lukla1 ja mam tiez tak termin, hej dava to zmysel, tak snad sa nic neprihodi. Ale v mojom okoli som sa nikdy nestretla ze by niekto mal RSV a musel do nemocnice. Len na mk citam strasidelne pribehy. Cierny kasel sme zato minuly rok mali

kukuricka008
20. mar 2025

Neviem ci vzdy presne zistuju o aky virus ide, popripade casto to ani rodicom neoznamia. Ja mam v okoli viacero babatiek so zapalom priedusiek do jedneho roka, samozrejme zavisi od rodinnej situacie zvacsa su to deti so starsimi surodencami. Ak je to prve babatko nie je ta sanca na tento virus velka hlavne v letnom obdobi🙂

jana35798
autor
28. mar 2025

@kukuricka008 presne pre to som sa rozhodla ja ockovat. Starsi surodenec, ktory uz mna potrapil pocas tehotenstva dostatocne tymi skolkarskymi pliagami 😁 chcem znizit riziko co najviac aj ked to bude letne dieta

jana35798
autor
28. mar 2025

@carduelis v lekarni mi objednali, cena 187eur