icon

Aký tlak ste mali pri preeklampsii?

30. mar 2024
nevenka
30. mar 2024

Ja som nemala preeklampsiu, len gestacnu hypertenziu, bez opuchov a bielkoviny, no miestami mi letel aj na Dopegyte na 160/110, mne t9 ale zacalo po 36 tt., vyvolavali porod v 39 a dalsi raz v 38 tt., takze to som mala stastie, ze donosene deticky.
Tyzden po porode som mala na Dopegyte aj 190/135, manzel mi volal zachranku a nasledne mi moj kardiolog predpisal ine lieky. Beriem aj teraz, vyse roka po poslednom porode.

majamat
30. mar 2024

mne tuto dg sice dali, ale nie som si sita, ci to bola preeklampsia.
a mala som tlak maximalne 145/95.

preco si nemyslim, ze to bola preeklampsia?
mala som opuchnute nohy, ale tie som mala opuchnute skoro 1,5r po porode. potom sa to zlepsilo, potom asi 3r po porode sa miobjavil znovu taky masivny opuch, mierne opyuchy mavam stale. mam krcove zily uz vela rokov.

tlak - cele tehu som mala tlak ok. 2dni pred hospitalizaciou z dovodu prekrocenia TP som bola u mojho gyn a tlak opat ok. v nemocke som ho mala vzdy vyssi.
niecopodobne sa mi stava v niektorych amb. vzd ymi tam nameraju vyssi tlak, pricom si doma a aj v praci meram, rpiapdne mi odmeraju v inych ambulanciach a tam je tlak ok. a teda toto sa stava opakovane v tych istych ordinacich. nayvse mam bohate skusenosti s meranim tlaku v praci a niektore tlakomery akoby boli inak nadstavene. meraju vyssie hodnoty, ked premeram druhym, ten namera nizsie hodnoty.
verim tomu s nizssimi hodnotami, lebo tie hodnoty vychadzaju u viacerych ludi roznorodo, pricom ten s vyssimi odmeral vlemi podobne hdonoty vsetkym a vsetci mali tlak vyssi, co je nerealne. to len na ozrejmenie, preco si to myslim, ale teda tlak, pri ktorom mi tuto dg uzavreli som napisala vyssie. hoci dg nebola zrejme spravna.

bobco13
30. mar 2024

Ahoj,mala som 180na 140 ,bielkoviny v moči, opuchy

ivangeline
30. mar 2024

220 na 120 ;D

lija22
30. mar 2024

220/160 dlho dlho takmer od zaciatku teho. spuchnuta som bola. inac somsa citila dobre, ako nic. az ked stupli bielkoviny ci co sla som hned pod noz. dvojicky 31 tyzden

ropucha6
30. mar 2024

Okolo 180/120 so 6xDopegyt, 2xBetaloc a 1xAgen, to bolo v 35tyzdni, v 36+0 som uz isla rodit, kedze sa pridruzili zle pecenove testy, rozpad krviniek a pod.

lusyc
30. mar 2024

165/110 8×dopegyt, k tomu agen, ebrantil, magnesium, akútna sekcia 32+1. V ďalších tehitdnsfvach na anopyrine a fraxiparine som potiahla dlhšie, bez bielkovín a opuchov, len vysoký tlak do 165/100.

deninka233
30. mar 2024

210/180 a extrémne vysoké bielkoviny a močovina, bez opuchov. Ale ja som bola na tom celé tehu v pohode, len posledné týždne pred pôrodom to vyskočilo takto. V 38tt sme na to prišli na poradni, začiatkom 39tt ma museli rezať.

autor
31. mar 2024

@lusyc
@ropucha6 a babatka boli v poriadku?

lusyc
31. mar 2024

Áno. Ale treba trebalo veľa cvičiť vojtovku a rehabilitovať. Ja si to dávam do súvisu, silná antihypertenzna liečba + porod skôr.

ropucha6
31. mar 2024

Ano, v poriadku, ale tiez cvicila vojtovku kvoli torticollis.

autor
1. apr 2024

@lusyc
@ropucha6 to je super, upokojili ste ma ,dúfam ze to dobre dopadne

ropucha6
1. apr 2024

@autorka, v ktorom si tt? Uz si v nemocnici?

3petka
1. apr 2024

Najvyšší asi 160/110, a lietalo to stále okolo týchto čísel. Dopegyt nepomáhal. Opuchnuta som bola tak že som bola ako 4xja a mala som bielkovinu v moci. Už maly neprospieval musel ísť von.

elzu
1. apr 2024

@majamat
Mereni krevniho tlaku muze byt casto nepresne, hlavne pokud nema clovek spravnou manzetu. Proto je treba vest doma protokol krevniho tlaku se spravnym tlakomerem.
Nicmene diagnosa praeklampsie se nestanovuje jen na zaklade vysokeho krevniho tlaku. Nemanifestovala se ti preaklampsie i v jinem organovem systemu- ledviny, jatra, krevni desticky, neurologicke priznaky?
Pokud ne, tak je diagnoza opravdu spatne stanovena. Coz je dulezite pro nasledujici tehotenstvi.

majamat
1. apr 2024

@elzu ved to, ze tlak moze byt neprense odmerany, nemusi byt len nespravna manzeta, ale ani digi tlakomery nie su vzdy tak presne, ako by mali byt, resp ako by sme potrebovali aby boli.
a nic ine som nemala. aj keby sa o preeklampsiu jednalo, v zaciatocnom stadiu nemusi byt tak vyrazne poskodenie, cize moze to zacinat len tlakom, ci opuchmi.
a teda nic ine som nemala, iba opuch a zvyseny tlak, ktory fakt ani zvyseny byt nemusel.
merali mi ho opakovane, ale zrejme vzdy rovnakym tlakomerom.

presne toto sa mi stava, ze v jednej amb, som mala opakovane vyssi tlak, pricom soms i nasledne merala tlak priebezne obcas dlhsie obdobie, dokonca v praci a hoci som bola v klude, no tym, ze som bola v praci, som bola trochu rozlietana a chvilkovi klud nemusi stacit na stabilizaciu celeho organizmu a zarovne tlaku. aj anpriek tomu tlak ok. rovnako aj na Bozpo a dokonca aj viacere kolegyne tam mali namerany vyssi tlak ako bezne mavali,

autor
2. apr 2024

@ropucha6 34+6 dnes, niesom ešte v nemocnici ale uz som mala bielkoviny v moči, mam opuchy ale tlak sa mi drží stále okolo 140/85 cca

3petka
2. apr 2024

Tak ale tých 140/85 je ešte ok. Mne vraveli že ten druhý údaj je dôležitejší a ak je už 90-95 vtedy je zle.

spageta85
6. máj 2025
@lija22

220/160 dlho dlho takmer od zaciatku teho. spuchnuta som bola. inac somsa citila dobre, ako nic. az ked stupli bielkoviny ci co sla som hned pod noz. dvojicky 31 tyzden

@lija22 prosím ťa kedy sa ti upravil tlak do normálu hneď po pôrode?? Ja som po pôrode 6 deň a stále je vyšší nie tak vysoký ako tesne pred pôrodom no drží sa hore a ja už kôli tomu v nemocnici ostávať nechcem

spageta85
6. máj 2025
@3petka

Najvyšší asi 160/110, a lietalo to stále okolo týchto čísel. Dopegyt nepomáhal. Opuchnuta som bola tak že som bola ako 4xja a mala som bielkovinu v moci. Už maly neprospieval musel ísť von.

@3petka dopegyt nepomáha ani mne kedy sa ti stabilizoval tlak po pôrode prosím ťa ?Som 6den po a stále je vyšší boli ma hlava aj oči

3petka
6. máj 2025

No mne nič nebolo. Ja som nič necítila z príznakov vysokého tlaku ani po pôrode. A asi týždeň po som skoro odpadla lebo sa mi tlak znížil no stále som brala tabletky, takže klesol na takú hodnotu, že hrôza. Takže vtedy som si povedala že už nebudem brať tabletku a po cca 4 mesiacoch od pôrodu som bola u obvoďáka na kontrole a tlak som mala ukážkový.
Ale mne keď dopegyt počas tehotenstva nezaberal tak mi nasadili iné lieky, myslím atenobene a ešte niečo a ten prvý som brala aj po pôrode.

lija22
6. máj 2025
@spageta85

@lija22 prosím ťa kedy sa ti upravil tlak do normálu hneď po pôrode?? Ja som po pôrode 6 deň a stále je vyšší nie tak vysoký ako tesne pred pôrodom no drží sa hore a ja už kôli tomu v nemocnici ostávať nechcem

@spageta85 ahoj. Dlho po porode som este uzivala lieky na tlak.

spageta85
6. máj 2025
@lija22

@spageta85 ahoj. Dlho po porode som este uzivala lieky na tlak.

@lija22 aj tá bolela hlava oci ? Lebo ja si myslím že to mám práve z tlaku

lija22
6. máj 2025
@spageta85

@lija22 aj tá bolela hlava oci ? Lebo ja si myslím že to mám práve z tlaku

@spageta85 ano z tlaku ma bolievala hlava. Kazdopadne, mna kvoli tomu v nemocke nedrzali. A ak mas len vyssi tlak, nie vysoky tak to snad nie je dovod ta tamdrzat. Drzim palce nech si skoro fit. Gratulujem k babatku/ babatkam. Nech ste zdravi ;)