Bola mi diagnostikovaná tehotenská cukrovka
Ahojte,
Bola mi diagnostikovaná tehotenská cukrovka, namerané hodnoty bolo nasledujúce:
1. Odber nalačno: 4,29 mmol/L 2. Odber 1 hod. po vypití glukózy: 9,48 mmol/L 3. Odber po 2 hod.: 12,03 mmol/L
Moja lekárka to nijako nekomentovala, len že sa mám objednať na diabetologiu a bude treba upraviť stravu, pravidelný pohyb a merať cukor.
Trápi ma však posledná nameraná hodnota, zdá sa mi vysoko nad limitom.
Aké máte skúsenosti s tehotenskou cukrovkou, zmizla vám po pôrode? Rodili ste prirodzene alebo sekciou? Akú pôrodnú hmotnosť malo bábätko?
Ďakujem za všetky odpovede a vaše skúsenosti.
@ndrnvk p. Doktorka mi na zaciatku povedala co cca mam vysadit a potom som si vyhladala aj na nete. Pouzivala som kaloricke tabulky aby som vedela kolko cca sacharidov som prijala. A teda ano stacilo, vysadila som sladke uplne, prilohy, chlieb som jedla iba kvaskovy a skusala som kedy mam cukor este ok. Ovocie som napriklad mohla len zelene jablko 🙂 Neboj sa nicoho len dodrzuj stravu a naozaj sa snaz hybat a ak si niesi ista nejakym jedlom zmeraj si cukor cca hodku a pol po nom
Ahoj, je to veru vysoka hodnota.
Ja som porodila prirodzene,babatko malo 3.5kg.
Kompenzovala som stravou,vyhla som sa nastastie liekom. Prisna dieta - dostala som aj zoznam co mam uplne vynechat, a zaroven aj kolko coho cca mozem jest. Toto je trosku individualne,niekomu prejde viac ryze,niekomu zemiakov, atď - to uz si odsledujes meranim po jedle.
Da sa to vydrzat lebo to nie je klasicka dieta kvoli chudnutiu ale kvoli tomu aby bolo babatko zdrave - mna to teda branilo to porusovat lebo mi to prislo proste nefer voci tomu babu a bala som sa zdravotnych komplikacii. Ale je to len par mesiacov to zvladnes!
Na instagrame je jeden profil mama_s_cukrovkou ktora dava super tipy na rozne jedla, aj na “sladke” varianty.
Drzim palce !
@ndrnvk aj ja som mala, hodnota po dvoch hodinách bola u mňa 8,7 a do konca tehotenstva sa mi podarilo držať cukor bez problémov len diétou.. rodila som prirodzene dokonca som aj prenášala malý sa narodil s rozmermi 54 cm a 3,68 kg a bol po pôrode úplne ok a nezostala mi cukrovka
@amelia89 mne tiež lekárka radila, že si jednoducho musím sledovať z ćoho mi cukor vyskakuje.. mne napr chlieb nič moc nerobil ani zemiaky
@angeli121212 Baby a to meranie ste si ako často museli robiť?
@ndrnvk ráno keď som sa zobudila potom pred raňajkami po raňajkách po dvoch hodinách pred obedom po obede po dvoch hodinách a pred večerou a po večeri po dvoch hodinách a občas som si urobila aj po jedle po hodine keď som napr testovala potraviny a chcela som vedieť ako to vyzerá
@ndrnvk ten pohyb dosť robí mne stačilo keď som sa po jedle nezasedela ale išla.len umyť riad a poriadiť čo to už bol vidieť rozdiel
uprava stravy postaci, u mna bol zaklad vyvar a kuracie so zeleninovym salatom, raz denne celozrnne pecivo, ovocie skor kysle, sladke ovocie len obcas pre chut, vela zeleniny. Vobec som nejedla sladkosti, ani sladke vody a prilohy (zemiaky a ryzu) minimalne.
@ndrnvk Ahoj, ja som mavala okolo 8.5 2hpo jedle, na stravu som si davala velky pozor. Merala si cukor 3x denne glukomerom, vykucila sladkosti, prilohy som jedla velmi malo, skor si robila salaty.Porodila som skor o skoro 2mesiace, akutnym cisarskym, babo malo 2200g.
@katkaseiner A na raňajky si si čo zvykla dávať? Ja som milovala ryžovú kašu s ovocím na ráno, len s tým sa bohužiaľ budem musieť na čas rozlúčiť.
@lubkovaandrejka Ahoj, fuha a to bolo spôsobené tehotenskou cukrovkou alebo niečím iným?
@ndrnvk tak, vraj ti tehotenska cukrovka moze sppsobit predcasny porod ,ale toto bolo kvoli abrupcii placenty a preco sa to stalo, na to nikto neprisiel.
@ndrnvk vobec si nespominam, bolo to uz 12 a 9 rokov dozadu... viem len ze ja som sa tak strasne prejedla zeleninovych salatov a kuracieho masa ze po porode som si normálne musela dat pauzu. Castejsie a mensie porcie... Ak ma napadnu tie ranajky, tak este napisem
Ja som mala tehotenskú cukrovku pri druhom dieťati, rodila som s vyvolávačku týždeň po termíne, syn mal 3 100 g a 50 cm. Teraz po 14 rokoch si stále sledujem cukor, lebo moja mamka okolo 50-ky dostala cukrovku 2.typu. Tak dúfam, že sa tomu vyhnem 🙏
Mala.som ju v oboch tehotenstvach, keďže je to tehotenská cukrovka, po pôrode zmizne.
Ale pravdepodobne budeš mať vyššiu dispozíciu v starobe.
Deti mali obidve 3500, a 3450, dĺžka 50 a 49 cm, obidva pôrody prirodzene,/Epi.som nechcela/ rodila som v 41 a 43.
@ndrnvk v prvom tehotenstve som tiež mala tehotenskú cukrovku,gynekológ ma poslal diabetologicke,ktorá mi dala brožúrku s jedlami, ktoré môžem a ktoré mám vynechať +ma poslala do nemocnice ,lebo hodnoty som mala dosť vysoké,tak na sledovanie a úpravu stravy..Dcéra sa narodila zdravá, prirodzene v 39 týždni s váhou 3700 a 51cm.Ziadne lieky na cukor som neuzivala a po pôrode mi zmizla.
@ndrnvk A ešte dodám, že žiadne lieky mi nedávali, len diabetologička mi kázala po jedle sa hýbať, aspoň po schodoch chodiť a podobne. Ja som vtedy mala staršiu dcéru 1,5-ročnú, bolo leto a keď po obede ona zaspala, ja som bola rada, že nohy trochu vyložím, fakt som nevládala sa ešte hýbať naviac 🤷🏻♀️😉
@ndrnvk ahoj,ako sa ti darí s diétou a aké máš hodnoty keď si merias po jedle?váha bábätká na ultrazvuku je v poriadku?mne robili tiež v pondelok glukozovy test a mala som po 2 hod.10,3,takže aj v tomto tehotenstve mi cukor šarapatí..a malý je väčší o 2 týždne..už som objednaná k diabetologovi.

@ndrnvk ahoj ja som mala, drzala som stravu po porode cukrovku nemam a mala sa narodila s 3100g prirodzene ☺️