icon

Bola mi zistená tehotenská cukrovka

6. júl 2024

Caute,bola mi zistena tehotenska cukrovka,vyradila som cukor,sladene veci,zemiaky,ryzu,cestoviny (jem s vynimkou len celozrne veci). Rano mam glykemiu nalacno max 3.6, hodinu po ranajkach 4.4.,minule som zhresila a dala som si klasika cestoviny (tentokrat nie celozrne s tvarohom) a po hodine a pol som mala cukor 7.8. Niekedy mi klesne glykemia medzi jedlami na 3.4. Snazim sa jest aspon 5x denne, ranajky slatinsky chlieb s kvalitnou sunkou a zeleninou, desiqta jogurt grecky biely+orechy+cucoriedky,obed je variabilny,olovrant jablko/hruska a vecera to co na ranajky zvycajne. Ja ani sama neviem,ci to nie je prisne, glukomer som dostala pred cca tyzdnom a pol a este nad 8 som sa po hodine aj pol nedostala,zvycajne ovela nizsie, napr. 5,5.

zuzi0911
6. júl 2024

Mne dr sám (diabetolog) povedal,že tehitna a taketo obmedzenie je nie moc dobre . Jednoducho mam si dat co bežné jem ,ale menšiu davku ...a hlavne 2 h po jedle, aby nebola glykemia nad 7 ...
Samozrejme ,že do tohoto neradim sladké a podobne(to som vylúčila úplne) . Ale obed klasika zemiak a mäso na stave môžeš. Nie davku ako bežné zješ ,ale menšiu. A teda mala som jest minimálne každé 2,5-3h nakoľko si dávaš omnoho menšie porcie a hrozí práve tá hypoglykemia

Hlavne veľa zeleniny ako prílohu si dávaj, syr atd ...

deniheni111
Autor odpoveď zmazal
lucka2555
21. dec 2024

Hodnoty máte fajn, ale merat sa ma 1 hodinu od prveho susta (hodnota max 7,8) a dve hodiny po prvom suste, ale to to uz nie je moc presne lebo najvacsi vystup cukru je cca 1 hod po prvom suste. Ta rada ze jest vsetko len mensie porcie a obmedzovat sa v tehotenstve je zle je na odobratie diplomu, pardon.
Najviac mi pomohol instagramovy profil cukrovkanadiete. Má ho doktorma, ktora mala 2x tehotensku cukrovku.