Čistenie pri zamĺknutom tehotenstve
Ahojte, idem si k Vám po radu ohľadom čistenia pri zamlknutom tehotenstve. Prvý krát som bola u lekárky v 5 týždni, kedy bol na ultrazvuku vidieť gestačný vak a žĺtkovy vačok. Vzhľadom na 5 týždeň povedala, že to je v poriadku. Druhý krát som bola na kontrole 7+2tt, kedy bolo vidieť už len prázdny gestačný vak (8mm) bez žĺtkoveho vačku so záverom zamlknute tehotenstvo a že mám na výber dve možnosti. Buď počkáme kým sa sama vyčistím alebo pôjdem do nemocnice, kde mi dajú tabletku, po ktorej by som sa mala vyčistiť. Rozhodla som sa počkať s tým, že ak sa do dvoch týždňov nevyčistim, tak mám prísť na kontrolu a dá mi papier do nemocnice. Teraz som týždeň od kontroly a zatiaľ nič. Prosím Vás tie čo ste si prešli niečím podobným ako dlho trvalo kým sa Vám spustilo čistenie? A ako to prebiehalo? Ďakujem za každú radu.
Prvý krát som začala špiniť cca 3-4 týždne po ma. Ale to už ma nechali v nemocnici a išla som na kyretáž. Druhý krát som ani nečakala. Išla som na čistenie hneď ako sa zistilo,že to zase nie je ok.
@domka222 a ako dlho po kyretáži ste museli čakať aby ste sa mohli zase snažiť o bábo? Ja som aj za to chcela čakať kým sa sama vyčistím, že mi doktorka povedala, že keď sa sama vyčistím tak netreba čakať ale po tabletke alebo kyretáži treba počkať 4-6 mesiacov
@domka222 a ako dlho po kyretáži ste museli čakať aby ste sa mohli zase snažiť o bábo? Ja som aj za to chcela čakať kým sa sama vyčistím, že mi doktorka povedala, že keď sa sama vyčistím tak netreba čakať ale po tabletke alebo kyretáži treba počkať 4-6 mesiacov
@anonym_autor Po kyretazi sa mozes zacat snazit hned po prvej MS. To co za zastarale info ma doktorka…
@anonym_autor Po kyretazi sa mozes zacat snazit hned po prvej MS. To co za zastarale info ma doktorka…
@rivini vážne? Ak to tak je tak by som určite išla radšej na kyretáž ako takto vyčkávať. Nechápem teda prečo mi povedala takúto info lekárka. Rozmýšľam, že sa skúsim spýtať ešte v nemocnici na to.
ahoj, ja som sa zacala cistit asi 4dni po sone, citala som ako by som to mohla podporit a mne to spustil horuci kupel, drzim paste nech je to cim skor za vami
Mezí ma, čím si prechádzaš. U mňa sa to samo nespustilo, plod zodpovedal 6+0 tt, kyretáž v 10+0, pričom 2 týždne som dúfala, že sa to spustí, posledný týždeň som už mala špinenie, no na sone deň pred kyretážou sa ešte vak neoddeľoval - skrátka nevyzeralo to, že by sa to v dohľadnej dobe malo spustiť. Dlhšie by som čakať nevydržala, aj tak to bolo psychicky veľmi náročné, vlastne aj fyzicky, keďže stále som mala príznaky, nevoľnosti…
Ak sa ti to nespustí, tabletka je šetrnejšia k telu, ale ja som sa toho bála - bolesti, krv, a to všetko doma s 2-ročným synom 😞 pre mňa bola kyretáž prijateľnejšia. Sama si to musíš rozmyslieť, čo je pre teba lepšie, resp. menšie zlo, lebo príjemné nie je ani jedno…
Čo sa týka snahy o ďalšie dieťa, po kyretáži sú také “konzervatívnejšie” odporúčania počkať 3 mesiace, no podľa novších poznatkov je to ok už po prvej menštruácii. A po tej tabletke si fyzicky ako po samočistení (nerozťahuje sa krčok ani nič také, len sa hormonálne vyvolá čistenie), čiže tiež nie je problém po prvej menštruácii skúšať znova…
Mňa síce čistili po pôrode po MA v 16tt, ale určite som nemusela čakať pol roka. Mne hovorili, že mám počkať toľko, čo som bola tehotná.
@anonym_autor mne MA potvrdili v nemocnici a ten den spravili aj kyretaz, bola som na zaciatku 10tt. Za mna, chvalabohu, ze to bolo hned ten den. Babatko bolo planovane, vytúžené,nase prve,,velmi som trpela a cakat a predlžovať trapenie by som psychicky nedala. Tiez odporucovali cakat (jeden ze 3mesiace, dalsi 4-6m. a dalsi min.pol roka)..necakali sme a skusali sme hned. Presli dva cykli a treti ms uz neprisla. Mame chlapceka, ktory uz ma 9r. a aj 7rocne dievcatko..obaja su zdravý a tehotenstva prebehli bez problemov a trvali 40tt. Kamaratka bola s muzom na ivf a prvy vklad vysiel,no potratila, tiez ms, u nej cakali, trvalo to tusim dva tyzdne ci kolko, potom jej podali tabletku, dalsie dva tyzdne kym sa docistila,mala aj bolesti..ani sa necudujem ze do druheho pokusu sa neponahlala..po asi pol roku sli do toho znovu a uz to vyslo..maju zdraveho chlapca..cakat xy mesiacov je stary nazor gynekologov a neviem ani preco..lebo ak sa potraty opakuju u tej istej zeny, zvycajne je tam nejaky zdr.problem
Ahojte, píšem ako to dopadlo, možno to niekomu pomôže. Pri kontrole lekárka zistila, že mi gestačný vak narástol na 35mm a poslala ma do nemocnice, aby mi podali tabletky na čistenie. V nemocnici si ma nechali jednu noc, podávali mi Misoprostol. Ráno, keď som prišla 8 tabletiek o tri hodiny ďalších 8 tabletiek a zase o tri hodiny ďalších 8 tabletiek. Mala som silné bolesti ale dali mi aj injekciu od bolesti. Na druhý deň ráno som mala sono, nebola som ešte úplne vyčistená tak mi dali ďalších 8 tabletiek a pustili ma domov. Doma som ešte týždeň mávala občas kŕče a po týždni som prestala aj krvácať. Na kontrolu idem o dva týždne, tak verím tomu, že mi lekárka povie, že som sa už vyčistila úplne. Lekári v nemocnici mi tiež neodporúčali kyretáž, tabletka je vraj oveľa šetrnejšia. Tie, ktoré ste si tým prešli, ako ste sa vyrovnali s obavami z ďalšieho tehotenstva? Bábätko by sme veľmi chceli, ale určite si dáme prestávku pár mesiacov, zostal vo mne strach, že by sa to mohlo opakovať.
Ahojte, píšem ako to dopadlo, možno to niekomu pomôže. Pri kontrole lekárka zistila, že mi gestačný vak narástol na 35mm a poslala ma do nemocnice, aby mi podali tabletky na čistenie. V nemocnici si ma nechali jednu noc, podávali mi Misoprostol. Ráno, keď som prišla 8 tabletiek o tri hodiny ďalších 8 tabletiek a zase o tri hodiny ďalších 8 tabletiek. Mala som silné bolesti ale dali mi aj injekciu od bolesti. Na druhý deň ráno som mala sono, nebola som ešte úplne vyčistená tak mi dali ďalších 8 tabletiek a pustili ma domov. Doma som ešte týždeň mávala občas kŕče a po týždni som prestala aj krvácať. Na kontrolu idem o dva týždne, tak verím tomu, že mi lekárka povie, že som sa už vyčistila úplne. Lekári v nemocnici mi tiež neodporúčali kyretáž, tabletka je vraj oveľa šetrnejšia. Tie, ktoré ste si tým prešli, ako ste sa vyrovnali s obavami z ďalšieho tehotenstva? Bábätko by sme veľmi chceli, ale určite si dáme prestávku pár mesiacov, zostal vo mne strach, že by sa to mohlo opakovať.
@anonym_autor samozrejme treba sa dať aj psychicky dokopy, čiže určite počkaj, kým sa na to budeš opäť cítiť. No akurát včera som čítala rozhovor s dr. Záhumenským, ktorý tiež potvrdil, čo som tu písala, že podľa aktuálnych poznatkov čakať netreba, aspoň teda čo sa týka tej fyzickej pripravenosti na ďalšie tehotenstvo. Psychika, to už je individuálne...
“Keď máme pár, ktorý sa plánovane snaží o dieťa a po potrate buď kyretážou, alebo tabletkou chce ísť opäť do toho, kedy sa môže začať snažiť?”
“Nemusia čakať tri mesiace. To hovoria menej erudovaní kolegovia, ktorí nemajú načítané. Žena môže otehotnieť hneď ďalší mesiac. V jednej škótskej štúdii sa dokonca zistilo, že čím skôr žena otehotnie, tým je menšia šanca, že potrat znova nastane.“
https://dennikn.sk/4857553/suvisi-neplodnost-s-...
A k tvojej otázke, ako sa vyrovnať s obavami… ja som sa veľmi bála potratu už i pri prvom tehotenstve, lebo tá šanca je vždy, žiaľ, dosť vysoká… vtedy bolo našťastie všetko ok a mám zdravého synčeka. Potom som mala biochemické, čo ma dosť vzalo, lebo som nečakala až taký rýchly koniec nádejí. Krátko na to som otehotnela opäť, veľmi som sa bála, no a bolo z toho MA. Čiže do ďalšieho snaženia sme potom už šli síce s obavami, ale už to berieme celé tak neutrálnejšie, že bude ako bude… nič iné sa nedá robiť. Teraz som v 6. tt a zatiaľ mám asi najmenšie obavy doposiaľ, lebo už viem, že stresy aj tak nič neovplyvnili, iba ak negatívne.
Držím ti palce, nech vám to na druhý pokus vyjde, aby si sa čoskoro mohla tešiť z dúhového bábätka.
@anonym_autor samozrejme treba sa dať aj psychicky dokopy, čiže určite počkaj, kým sa na to budeš opäť cítiť. No akurát včera som čítala rozhovor s dr. Záhumenským, ktorý tiež potvrdil, čo som tu písala, že podľa aktuálnych poznatkov čakať netreba, aspoň teda čo sa týka tej fyzickej pripravenosti na ďalšie tehotenstvo. Psychika, to už je individuálne...
“Keď máme pár, ktorý sa plánovane snaží o dieťa a po potrate buď kyretážou, alebo tabletkou chce ísť opäť do toho, kedy sa môže začať snažiť?”
“Nemusia čakať tri mesiace. To hovoria menej erudovaní kolegovia, ktorí nemajú načítané. Žena môže otehotnieť hneď ďalší mesiac. V jednej škótskej štúdii sa dokonca zistilo, že čím skôr žena otehotnie, tým je menšia šanca, že potrat znova nastane.“
https://dennikn.sk/4857553/suvisi-neplodnost-s-...
A k tvojej otázke, ako sa vyrovnať s obavami… ja som sa veľmi bála potratu už i pri prvom tehotenstve, lebo tá šanca je vždy, žiaľ, dosť vysoká… vtedy bolo našťastie všetko ok a mám zdravého synčeka. Potom som mala biochemické, čo ma dosť vzalo, lebo som nečakala až taký rýchly koniec nádejí. Krátko na to som otehotnela opäť, veľmi som sa bála, no a bolo z toho MA. Čiže do ďalšieho snaženia sme potom už šli síce s obavami, ale už to berieme celé tak neutrálnejšie, že bude ako bude… nič iné sa nedá robiť. Teraz som v 6. tt a zatiaľ mám asi najmenšie obavy doposiaľ, lebo už viem, že stresy aj tak nič neovplyvnili, iba ak negatívne.
Držím ti palce, nech vám to na druhý pokus vyjde, aby si sa čoskoro mohla tešiť z dúhového bábätka.
@dixitka ďakujem za odpoveď a povzbudenie. Aj ja som mala prvý krát biochemické, druhý krát toto, preto si asi potrebujem dať čas na spracovanie všetkého a nastaviť si trošku inak myšlienky v hlave.
Srdečne gratulujem a prajem šťastné a zdravé tehotenstvo ❤️

Prvý krát som začala špiniť cca 3-4 týždne po ma. Ale to už ma nechali v nemocnici a išla som na kyretáž. Druhý krát som ani nečakala. Išla som na čistenie hneď ako sa zistilo,že to zase nie je ok.