icon

Čo znamená genetická mutácia faktor 5?

leona1234
8. aug 2025

Dobrý deň,
Prišli mi výsledky z hematológie, kde sa vyšetrovala genetika, nechcela mi viac povedať len toľko, že mi tam niečo našlic teda nejaký faktor 5 idem k nej až v pondelok ale už ma zožierajú mrle s nervozity.
Neviete čo to môže byť?
Išli sme sa vyšetriť, lebo mám potraty 20. týždni. Ďakujem

anonym_dca3aa
8. aug 2025

stalo ma to 2 sekundy na google asi ta az tak mrle nezeru ked si ho netovorila

leona1234
autor
8. aug 2025
@anonym_dca3aa

stalo ma to 2 sekundy na google asi ta az tak mrle nezeru ked si ho netovorila

@anonym_dca3aa chcem osobne skúsenosti, nie google

anonym_aa3204
8. aug 2025
@leona1234

@anonym_dca3aa chcem osobne skúsenosti, nie google

@leona1234 Nic hrozne, zrejme si budes pichat fraxiparine pocas tehotenstva. Ja mam tiez vdaka fraxiparinu po potratoch dietatko. Budes chodit pocas tehotenstva zrejme na hematologiu. Mne hematologicka povedala, ked som cakala dieta, ze fraxiparine je zazrak a vdaka nemu sa uz velmi vela deti narodilo. Myslim zazrak u zien, ktore mavaju potraty.

glade22
8. aug 2025

Leidenska mutácia, viac ti povie google

leona1234
autor
8. aug 2025
@anonym_aa3204

@leona1234 Nic hrozne, zrejme si budes pichat fraxiparine pocas tehotenstva. Ja mam tiez vdaka fraxiparinu po potratoch dietatko. Budes chodit pocas tehotenstva zrejme na hematologiu. Mne hematologicka povedala, ked som cakala dieta, ze fraxiparine je zazrak a vdaka nemu sa uz velmi vela deti narodilo. Myslim zazrak u zien, ktore mavaju potraty.

@anonym_aa3204 ďakujem za vysvetlenie. Jedno dieťatko už mám, tak po 2. potrate sme sa išli vyšetriť. Fraxiparin som si pichala 5 mesiacov, keď som mala kovid. Mala som vysoké d-dimery.

leona1234
autor
8. aug 2025
@glade22

Leidenska mutácia, viac ti povie google

@glade22 ďakujem, teraz už viem čo presne hľadať.

procrastique
8. aug 2025

Genetická mutácia faktora V Leiden jee dedičná porucha zrážanlivosti krvi, pri ktorej je prítomná genetická mutácia v géne pre koagulačný faktor V.
Kvôli tomu máš zvýšené riziko krvných zrazenín, najmä v hlbokých žilách , skôr v dolných končatinách prípadne pľúcach.

Riziko značne stúpne počas tehotenstva, 6nedelia, ak fajčíš, máš obezitu etc. Aby sa riziko znížilo tak sa využíva Fraxiparin a iné liečivá.

netti87
8. aug 2025

@leona1234 Ahoj, to iste mam aj ja, leiden syndrom, 2x potraty a picham fraxiparin

jana2679
8. aug 2025

@leona1234 ahoj Leiden V, aj ja mám budeš si pichať fraxiparin - ja mám fragmin počas tehotenstva + celé šestonedelie. Dobrá rada - ak budeš v budúcnosti cestovať lietadlom pichaj si preventívne 1 deň pred a aj 2 dní po dolete injekcie, prípadne pri dlhom cestovaní. A keď budeš mať staršie deti treba ich dať vyšetriť pre istotu lebo je to dedičné a v prípade operácie povedať lekárovi že to máš, platí to aj o deťoch aj keď ešte nevieš či to zdedili.

leona1234
autor
12. aug 2025
@procrastique

Genetická mutácia faktora V Leiden jee dedičná porucha zrážanlivosti krvi, pri ktorej je prítomná genetická mutácia v géne pre koagulačný faktor V.
Kvôli tomu máš zvýšené riziko krvných zrazenín, najmä v hlbokých žilách , skôr v dolných končatinách prípadne pľúcach.

Riziko značne stúpne počas tehotenstva, 6nedelia, ak fajčíš, máš obezitu etc. Aby sa riziko znížilo tak sa využíva Fraxiparin a iné liečivá.

@procrastique ďakujem za vysvetlenie. Mame to obaja, aj ja aj muž.

leona1234
autor
12. aug 2025
@netti87

@leona1234 Ahoj, to iste mam aj ja, leiden syndrom, 2x potraty a picham fraxiparin

@netti87 ďakujem

leona1234
autor
12. aug 2025
@jana2679

@leona1234 ahoj Leiden V, aj ja mám budeš si pichať fraxiparin - ja mám fragmin počas tehotenstva + celé šestonedelie. Dobrá rada - ak budeš v budúcnosti cestovať lietadlom pichaj si preventívne 1 deň pred a aj 2 dní po dolete injekcie, prípadne pri dlhom cestovaní. A keď budeš mať staršie deti treba ich dať vyšetriť pre istotu lebo je to dedičné a v prípade operácie povedať lekárovi že to máš, platí to aj o deťoch aj keď ešte nevieš či to zdedili.

@jana2679 ďakujem za radu. A treba si počkať aj vtedy, ak mám d-dimery v poriadku?

jana2679
14. aug 2025
@leona1234

@jana2679 ďakujem za radu. A treba si počkať aj vtedy, ak mám d-dimery v poriadku?

@leona1234 podľa mňa určite áno, ja už vôbec neriešim žiadne hodnoty krvi, vždy lekárov upozorňujem keď mi idú predpísať lieky že mám Leiden, pri operáciách hlavnr a pred cestovaním zavolám obvodnej a tá mi predpíše injekcie. Istota je pichnúť si.