icon

Dá sa na 3D ultrazvuku zistiť, či má bábo Downov syndróm?

anetkasivakova
8. aug 2022
andreakukelova
8. aug 2022

čo je DWs??

martina123s
8. aug 2022

@anetkasivakova su tam urcite parametre, podla ktorych sa to posudzuje ale na 99% ti to potvrdi
alebo vyvrati iba odber choriovych klkov, amniocenteza alebo nipty testy.

sara07
8. aug 2022

z 3d moc nie ale 4 a 5 určite a lekár čo má s tym prax
grochal v martine alebo fetalecho v košiciach alebo platený test okolo 400€ stojí , ja som bola aj na sone aj testy

anetkasivakova
autor
8. aug 2022

@andreakukelova dawnov syndróm

anetkasivakova
autor
8. aug 2022

@martina123s je to bezpečné ta amniocenteza pre babetko ? Lebo som počula ze veľmi nie😐

andreakukelova
8. aug 2022

@anetkasivakova aha, ako píše vyššie martina123s, na sone možno nájsť nejaké náznaky, ale potvrdí/vylúči to len amniocentéza. Pri tomto zákroku sú určité riziká, tie by Ti mal vysvetliť lekár

zuzinka888
8. aug 2022

Da ale musi ist o morfologicky ultrazvuk. Nie kazdy lekar co ma 3D sa na toto specializuje. Mudr. GROCHAL je na toto odbornik. No poistovna toto nepreplaca

lenkadenisa
8. aug 2022

@anetkasivakova ja som bola 3x na amnio, riziko je 0,6 - 1% že potratíš, pre mňa zanedbateľné

tdominika
8. aug 2022

@anetkasivakova ja som absolvovala amnio v Dun.Strede a vsetko prebehlo v poriadku 🙂

baska163
8. aug 2022

@anetkasivakova za mňa amnio určite nie, riziko potratu je síce malé, no nestojí to za to + sono je nepresné.. My sme boli na trisomy teste, ktorý je takmer 100%ný, ale áno, je drahší..

martina123s
8. aug 2022

@anetkasivakova je bezpecna.

simona92101
8. aug 2022

@baska163 trisomy test urcite nieje 100%,kedze sa robi len z krvi,dokonca vo vysledkoch z labaku je to nizsie aj napisane.najpresnejsi je odber z plodovej vody.nam vyslo na trisomy testoch postihnutie,a amnio ich vyvratila,zbytocne ma tie testy vystrasili.
@anetkasivakova amniocentezy sa vobec netreba bat.je to bezbolestny zakrok,a mas istotu ze bude dieta zdrave.

pavla_z
8. aug 2022

@simona92101 presne ak z testov vyjde postihnutie aj tak treba ísť na amniocentezu. Tiež som si týmito stresom okolo prešla. Z tých bežných odboroch u gynekológa mi vyšli na môj vek 22 rokov a genetické predispozície z mojej aj priateľovej rodiny dosť zle výsledky. Tie stresy boli peklo. Najpv bola dohoda s doktorkou že počkáme na morfo sono. Tam bolo všetko v poriadku ale doktorka ma upozornila že čo sa týka downovho syndrómu môže byť aj vonkajších znakov takže mi to nevie 100% zaručiť. A aj po prepočítaní výsledkov z krvi a sona vyšla tá pravdepodobnosť takže že výsledok bol stále pozitívny. Takže sme boli aj na genetike tam mi určite odporúčala amnio.
@anetkasivakova tiež som sa veľmi bála amniocentezy ale dá sa to zvládnuť. Svokra bola 3 krát takže aj jej slová má celkom upokojili. Robí sa to pod somom takže doktor všetko vidí a ešte je pri ňom ďalší doktor ktorý na to dohliada. Skôr je to riziko podľa mňa v tom či sa žena šetrí a dostatočne oddychuje po odbere. Ja som išla pre istotu na týždeň na PN. A len som ležala viac menej. Ale ten 100% výsledok potom naozaj ukľudní na celý zvyšok tehotenstva a to nielen po tejto stránke, ale všetky genetické choroby sú vo výsledkoch. A ešte aj pohlavie je určené úplne presne.

anetkasivakova
autor
9. aug 2022

@pavla_z Mne vysli na edeardsov syndróm zle vysledky 1-150 som s toho strasne zúfalá 😭😭😭citala som o tom syndrome je to nie co fakt hrozne 😭😭😭😭tak asi pojdem na tu amniocentezu leno inac fakt budem celé tehotenstvo v strese 😭😭

anetkasivakova
autor
9. aug 2022

@simona92101 Ale vysledky mi povedia hned ci budem musieť ešte nejaku chvíľu počkať

miriam11
Odpoveď bola odstránená
anetkasivakova
autor
9. aug 2022

@miriam11 Už som rozhodnutá že pôjdem 😐

anetkasivakova
autor
9. aug 2022

@miriam11 nemáte skúsenost v Humennom mna tam poslal doktor

lenkadenisa
9. aug 2022

@anetkasivakova výsledky sú za 3 týždne, dajú sa dať aj zrýchlené. ak Máš dôveru, tak 220e,ostatné poisťovne to preplácajú

anetkaadamko
9. aug 2022

@anetkasivakova v Trencine som mala vysledky na druhy den....zadarmo...8/2021

pavla_z
9. aug 2022

@anetkasivakova ja som mala 1:25 takže som bola naozaj zo začiatku úplne zrutena. Prešla som snáď všetky diskusie tu na MK aj rôzne články na nete. Taký pocit strachu som nikdy v živote nezažila. Takže úplne chápem vaše pocity a strach. Ja som toto prežívala od prvých výsledkov krvy v 13 TT až po výsledky z amnio. Tu mi robili už fakt na poslednú chvíľu myslím že do 25 tt je tá hranica. Takže asi dva mesiace. Rôzne vyšetrenia a čakania na výsledky.
Áno prečítala som si vtedy že tie syndrómy sú rôzne, dokonca aj také kde nie je šanca na prežitie po pôrode takže v tom prípade by som neváhala nad amnio myslím tam je to riziko úplne zanedbateľné v takomto prípade.
Inak čo sa týka výsledkov tak ja som mala na dve časti. Prvé do pár dní od odberu tam bol down a ešte nejaké ďalšie veci a ostatné aj s pohlavím do dvoch alebo troch týždňov.
Držím palce nech vám všetko dopadne dobre a už si len budete užívať zvyšok tehotenstva v kľude. Viem aké to je 🙏🙏🙏

miriam11
Odpoveď bola odstránená
simona92101
9. aug 2022

@anetkasivakova mne robili zrychlene do 2 dni v Nitre v nemocnici,neplatila som nic(dost neskoro mi ich robili po 21tt).inak sa bezne caka 3 tyzdne

anetkasivakova
autor
9. aug 2022

@pavla_z Dakujem vam 😔 ano je to nie co neopisatelne ten pocit keď mi to lekar oznamil uz som ani nevnimala co rozprava on a sestricka som s toho strasne zrutena aj priatel je to titiž naše prvé 😔 a nebolo to prirodzenou cestou ale ivf sme sa snazili o babetko pomaly 3 roky a ked sa nam to na koniec podarilo tak teraz prislo toto takuto ranu som fakt necakala 😔😔 no idem tento týždeň vo štvrtok na genetiku a potom ma doktor objedna na amn tak uvidim modlim sa za všetky chore deticky za deticky ktore trpia aj za mamičky nech im pán Božko pomôže 😔

martina123s
9. aug 2022

@anetkasivakova a v kolkom si tt? Lebo do 14 tt sa moze robit odber choriovych klkov a nemusela by si cakat na amnio.