icon

Depresia a jej vplyv na plod

veaaa
16. aug 2016

Myslite ze ma vplyv depresia na este nenarodene dieta?

sardinka335
16. aug 2016

Depresiu treba v prvom rade odborne liečiť! Dnes sa uz niektore antidepresiva mozu uzivat aj v tehotenstve a stav je možné stabilizovat. Je to velmi dolezité pretoze v prvom rade zena - matka musi vediet ,,fungovat,, , po porode, a starat sa o dieta čo je v čase ataku depresie velmi náročne. Nehovoriac o tom, ze je tu aj zvyšene riziko poporodnej depresie, kedze sa po porode zase mení hormonálna prestavba.
Co sa dietata týka, predpoklada sa, ze je tu možnost vyššieho napätia, tenzie, nervozity, plaču...ale je to velmi individuálne. Kedze stavy ako depresia, uzkost ovplyvnuju zlazy s vnutorným vylučovaním, napr. vylučuje sa adrenalín vo zvyšenej miere tak je mozné ze sa to moze ale aj nemusi ,,dotknut,, dietata, predsa je tam placenta, ktora funguje ako ochranny štít. Osobne poznám niekolko zien, ktore boli tehotné aj na liekoch a v čase depresie a deti maju klop klop zdrave, nič zvlaštne im nie je.

lujza123
16. aug 2016

@veaaa tazko povedat... ale podla mna nie. Ono sa stale hovori ze tehotna zena by sa mala pozerat na pekne veci, pocuvat prijemnu hudbu, byt stastna a kludna a blablabla

No a v realite vacsina tehotnych zien aj tak prve mesiace preplace (lebo hormony) a posledne mesiace zase zuri koli kazdej blbosti (lebo hormony)... to by malo vlyv na vsetky deti ...podla mna su babetka usetrene tohto

slivocka4
16. aug 2016

ahoj, mozne to je, niekde som pocula ze to babatko moze vnimat, ale skor ak by si plakala, naladu skor nie myslim si, ja by som sa liekom radsej vyhla. Ak je to mozne, vyhybaj sa situaciam a osobam ktore Ti depresiu sposobuju...

eliska13
16. aug 2016

@veaaa. Na to Ti nik 100% neodpovie.Tu depresiu nieco spusta bud gen predispozicie, ci zly vztah, malo sebavedomia, vyhorenie, zla praca stresova...
Urcite treba brat lieky aj, ked len mini davky neviem co a v akej gramazi beried.Kazde tehotenstvo je zaberak na psychiku aj u zdravej nelabilnej zeny.Liekov sa neboj ja som ich tiez brsla a vsetko som si overovala u viacerych lekarov aj ns genetike aj v ustaave lieciv.Tvoj psychiater bude najlepsie vediet ake mozes...su lieky s ktorymi sa da aj kojit.Budes v pohode a tvoje babo zdrave neboj sa a nemaj vycitky ako som ich mala cele tehotenstvo ja.Zbytocne som sa trapila, ale co uz s takou povahou:x

eliska13
16. aug 2016

Ak sa neliecis ano moze to mat vplyv.Pri uzkosti depresii sa vyplavuje vela adrenalinu mozes chu d nut, dostat panicky zachvat, tetaniu...v prvom rade sa treba liecit a dostat svoju nervovu sustavu ako tak do rovnovahy nech nemas cierne myslienky atd...

kachita
16. aug 2016

@eliska13 prosim ta a ake AD si pocas tehu brala? Ja som vysadila prave kvoli tehu Sertralin a uz citim ze to nie je dobre. Myslim ze tie stavy ublizuju viac ako moja minimalna davka

sardinka335
16. aug 2016

@kachita mne to moja doktorka vysvetlovala tak, ze ak je to možné, tak v prvom trimestri je dobré AD vysadit resp. neužívať nakolko prave v tomto čase sa utvárajú všetky sustavy. Potom v 2 a 3 trimestri uz dietatko nabera skor na vahe a ten ,,zaklad,, je uz vytvoreny, takze lieky by mu uz nemali uškodit. (100% istotu neda nikto samozrejme)
Inak Sertralin je velmi dobre tolerovany aspon čo mi moja dokina vravela. A ja osobne suhlasim s tým, ze neustala depresia a jej vplyv či uz na zenu alebo dieta je ovela viac škodlivejší ako nizka davka AD. Samozrejme asi tiez to bude tak, ze čo lekar to nazor...kazdopadne našťastie ja som mala a teda aj mam taku doktorku, ktora v pripade ze sa to inak neda je otvorena aj AD v tehu...a samozrejme po porode je to kapitola sama o sebe kedze nastava znova hormonalna prestavba, tak je tam ista moznost ze depresia sa vrati hlavne u predisponovaných osob a zien čo uz mali depresivnu epizodu. Kazdopadne kto zažil ten vie, ze zivot v depresii, uzkosti nie je nič moc pre človeka samotného nieto ked sa ma ešte starat o dieta a preto sa treba radit s odbornikom a hlavne všetky tieto ,,konikovske,, rady brat s rezervou (kludne aj tie moje 🙂 ) lebo stale sa najde vela prispievateliek, ktore povedia ze si ,,to,, odtyčny vymyšla a posledne čo poradia je psychiater lebo maju voči tomu predsudky.
Posielam aj link koho zaujima, samozrejme všetko treba konzultovat s odbornikom lebo kazdy pacient je ,,jedinečny,, a na kazdeho niečo ine zabera atd..
http://psychiatrie.med.muni.cz/res/file/Lecba_p...

kachita
16. aug 2016

@sardinka335 nyz ja som si povedala ze tych 8 tyzdnov nejako vydrzim kym prejdem 1.trimester, verim ze to dokazem. Dakujem za link.