icon

Depresia a neistota pri očakávaní dvojičiek

natalka375
20. mar 2025

Ahojte, rozhodli sme sa že sa posnažíme o druhé dieťa, máme doma už synčeka. Tehotenstvo sa podarilo, samozrejme veľká radosť. Po pár dňoch od zistenia som šla na pohotovosť. Tam mi ale oznámil pán dr, že nečakám jedno, ale že mám dvojičky. Povedal že podľa toho ako sa cítim, tak že ich určite potratím, vraj nech sa teda dopredu neteším. Takže dva šoky naraz. Potom som mala samozrejme vyšetrenia u svojej gyn a tie vyzerali dobre, všetko šlo ako má, ale ja som si absolútne nevedela predstaviť že budem mať dvojičky. Potom prišiel utz v 1.trimestri, tam mi dr povedal že jeden plod je ok a druhý že je o týždeň menší. Nemohol to nechať tak, tak ma poslal na poradne do rizikovej ambulancie. Vravím si okej, tam budem aspoň riadne pod dohľadom. Keď som tam šla prvý krát, urobili mi sono, dr povedal že ten menší plod pravdepodobne odumrie, aby som sa na to pripravila a že ten druhý je úplne v poriadku. Sama som na tom sone videla rozdiely medzi nimi, navyše ani pohyby som u tohto plodu vôbec necítila. Mne sa uľavilo, pretože naozaj som si priala len jedno dieťa a nie naraz dve, vedela som že to pre mňa bude ľahšie. Asi si poviete že som hlúpa, ale kto to nezažije tak nevie. Na ďalšej poradni som ale šla k inej dr a tá mi povedala že z jej pohľadu je všetko ok. Na druhej poradi bolo tiež vraj všetko ok, ale sama povedala že každé sono je iné, na každom by to nameralo inak a že aj tak je zvedavá na to čo povie dr v MT na morfologickom UTZ. .. takže ja som skoro v polke tehotenstva a ja stále nič neviem .. ubíja ma ako mi každý dr povie niečo iné .. a ja si neviem predstaviť ako sa mám starať o dvojičky, je mi z toho zle popravde, veľmi sa toho bojím a nikto o tom nechce ani počuť, naozaj neviem čo mám robiť ..

sisska96
20. mar 2025

Ćo môžeš robiť? Jedine čakať a uvidíš. Ak to druhé bude choré alebo niečo také, určite by som nenechala. Hádam spravia viac testov

natalka375
autor
20. mar 2025

@sisska96 najlepšie že dr mi povedala že ak sa im niečo nebude zdať po 20tt tak by ma poslali na sekciu .. ale tým by som predsa dosť ohrozila aj ten druhý plod ktorý vyzerá byť úplne ok .. ja sa s týmto vôbec neviem vysporiadať 🤦

parvinka0001
20. mar 2025

To že plod je o niečo menší nemusí byť ani pravda a aj keby .to že sú dvojičky neznamená že na vlas musia byť rovnaké . Ja sama mám dvojičky všetky vyšetrenia vždy boli ok . Bola som u rôznych dr. Na usg vždy mali minimálny rozdiel .prišiel pôrod v 37 ty a hľa čo sa stalo jeden mal 1590 a druhý 2950 čo je raz toľko skoro . Dokonca ten väčší mal horší zaciatok ako ten menší . Teraz majú 6 rokov a nikdy by som ich nevymenila . Vždy som túžila po dvojičkách . Majú režim od bábätiek až po teraz . Netreba sa báť . Ešte budeš prekvapená aké je to mať super naraz dve deti

basaj
20. mar 2025

Ahoj, ja len že si vo veľmi ťažkej situácii a je hrozné, že Ti lekári hovoria raz to, raz ono. Skús sa držať toho pozitívneho na každej strane - ak budú obe detičky zdravé, tak budú mať navždy jeden druhého a budú sa vedieť spolu zabaviť a dopĺňať sa. Mať dvojičky je kúzelné, mám ich v okolí niekoľko a rodičia by nikdy nemenili. Na druhej strane, ak druhý plod odumrie, tak je pozitívne, že budeš mať jedno vytúžené bábatko, budete mať na seba veľa času a priestoru, a Váš synček sa bude tešiť zo súrodenca. Veľmi Ti držím palce, nech ste zdraví a všetko dobre dopadne. Byť mamou je najvačšie hrdinstvo.

ssimpsonka
20. mar 2025

Ja mám 1.5rocne dvojičky. Od za zaciatku bol jeden asi o týždeň menší. A tak sa aj narodili. Jeden mal váhu 2590g a druhy2260g. . Ja som si tiež nevedela predstaviť starať sa o dvojičky a popravde pred každým usg som trpla či budú dvaja alebo už len jeden. A ostali obaja. A som za to rada.
Život s dvojčatami nie je ľahký, určite sa netreba hanbiť poprosiť o pomoc. Začiatku sú "ľahšie". No ak už deti vedia chodiť,tak každý chce aby mal on väčšiu pozornosť(aspoň u nás to je tak)
No z druhého pohľadu si myslím že je "jednoduchšie" mať dvojčatá a mať pro nich rovnaký režim ako mať deti s 2 ročným vekovým rozdielom 🙂

dobryden
20. mar 2025

@natalka375 Ahoj,ja som ani nechcela druhe tehotenstvo,ked som zistila ze som tehotna rozbolelo ma z toho normalne brucho.Gym povedal ze dvojickyy,mala som zmiešané pocity,a led som zacala v 1trimestri krvácať aj som myslela ze jedno odide a bola som s tym ok aj som si myslela ze to bude lepsie ,ze lepsie je mat jedno doeta.Nakoniec ostali dve a je to to najkrajsie co v zivote moze zena zazit.Ber to tak ze dvojicky su dar.Tie dva roky vydrzis a potom ti. Udu za odmenu,kto nema dvojicky nevie ani ake krasne to je ,ono su ako kedno a cely zivot budu stat pri sebe.Prajem ti any deti boli zdrave a tieto pocity so mas ,na tie zabudnes ked ti budu rast a prejavovat sa .
a odporúčam si urobit jednotný rezim,ked sa zobudi jedna,zobuď aj druhu ,rovnako mech jedia,das do sedačky a krmis na striedačku.Neboj sa zvldnes.

natalka375
autor
26. mar 2025

@dobryden ďakujem za podporu .. takáto normálna skúsenosť človeka ktorý to zažíva je fajn .. nemám v okolí nikoho takého

dobryden
26. mar 2025

@natalka375 my sme domonca boli na ne uplne sami,ziadne babky ,muz od 7:30-18 v praci ja sama na 3 deti,bol to zaberak ale pockas a sa ti to vyplatí.To puto medzi dvojičkami je ine ako medzi súrodencami,oni uz sa krasne vedeli zabavit od 2r ,teraz maju 6 a ked sme doma ,neviem ze ich mam,nepotrebuju ma a ani ine deti.proste sa vyhraju.Horsie to je s jedináčikov ti sa nudia a bud otravujú rodica alebo chcu vola at kamosky zo skolok,skol…..Alw vies akw to je krasne ked su stale tak pokope,a ked zacnu rozoravat a spolu komunikujú,to sa neda porovnat s jednym dietatom.Prva je jedna.Proste mne ked sa narodili a tie roky boli tazke tak som vravela si v duchu na co stu mi tie male nervaky a podobne ale neskor a teraz dakujem ze ich mam,je to nadhera.

lenkak89
13. júl 2025
@parvinka0001

To že plod je o niečo menší nemusí byť ani pravda a aj keby .to že sú dvojičky neznamená že na vlas musia byť rovnaké . Ja sama mám dvojičky všetky vyšetrenia vždy boli ok . Bola som u rôznych dr. Na usg vždy mali minimálny rozdiel .prišiel pôrod v 37 ty a hľa čo sa stalo jeden mal 1590 a druhý 2950 čo je raz toľko skoro . Dokonca ten väčší mal horší zaciatok ako ten menší . Teraz majú 6 rokov a nikdy by som ich nevymenila . Vždy som túžila po dvojičkách . Majú režim od bábätiek až po teraz . Netreba sa báť . Ešte budeš prekvapená aké je to mať super naraz dve deti

@parvinka0001 ako moze niekto dobrovolne tuzit po dvojickach🤦‍♀️

lenkak89
13. júl 2025
@ssimpsonka

Ja mám 1.5rocne dvojičky. Od za zaciatku bol jeden asi o týždeň menší. A tak sa aj narodili. Jeden mal váhu 2590g a druhy2260g. . Ja som si tiež nevedela predstaviť starať sa o dvojičky a popravde pred každým usg som trpla či budú dvaja alebo už len jeden. A ostali obaja. A som za to rada.
Život s dvojčatami nie je ľahký, určite sa netreba hanbiť poprosiť o pomoc. Začiatku sú "ľahšie". No ak už deti vedia chodiť,tak každý chce aby mal on väčšiu pozornosť(aspoň u nás to je tak)
No z druhého pohľadu si myslím že je "jednoduchšie" mať dvojčatá a mať pro nich rovnaký režim ako mať deti s 2 ročným vekovým rozdielom 🙂

@ssimpsonka ja si skorej myslim opak,radsej mat nejaky vekovy odstup,ked uz jedno dieta je starsie a samostatnejsie,nez dve naraz

parvinka0001
13. júl 2025
@lenkak89

@parvinka0001 ako moze niekto dobrovolne tuzit po dvojickach🤦‍♀️

@lenkak89 a čo je natom akože také hrozne

Nemáš dvojky zjavne tak prosím ťa netrep .

reela
13. júl 2025

@natalka375 ako ja sa ti necudujem, ze si mimo, kazde parne vysetrenie so zlymi spravami sa strieda s neparnym, kde sa dozvies dobre spravy, ved na taky kolotoc by ani mucha nemala zaludok... inak neviem ako na Slovensku, ale ak jeden je mensi nez druhy, tak to moze byt TTTS twin to twin transfusion syndrome a to sa vie vyriesit v Cesku operaciou, aby obidvaja prosperovali. Robia to tu: https://www.fetalnicentrum.cz/kontakt Skus sa popytat doktorov, alebo pogoogli, ci nie je nieco blizsie ako Praha, ale uprimna, ja by som zasla do tej Prahy aspon na konzult, aby si vedela, co a ako, ked tam su experti na dvojicky s odlisnym rastom, lebo si dostala vela protichodnych info zatial

lenkak89
14. júl 2025
@parvinka0001

@lenkak89 a čo je natom akože také hrozne

Nemáš dvojky zjavne tak prosím ťa netrep .

@parvinka0001 predstav si,ze nemam,ale cakam ich,som v 6 mesiaci

parvinka0001
14. júl 2025
@lenkak89

@parvinka0001 predstav si,ze nemam,ale cakam ich,som v 6 mesiaci

@lenkak89 vidím že si veľmi nadšená že ich čakáš 🤦

lenkak89
14. júl 2025
@parvinka0001

@lenkak89 vidím že si veľmi nadšená že ich čakáš 🤦

@parvinka0001 nie nie som,zostala som tehotna tri mesiace po prvom porode,syn ma skoro 9 mesiacov,zacina sa ucit chodit a ja nevladzem nic,nedokazem sa mu poriadne venovat,som nonstop unavena...a ked som zistila,ze tam su dve,tak sa mi zrutil svet...uz to tehotenstvo prislo skoro,nie to este zistenie,ze tam su dve...a neviem sa s tym zmierit ani v 6 mesiaci,nechcem si predstavit co ma caka...uz s jednym mam dost,nie to este s dvomi...rozmyslala som nad interrupciou,ale nedokazala som na nu ist...

elz1920
14. júl 2025

Mám medzi staršou a dvojkami rozdiel 22 mesiacov. Medzi dvojčatami bol po narodení rozdiel 400 g. Teraz sú skoro ako trojičky.

Dvojičky sú dvojvaječné, úplne iné a puto medzi nimi je také niečo nadpozemské. Už od narodenia.

Je to sakra ťažké, hlavne prvé roky, ale nuda a ticho nám nehrozí. Je to niečo, čo žiaden pes, mačka, luxusná dovolenka nikdy nenahradí.
Sú to deti, noví ľudia, na svet sa nepýtali, dobrovoľne si to mnohí nevyberú, ale sú naše, treba si to vážiť. Nie každý má to šťastie.

Ja som po prvej skúsenosti s pôrodnicou povedala, že už nikdy. A takúto odpoveď som odkiaľsi dostala 😉

parvinka0001
14. júl 2025
@lenkak89

@parvinka0001 nie nie som,zostala som tehotna tri mesiace po prvom porode,syn ma skoro 9 mesiacov,zacina sa ucit chodit a ja nevladzem nic,nedokazem sa mu poriadne venovat,som nonstop unavena...a ked som zistila,ze tam su dve,tak sa mi zrutil svet...uz to tehotenstvo prislo skoro,nie to este zistenie,ze tam su dve...a neviem sa s tym zmierit ani v 6 mesiaci,nechcem si predstavit co ma caka...uz s jednym mam dost,nie to este s dvomi...rozmyslala som nad interrupciou,ale nedokazala som na nu ist...

@lenkak89 ja tá chápem že je toho veľa na teba ale nechápem zas tvoju reakciu na moju že som chcela dvojičky . Premna to je super iba jedno tehotenstvo ,vybavím si naraz dve deti a mám pokoj . Ja keby som mala jedno druhé by som už isto nechcela . Takže ja sa veľmi teším že nám to tak vyšlo . Zamna prvé roky boli super žiadna tragédia. Nechcela som nikoho pomoc len manžela . bola som snimi najradšej sama . Režim majú doteraz ,majú 6 a pol roka . Vždy som si myselala že dvojičky sú zaberak ale nemyslím si to. Niekedy jedno dieťa viac rodičov potrápi ako dve naraz .

lenkak89
14. júl 2025
@parvinka0001

@lenkak89 ja tá chápem že je toho veľa na teba ale nechápem zas tvoju reakciu na moju že som chcela dvojičky . Premna to je super iba jedno tehotenstvo ,vybavím si naraz dve deti a mám pokoj . Ja keby som mala jedno druhé by som už isto nechcela . Takže ja sa veľmi teším že nám to tak vyšlo . Zamna prvé roky boli super žiadna tragédia. Nechcela som nikoho pomoc len manžela . bola som snimi najradšej sama . Režim majú doteraz ,majú 6 a pol roka . Vždy som si myselala že dvojičky sú zaberak ale nemyslím si to. Niekedy jedno dieťa viac rodičov potrápi ako dve naraz .

@parvinka0001 no tak to sa potom mas,ked prve roky neboli ziadna tragedia,to vela rodicov povedat nemoze..ano,ja som chcela dve deti,mala som dobry porod,no ked maly len plakal a ja som nevedela preco alebo spal len chvilu,tak som aj povedala,ze by mi stacilo aj jedno,no manzel sa hned toho chytil a zacal pracovat na druhom a dopadlo to takto