Falošne pozitívny tripple test
Ahojte, zaciatkom juna som bola na prvotrimestralnom skriningu, kde som mala negativne vysledky, pridavam aj vysledky…vysledky boli naozaj dobre, tak som sa prestala uz zbytocne stresovat, v utorok mi bola odobrana krv na tripple testy, ktore mi vysli pozitivne, dnes mi s tym volali…zajtra idem na trisomy test, s tym, ze vysledky budu to tyzdna…ale je mi akurat do placu a som z toho nervozna…som po dvoch MA…vzdy okolo 8-9 tyzdna…toto moje tretie tehotenstvo tiez nie je uplne bezproblemove, preto ten stres…moja otazka znie, ci vam tiez vysli "falosne pozitivne" tripple testy, mozem sa viac priklanat k skriningu, ktory vysiel negativne?

Keby sa ma opýtajú, rovno ich odmietnem, neopýtali, tripple testy mi vyšli pozitívne 1:20 na Trizómie. Tiež ma to dobre vystrašilo. Potom Trisomy negatívne. Dieťa zdravé.
Pri oboch deťoch mi vyšli testy pozitívne na rázštep. U dcéry 1:30, u syna dokonca 1:10. Obe deti sú, našťastie, zdravé. Absolvovala som dva veľké morfo ultrazvuky, v Hlohovci a v Brne, ktoré abnormality vylúčili.
Koľko máš rokov? Mňa dr vopred upozornil, že na 99% bude tripple pozitívny, keďže vek matky berie ako koeficient vstupujúci do výpočtu. Mala som 39 rokov. Ja som aj tak rovno chcela ísť na Nifty, bála som sa poškodenia plodu. Klop klop, všetko ok a dcérka zdravá.
Koľko máš rokov? Mňa dr vopred upozornil, že na 99% bude tripple pozitívny, keďže vek matky berie ako koeficient vstupujúci do výpočtu. Mala som 39 rokov. Ja som aj tak rovno chcela ísť na Nifty, bála som sa poškodenia plodu. Klop klop, všetko ok a dcérka zdravá.
@jazula 28
Pozitivny tripple test vobec nie je dovod na rucanie, ale uplne chapem ze si v strese. Cielom testu je za lacne peniaze vyselektovat rizikove tehotenstva a tie testovat dalej. Preto je to take chybove. Vobec to neznamena este ze babatko ma nejaku chybu, len mas horsie krvne testy. Trizomy ti da uplne jasnu odpoved. Neboj sa, ak si mala v 1.trimestri dobre vysledky, aj pekne sijove prejasnenie, aj nosove kosticky, je velka sanca ze ide iba o falosnu pozitivitu.
@jazula 28
@veronika_32 Tak ono je to výrazne ovplyvnené viacerými koeficientami, ktoré zhoršujú výsledok. Určite sa nerúcaj, ja som zatiaľ vo svojom okolí počula len o falošne pozitívnych výsledkoch. Určite choď na Trisomy alebo Nifty a morfologický ultrazvuk. Drž sa a nech je zvyšok tehotenstva už pohodový ❤️
Nestresuj sa. Ja mam 26 rokov, v den odberu testov som mala 25. Vysledok? 1:50 na Downov syndrom. Doktorku skoro porantalo, vkuse mi rozpravala ze budem mat postihnute babatko. Bola som 3x u Grochalu ktory ma ubezpecil ze malej proste nic nie je. Doktorka aj tak stale hladala diagnozu. Lebo som odmietla zaplatit 350€ za trisomy testy. Velmi vela som sa naplakala, este posledny den tehotenstva som si citala vselijake vyskumy porovnavala som ich s vysledkami, uplne mi sibalo z toho co mi henta natrieskala. Pred dvoma dnami som porodila uplne rozkosnu nadhernu dcerku. Ziadny downov syndrom ani nic podobne nema. Ked si spomeniem na to, ze mi ta doktorka hovorila ze mam porozmyslat nad ukoncenim tehotenstva, je mi do placu a zaroven som extremne nahnevana. Tolko k tomu.

@veronika_32 co som pocula, tieto testy vychadzaju často pozitivne a vela zien ich už začína odmietat.
V ČR sa napriklad nerobili už pred 11 rokmi, ked som bola tehotná. Stačil velký utz + rozbor krvi na konci 1.trimestra.
Takže ziadne strachy, dopadne to dobre. A nabuduce mas ponaučenie vobec na tripple testy neist.