Iné dôvody pre PN počas tehotenstva
Čaute baby, idem si k vám po radu ... Som v 7 týždni tehotenstva a nezvladam to v praci fyzicky ani psychicky na koľko mám fyzicky náročnú prácu a psychický kôli kolegyniam ..chcem sa spýtať, z akého dôvodu okrem rizikového tehotenstva by ma lekárka mohla nechať na PN ? Podotýkam pracujem celý život a nikdy pred tým som na PN nebola. Ďakujem za rady
@anonym_autor podľa mna závisí od dr či je ochotná v tomto prípade vypísať pn. Či tam môže aj inú diagnózu napísať to netuším možno že hej, ale vravím ak ti nič nieje a nezvládas robotu tak zavisi od dr či výpise. Ja som pn už od 5tt ale ja som mala problémy na začiatku a mala som nariadený kludovy režim, ale poviem ti že byt upísaný na 4h vychádzky denne nieje bohviečo, nemôžem ísť nikam poriadne lebo za 2h doobeda a 2h poobede veľa nestihnem. Napr nemôžem ísť navštíviť rodinu čo byva ďalej alebo nemôžem ísť na nákupy do lepšieho mesta lebo len cesta tam a naspäť trvá nejaký čas. Proste tie vychádzkové hodiny sú na jic riadne. A to som už doma viac než dva mesiace na rizikovom.
Ináč mozno trocha mimo temu, ale každá kojaca mamina tu “trpí”, že bez bábätka môže ísť po pôrode cele mesiace max tak na rýchlu otočku z domu na 2-3hod. Môj malý ma 8 mesiacov a priznávam bez mučenia, že mi chyba taká ta sloboda keď som nemusela sledovat čas keď som niekam šla…
Pokiaľ nie je vyslovene dovod na PN, nechcela by som žiť s takouto “priepustkou” dobrovolne už cele mesiace pred porodom. To len tak na zamyslenie, keďže kým som nemala dieta, nejak som sa nad týmto nezamýšľala.
@anonym_autor
ak fyzicky narocnu-tak ta zamestnavatel podla zakona bud preradi na lahsiu pracu alebo ak to nevie zabezpecit, mala by si mat nahradu mzdy
ak psychicky- tak to je trocha smiesne kedze kazda praca je zaber na psychiku a v kazdej praci sa najdu slepice.
takze ak lekar zhodnoti ze je dovod byt na PN, tak ti ju da.
nie my. snad necakas rady od nas, na co sa mas vyhovarat.
@anonym_autor podľa mna závisí od dr či je ochotná v tomto prípade vypísať pn. Či tam môže aj inú diagnózu napísať to netuším možno že hej, ale vravím ak ti nič nieje a nezvládas robotu tak zavisi od dr či výpise. Ja som pn už od 5tt ale ja som mala problémy na začiatku a mala som nariadený kludovy režim, ale poviem ti že byt upísaný na 4h vychádzky denne nieje bohviečo, nemôžem ísť nikam poriadne lebo za 2h doobeda a 2h poobede veľa nestihnem. Napr nemôžem ísť navštíviť rodinu čo byva ďalej alebo nemôžem ísť na nákupy do lepšieho mesta lebo len cesta tam a naspäť trvá nejaký čas. Proste tie vychádzkové hodiny sú na jic riadne. A to som už doma viac než dva mesiace na rizikovom.
@anonym_3a2235 ja som bola tiež hneď od začiatku a až do konca pri prvom tehotenstve. (Mala som aj druhé rizikové, ale tak bola som na rodičovskej a zavretá non-stop doma s toddlerom by bolo nemožné).
7 mesiacov na PN doma bolo miestami na zbláznenie. Našťastie máme dom s veľkým dvorom, tak som to dala (a začala pomedzi to veľa staro-nových koníčkov).
Ale niekde v byte by som sa asi zbláznila.
Autorka, psychicky náročná práca nie je na diagnózu a o tých kolegyniach ani nevravím. Ak máš fyzicky obmedzujúcu, riešiš to so zamestnávateľom.
Buď rada, že si zdravá a nemusíš naozaj ležať s vyloženými nohami a strachovať sa, či nepotratíš alebo či to potiahneš s bábom, kým bude životaschopné.
Ahoj , ja som PN od cca 2 mesiaca kedy mi začali extrémne nevoľnosti ( každý deň aj 8x zvracanie ) schudla som 8kg a momentálne som 26tt a som stále PN aj keď už mi býva dobre , dr už má nechá asi do konca pretože robím v obchode a tam už si to s tým bruchom neviem predstaviť. Ináč keby nemám takýto dôvod alebo vážnejší tak asi normálne pracujem len v šetrnejšom režime ak by to bolo vôbec možné lebo u nás je to také všelijaké v práci
No ja som bola skoro celé posledné tehotenstvo doma. Ale mala som krvácanie, tehotenskú cukrovku a niekoľko krát som bola v nemocnici na infúziách.
Momentálne sociálna poisťovňa dosť kontroluje PN a rada ich ruší.

Na PN môžeš byť ak máš diagnózu, s ktorou je možné byť na PN. To musí zhodnotiť tvoj lekár, nie ženy na koníku.
Že máš zlé kolegyne dôvodom na PN nie je. Ani fyzicky náročná práca nie je dôvodom na PN. Ak nejde o prácu, ktorá je tehotným vyslovene zakázaná. V takom prípade by si mohla zamestnávateľa žiadať o presun na iné pracovné miesto a ak by ho nemal, mohla by si ostať doma s náhradou mzdy. Ak ale ide "iba" o bežnú fyzicky náročnú prácu, žiaľ.