Konzilium v tehotenstve
Dobry den prosim vas mate niektora skusenost? Som 6tt a doktor ma poslal na konzilium na gyn onkologiu z dovodu zlych sterov z maternice vraj tam rozhodnu ci tehotenstvo ukoncia alebo nie mam z toho stres nepocula som este o tom mate prosim skusenost?

nezda sa im daco tam, mozno bude treba konizacia....drzim palce
Chodila som na konzilium ohľadom tumoru na vajíčkovode, každopádne je to vždy odporúčanie a nie rozkaz, máš právo navrhnutú liečbu a postupy okolo nej odmietnuť, ak si veriaca a nechceš na UPT. No budem držať palce, aby to bolo ok a nemusela si sa rozhodovať. Moja mamina bola na konziliu kvôli nálezu na krčku tiež a ona to mala podľa Dr. v nemocnici nakoniec v poriadku.
@domcapk Perplexity :
Tento nález znamená, že vyšetrenie krčka maternice (cytológia aj HPV test) ukazuje **pozitívne hraničné alebo atypické zmeny buniek** (HSIL – vysoký stupeň dysplázie), čo môže naznačovať zvýšené riziko pre-kancelárnych alebo rakovinových zmien krčka maternice[1].
## Význam hlavných pojmov
- **HSIL (High-grade Squamous Intraepithelial Lesion):** Ide o závažné predrakovinové zmeny buniek na krčku maternice, ktoré vyžadujú ďalšie sledovanie alebo zákrok[1].
- **HPV pozitívne:** Test preukázal prítomnosť vysokorizikového ľudského papilomavírusu (HPV), ktorý súvisí s rozvojom rakoviny krčka maternice[1].
- **ASC-H:** Atypické dlaždicové bunky s možným vysokým rizikom pre HSIL, treba vylúčiť alebo potvrdiť závažnejší nález[1].
## Odporúčania a čo ďalej
- Odporúča sa opakovať cytologické vyšetrenie o 3 mesiace a podstúpiť **kolposkopiu**, čo je detailné vyšetrenie krčka maternice pod mikroskopom[1].
- Výsledky znamenajú, že je nutné sledovanie a prípadne ďalšie diagnostické vyšetrenia kvôli zvýšenému riziku závažného ochorenia[1].
## Kedy navštíviť lekára
- Tento nález neznamená automaticky rakovinu, ale vyžaduje rýchlejsie diagnostické a sledovacie kroky podľa odporúčania gynekológa[1].
Pre pokojné ďalšie kroky odporúčam kontaktovať svojho gynekológa, ktorý vám vysvetlí konkrétny plán ďalšieho sledovania alebo liečby podľa aktuálnych protokolov[1].
Na základe dostupných štúdií a odporúčaní zdravotníckych spoločností, keď je žena v 6. týždni tehotenstva a zistí sa HSIL (vysoký stupeň dysplázie) alebo HPV pozitívny ASC-H nález, obvykle sa postupuje konzervatívne a tehotenstvo nie je ohrozené priamo týmto nálezom[1][2][3][4][5][6].
## Bežný postup a skúsenosti
- **Vstupné vyšetrenie:** U tehotných žien sa po zistení HSIL alebo ASC-H odporúča kolposkopia (vyšetrenie krčka maternice pod mikroskopom), ktorá je bezpečná aj v gravidite[1][3][4][5][6].
- **Ďalšie vyšetrenia:** Biopsia sa vykonáva iba vtedy, ak je podozrenie na závažnejšie ochorenie. Vo väčšine prípadov sa odporúča iba sledovanie cytologických zmien počas tehotenstva a opätovné vyšetrenie po pôrode[1][3][4].
- **Priebeh:** Väčšina predrakovinových zmien (dysplázií) počas gravidity neprogreduje do rakoviny. Po pôrode až polovica týchto zmien spontánne ustúpi (regresia), časť pretrváva, minimálne percento sa zhorší[1][7][3][8][9].
## Riziká pre ženu a dieťa
- **Tehotenstvo nie je ohrozené:** HSIL alebo HPV pozitívny ASC-H nález samy osebe zväčša neohrozujú priebeh tehotenstva ani zdravie plodu; invazívne ochorenie je extrémne zriedkavé[4][10].
- **Psychická záťaž:** Ženy často pociťujú stres, no väčšina popisuje, že pri pravidelnom sledovaní je prognóza veľmi dobrá[11].
## Odporúčania lekárov
- **Monitorovanie:** Lekári odporúčajú pravidelné kontroly (kolposkopia, cytológia) a odloženie liečby až na obdobie po pôrode, ak sa nepreukáže invazívny proces[1][3][4][9][5].
- **Ak je potrebné:** Vzácne je nutný zákrok počas tehotenstva, a to len ak je podozrenie na rakovinu.
Pre väčšinu žien s podobným nálezom v skorom tehotenstve je základom sledovanie a upokojenie s informáciou, že riziko je nízke a liečba (ak by bola potrebná) sa urobí až po pôrode[1][3][4][9].
Dakujem vam za odpovede