icon

Liečba ekzému počas tehotenstva

18. feb 2025

Ahojte.
Urobil sa mi ekzém a uz neviem ako naň.
Molentalne som tehotná a mam 2 týždne do pôrodu…
Cely zivot to mám tak, ze mam naň náchylnejšiu pokožku ale nic hrozne…no teraz uz neviem ako naň.
Keď premastujem mastným krémom napr Excipialom alebo Bepanten, mam pocit ze mi to robi dobre len do istej miery..,ked dam napr imazol ten mi to fajne vysuší ale ked je moc suché tiez nie dobre,…takze ani tak ani tak 🙈
Môžem striedať raz krém na vysušenie s krémom na premastenie? Snažím sa nájsť nejakú tu zlatu strednú cestu ktorá by mi vyhovovala len neviem ci sa to takto smie a ci sa niekam posuniem s takoutou liečbou. Ake su prosim vaše skúsenosti?
Dakujem

tukituki
18. feb 2025

ahoj ja mam cely zivot tazky ekzem a v tehotenstvach jedna katastrofa - v porodnici ma obzerali ako ukaz. posledne roky ma zachranil skin cap krem, odstranila som zavislost na kortikoidoch a neustale chytanie si tvare a krku, takze sa mi zahojil a novy sa mi nerobi, aj uz lepsie spim a mam ho na chrbtoch ruk ked tak a obcas v laktovych jamkach, ale zmizne beznym osetrenim pokozky. a zvykol mi dobre urobit hypermangan, ze zmizlo ked som si potupkala slaby roztok. to neviem, ci mozes v tehotenstve.

danielahamar
18. feb 2025

Vyradiť mlieko z jedálnička , excipial nie je ok krém na ekzém. Pozri napr Bioderma atoderm radu

nevesta100
18. feb 2025

Moja osobna skusenost (a to som bola u viacerych koznych lekarov a vyskusala velke mnozstvo produktov): treba akceptovat, ze ekzem sa neda vyliecit, len zmiernit priznaky. Je fajn si odsledovat, co je dovodom vzniku:
•najcastejsie ista stresova situacia - pokial sa da, pracovat s nou - vyvarovat sa jej, naucit sa ju lepsie zvladnut;
•dalsi dovod je casto chlad - pripravit sa na to, ze v zime to moze byt horsie (odporuca sa nosit rukavice vonku, predtym si nakremovat ruky);
•pri upratovani/umyvani riadu pouzivat jednorazove rukavice (bezlatexove napr. https://www.mojadm.sk/profissimo-jednorazove-ru... - casti osoby, ktore maju ekzem, maju aj alergiu na latex (to sa zisti u kozneho lekara pri testovani alergie - odporucam sa informovat priamo u kozneho lekara);
•stale mat po ruke krem na ruky - mne sa jednoznacne osvedcila zn. Cerave: https://www.cerave.sk/vsetky-produkty/hydratacn... - maju v 50 ml alebo v 100 ml baleni (mozno na zaciatok vyskusat 50ml-ovy, ci pomoze, nasledne dokupovat uz vacsie balenie) - velmi rychlo sa vstrebe, je bez parfumu, nedrazdi;
•vylucit akekolvek kozmeticke vyrobky s parfemom (sampon, sprch.gel, tel.ml.);
•obratit sa na ineho kozneho lekara a neunavne hladat riesenie - mne sa postastilo pri mozno piatom lekarovi (kazdy moze mat iny nazor, ine skusenosti - dat tomu sancu).

Mne osobne pomohli vyssie uvedene postupy a produkty. Skutocne som si presla vselicim. Ekzem sa mi dokonca paradoxne objavil v lete na dovolenke, ked som ani stresove obdobie nemala - asi telo potrebovalo si vypnut a tam a vtedy bol na to priestor. Bola som 2x tehotna - vtedy sa to zhorsovalo. Tieto vyssie popisane "recepty" som zistila medzi 2 tehotenstvami, takze pocas druheho tehotenstva ma uz to netrapilo; vedela som kedy co mam robit. Podotykam, ze ja som mala hlavne "napadnute" ruky, preto aj vyssie uvedene tipy hlavne na tu oblast.

Verim, ze aspon nieco ti z toho pomoze. Drzim palce! ;)

linda5678
18. feb 2025

Ahoj, mala som nastastie len raz ekzem a uz ked som nevedela co s tym robit, kremy nepomahali tak prave takto ako opisujes-najprv vysusit a potom po par minutach premastit mi to radili v lekarni. Mala som sice ine kombo: hydrokortizolova mast (ta neviem, ci sa v tehotenstve moze)+uriage krem proti svrbeniu, ale zbavila som sa ho behom tyzdna a nastastie uz sa nevratil

autor
18. feb 2025

Dakujem všetkým za rady 😊🙏🏻