Lieky na úzkosť počas tehotenstva
Ahojte liečim sa na generalizovanu úzkostnu poruchu doteraz som brala alventu a triticco a podľa potreby neurol cca 5 krát za mesiac ale keďže som zistila že som tehotná lekár mi nasadil len polovicu elicei ráno? Tie ktoré ste mali podobnú diagnózu počas tehotenstva ako ste to zvládli? Stačili vám tieto lieky? Alebo aké ste brali? Ja mám dosť silné úzkosti celé dni niekedy uvažujem či by niekedy nebolo lepšie dať si ten neurol a byť v kľude ako sa takto trápiť...nemám vôbec radosť z tehotenstva celé dni som v strese😏 prosím poraďte mi tie ktoré ste niečo podobné zažívali 🥺
Ako ja chapem tvoje obavy z celeho tehotenstva alebo materstva, ale myslis si ze je to realne az na lieky? To sa nebojis ze nejako uskodis tomu babatku?
@anna_maria1 riešila som to s lekárom a nasadil mi tú eliceu preto pretože v tehotenstve sa môže užívať...lieky ktoré som mala som samozrejme okamžite vysadila
Ja som brala seroxat a v prípade núdze som mala xanax. Obe deti sú zdravé
A bola si pred tehotenstvom stabilizovana? Ja mam tiez uzkostnu poruchu, pred tehotenstvom stabilizovanu. Na zaciatku tehotenstva ale prislo dost zhorsenie, hormony to proste mozu zhorsit. Ale postupne sa to ukludnovalo, uz v nejakom 10tt to bolo zase ok, obcas nejaky vykyv. Potom po porode zase na nejaky cas zhorsenie vdaka hormonom. Tym chcem povedat, ze ak si pred tehotenstvom bola ako-tak ok, tak to moze byt vplyv hormonov a staci len preckat. Neurol by som si nedavala, ak to mas kazdy den, lebo za chvilu mozes ostat zavisla.
A bola si pred tehotenstvom stabilizovana? Ja mam tiez uzkostnu poruchu, pred tehotenstvom stabilizovanu. Na zaciatku tehotenstva ale prislo dost zhorsenie, hormony to proste mozu zhorsit. Ale postupne sa to ukludnovalo, uz v nejakom 10tt to bolo zase ok, obcas nejaky vykyv. Potom po porode zase na nejaky cas zhorsenie vdaka hormonom. Tym chcem povedat, ze ak si pred tehotenstvom bola ako-tak ok, tak to moze byt vplyv hormonov a staci len preckat. Neurol by som si nedavala, ak to mas kazdy den, lebo za chvilu mozes ostat zavisla.
@marianarem áno pred tehotenstvom som bola stabilizovaná bola som úplne v pohode normálne som fungovala mala som perfektne nastavenú tú liečbu ibaže to tehotenstvo a vysadenie liekov po pár rokoch mi dalo naozaj zabrať...snažím sa to vydržať ale je to pre mňa veľmi ťažké,mám stále zložité a vtieravé myšlienky a z toho silné úzkosti potom 😏 reálne už nevládzem
Ja viem, je to hrozne, ale podla mna sa to naozaj zlepsi, ked si telo zvykne na prirastky hormonov. Chodis aj na terapiu? Mas osvojene nejake relaxacne alebo odputavacie techniky? Ono sa s tym da nieco robit aj bez liekov. Mne napriklad AD na to vobec nezaberaju. Psychoterapia ale pomohla a fungujem na relaxacnej hudbe a prisposobujem zivotny styl. Taktiez sa mi osvedcilo akceptovanie vsetkych myslienok. Proste ked pride blba myslienka, tak ju nehodnotim, nebojujem s nou, ale ju akceptujem, necham ju, aby bola a pripadne ju len pozorujem. Aj ked je neviem aka zla. Ked s nou clovek nebojuje, tak nema potrebu sa tak vtierat a nakoniec vysumi. Myslienky uzkostneho cloveka podla mna nie su realne nebezpecne, skor su prejavom vycerpanej alebo velkym stresom poznacenej mysle. Preto ich ani netreba za kazdu cenu hned vyhanat. Aj ked napriklad clovek dlho robi tazku fyzicku pracu, tak ho moze potom boliet cele telo. Ale poklada to za prirodzene, nemysli si, ze je to nejaka hrozba a ide si proste oddychnut. Pri uzkostnej poruche vacsinou robila predtym nejaku tazku pracu nervova sustava a nesprava sa potom bezne, tie myslienky su ako ta bolest a tiez pomaha brat to ako nieco pochopitelne a dopriat nejaky priestor na regeneraciu. Aspon teda to je moja skusenost.

Ako ja chapem tvoje obavy z celeho tehotenstva alebo materstva, ale myslis si ze je to realne az na lieky? To sa nebojis ze nejako uskodis tomu babatku?