Migréna s aurou počas tehotenstva
Chcem sa opýtať,ako vplýva migrena s aurou aj s následným trpnutim v tehotenstve? Je možné, že počas tehotenstva vymizne,zmierni sa? Alebo sa nebodaj zhorší? Migrény s aurou mávam tak 2x do roka ,najprv vidím záblesky,potom mi strpne niečo a následná je bolest hlavy. Ďakujem
Ja som mala v prvom teimestri neskutočne migrény. Potom to prešlo
@lucia147852 mali ste aj s afaziou,trpnutim?
@mischel12 áno, resp ja trpim aj latentnou tetaniou a neviem presne definovať z čoho pochádzalo trpnutie, ale prítomné bolo
@mischel12 mala som migrény pravidelne
V tehotenstve sa to zhoršilo a trvalo pol roka
Možno 1x v týždni mi nebolo zle
Po pôrode keď mi dr nasadila antikoncepciu sa migrény zmiernili
Možno raz do mesiaca alebo keď zjem co nemám
U mňa je to najhoršie od jari do jesene
V zime mam relatívne pokoj
@lucia147852 a kde ste mali presne to trpnutie? Mali aj s aurou? Bolo všetko ôk po pôrode? Ja mam tiež tetaniu mam obavy ci to vôbec zvládnem
@lucia147852 ako často ste mali tie migrény?
@mischel12 všade, od tvare, hlava, krcna, ruky, nohy. Zvyčajne nie všetko naraz. V prvom trimestri často. Jednodňové alebo pár hodinové ale niekedy aj 2-3x za týždeň. Áno, všetko bolo v poriadku. Treba si dať magnetizmu, vápnik a len vydržať. Je to nepríjemne, ale neškodne.
@mischel12 ja som nikdy pred tehotenstvom nemala migrény a pocas tehotenstva sa mi to stalo niekoľkokrát. Najhoršie bolo, že som nevedela čo to je a bola som z toho vo veľkom strese. Teraz už viem, že to bola len migrena s aurou a po pôrode mi to prešlo úplne. Takže neviem či to počas tehotenstva prestane. Skôr sa obávam, že by sa to mohlo zhoršiť , no nemusí a môže to byť lepšie.
@mischel12 ahoj 🙂 ja trpim na migrénu s aurou - zrak, trpnutie následná bolesť hlavy. Počas tehotenstva som to mala v prvom trimestri zhoršené, častejšie a silnejšia aura. Bolo to dosť stresujúce.
Teraz som zasa v prvom trimestri a zasa sa začala objavovať migréna s aurou. :(
@dominika6536 na akom mieste sa to trpnutie objavuje? Ako často mávate migrénu s aurou? V druhom a treťom trimestri ste mali pokoj?
@mischel12 ahoj áno 🙂 druhý a tretí vymizlo
Netehotna mám povedzme max 1/ rok aj to nie. V prvom tehotenstve 4x :( teraz zatiaľ len raz ale som úplne na začiatku.
Trpnutie začína v oblasti prstov a postupuje smerom cez dlaň hore na ruku, niekedy sa zastaví okolo lakťa a prejde na tvar, inokedy postupne až hore k ramenu. Dĺžka a intenzita senzorickéj aury je rôzna, niekedy je postihnutá práva niekedy ľavá ruka. Následne tŕpne lico, ďasná, jazyk niekedy smerom do hrdla, snažím sa vtedy sústrediť na dýchanie lebo je to pocit že sa zadusím :(
Čo mne osobne pomáha po rokoch vysilovania vždy keď som to dostala, tak pozorovanie a uvedomenie si že sa to meni a posúva a postupne prechádza z jednej strany na druhu až úplne zmizne.
@dominika6536 ufff ,ja to mam tiež tak cca 2x do roka.
Ja som pred tehotenstvom mávala migrény s aurou tak nepravidelne. Raz do roka, potom dva roky nič, potom každy tretí mesiac, potom rok a pol pokoj. Stále to bolo iné - niekedy som mala zahmlené videnie, tŕpnutie prstov, ruky, pier, tváre a potom prišla bolesť, raz silná, inokedy miernejšia, niekedy trvala deň, niekedy dva dni... takmer vždy mi migréna nastúpila počas menštruácie, na iný súvis som zatiaľ neprišla. Ako som otehotnela tak ma raz chytila migréna ešte tesne predtým, ako som tehotenstvo zistila. A potom celé tehotenstvo som nemala ani raz migrénu. Vôbec. Som štyri mesiace po pôrode a zatiaľ je kľud. Takže je to u každého rôzne.
Naopak, moja sestra mávala migrény aj počas obidvoch tehotenstiev.

@mischel12 ahoj. Ja mávam tak cca raz do roka teraz len, ako opisuješ, plus aj afázia (že neviem rozprávať), v istej fáze ani rozmýšľať jasne, a zvracanie. V tehotenstve to bolo zhruba rovnako. Dve tehotenstva mi začali migrénou, že ešte tesne pred pozitívnym testom. Ale neboli potom častejšie. Vlastne v jednom (z 3) som tuším mala ku koncu asi zo 2 krát.