icon

Môže ísť o tehotenskú cukrovku?

4. okt 2023

Ahojte žienky Idem si k vám poradu. Absolvovala som test na tehotenskú cukrovku Kde mi vyšli hodnoty
nalačno - 4,81,po hodine od vypitia glukózi-11,o1 a po 2 hodinách - 4,84.
Sestrička mi volala s tým že mám mierne zvýšenú hodnotu po hodine a že teda nevie čo ako či ma má odoslať k diabetológovi, že mám si poprípade skúsiť zavolať a informovať sa.
Myslíte si že môže ísť o tehotenskú cukrovku?
Bežné keď som si Z času na čas zmerala som mala medzi 3,5-5 a 2 hod po jedle max 5,5-6,5.
Lebo na jednej strane mi povie že sú to neni hodnoty na cukrovku ale na druhej strane zvažuje Či ma má niekam poslať tak ma s tým docela vystresovala, ani cukor v moči som nemala nikdy zvýšený

heln
4. okt 2023

trochu nechapem, ze gynekologicka nevie ci mas vysoky cukor a ci ta ma poslat na diabetologiu a ty si to mas zistit?
ja som mala vysoky cukor nalacno pri tomto teste, hodnoty si nepamatam, poslali ma na diabetologiu, tam spravili novy test, tusim s tromi odbermi, tehotensku cukrovku vylucili.
skus zavolat na diabetologiu a poradit sa o tych hodnotach, alebo napis na nejaku online poradnu.

simona92101
4. okt 2023

Tak hodnota 11 je dost vysoka,urcite sa treba objednat,aspon nech ta do porodu sleduju

autor
4. okt 2023

@simona92101 no vraj je limit 10, tak mi bolo povedané

autor
4. okt 2023

@simona92101 ze mam len mierne vyššie ale že podstatne sú hodnoty na lacno a po tích 2 hod tak nechápem uz

simona92101
4. okt 2023

@simona92101 ja som mala hodnotu 8,a poslali ma k diabetologovi.a tu chodim kazde 2 tyzdne na kontrolu moc/krv/cukor

autor
4. okt 2023

@simona92101 a brali ti krv na 3x??to je zaujímavé

lelelienka
4. okt 2023

Chod na diabetologiu, za to nic nedas, mozno mas nabeh a uz trebars o 2 tyzdne sa to “rozbehne”. Radsej skontrolovat a urobit opatrenia teraz, ako potom sposobit problemy babatku. Ja som tam od gyn nabehla pokojna, ze ved mam len mierne zvysene hodnoty a prve co mi diabetologicka vysvetlila bolo, ze akokolvek zvysene hodnoty sa riesia a v tehotenstve sa na to dba ovela viac, aj su prisnejsie limity a vysvetlila mi ako to skodi babatku. Hned ma presla chut na sladke a poctivo som dodrziavala dietu, nie je to zase az take hrozne lebo motivacia je obrovska 😉 A to milujem sladke jedla, ale svoje dieta milionkrat viac 😊

simona92101
4. okt 2023

Ved berie sa pichnutim do prsta na lacno,odmeria tak hodnotu.potom odber krvi do ampulky,a donesies moc.ides sa domov najest,prides o 2 hodiny a znova zmeria glukomerom pichnutim do prsta

lelelienka
4. okt 2023

@simona92101 tak takto by sa to robit nemalo! Tebe robili ten test takto?? Medzi odbermi nemas chodit domov sa najest, ale daju ti vypit glukozovu vodu a mas sediet a cakat na nasledny odber, pretoze aj pohyb by mohol skreslit vysledky.

autor
4. okt 2023

@simona92101 Aha tak ale to preto ty si mala zlé výsledky lebo mne brali odber až na trikrát a ja vlastné ten prvý odber nalačno mám v poriadku a tretí odber ktorý je vlastné ako máš aj ty Po dvoch hodinách mám taktiež úplne v poriadku len tá prostredná mi vyšla o trošku vyššie Ale inak ako píše vyššie pani tebe robili ten odber celý zle

autor
4. okt 2023

@simona92101 Ja som prišla normálne ráno nalačno Zobrali mi krv zo žily aj z prsta plus moč po hodine ďalší odber z prsta a potom zase ďalší pol hodine z prsta

autor
4. okt 2023

Po hodine tam malo byt

monnci2226
4. okt 2023

presne tak isto som to mala, tu prostrednu hodnotu 11 ...... bola som sledovana u diabetologa, nasadena dieta a merala som si cukor doma... bolo to brane ako tehotenska cukrovka aj ked potom som vzdy mala vysledky dobre (iba 2 krat sa mi stalo ze som si doma namerala zvysenu hodnotu...)

autor
4. okt 2023

@monnci2226 A ako často prosím ťa chodíš na kontrolu? lebo ja napríklad po hrozne alebo po zákusku mám cca tú hodinu a pol cukor 5,6... lebo Tiež si meriam kvôli tomu že som mala z toho obalu alebo som len predsa pevnejšia a máme ju v rodine

monnci2226
4. okt 2023

bolo to uz pred rokom a celkovo som bola asi 3krat + potom este po 3 mesiacoch po porode na glukozovy test ci to nie je nahodou ,,klasicka,, cukrovka.... ja som mala instrukcie merat sa 2 hodiny po jedle a hodnota mala byt mensia ako 7.... hodnota 5.6 je v poriadku ..... zo zaciatku som tu dietu dodrziavala ozaj prisne, aby som nemala zvyseny cukor, ale zase mi vychadzali ketony v moci... neskor som si dopriala uz trosku viac a aj cukor aj moc boli ok

simona92101
5. okt 2023

@lelelienka glukozova voda sa pije pri teste u gynekologa.ja pisem o testovani uz u diabetologa

erikabrockova
Odpoveď bola odstránená