icon

Môžem konzumovať čakankový sirup pri tehotenskej cukrovke?

meg12345
20. sep 2024

Ahojte, je vhodný cakankovy sirup počas tehotenskej cukrovky?

plamienka555
20. sep 2024

@meg12345 na internete píšu, že má glykemický index 5, takže je vhodný. Ak si chceš byť predsa len istá, daj si z neho málinko a otestuj sa pomocou glukomeru ;)

ina2405
21. sep 2024

@meg12345 sladila som si ním tvaroh s jogurtom a robím to aj po tehotenstve. Je vhodný.

svetlonos
21. sep 2024

@meg12345
nie, jediná "sladka" povolená náhrada je sladke drievko, škorica, vanilka a takéto podobne pochutiny. Ale žiadne sirupy ci kokosové cukry a pod. A áno tie umelé sladidlá nie sú vetu bohviečo.

svetlonos
21. sep 2024

ôk tak sa teda ospravedlňujem. Ale otestuj si to. Vraj aj celozrnné potraviny sú na tehu cukrovku dobre, mne po nich vystrelil cilikor brutalne - a to som jedla na gramáž odporúčanú.

ina2405
21. sep 2024

@svetlonos čakanka je prírodná, je aj v tehotenstve dovolená.

meg12345
autor
21. sep 2024

@svetlonos a čím ste sladili napr caj ? Cisty Domna ide veľmi ťažko 🙈

svetlonos
21. sep 2024

@meg12345
ničím 😂 a pri brutálnym kasli zakázaný medom 😁
Dokážem vypiť čaje bez cukru ale kavu nie. Do tej som namiesto cukru dala smotanu alebo štvrtku toho dua sladidla. Ja som skôr bola zúfalá, ze áno ovocie nemôžem normalne jesť, ostatne sa dalo nejako oželieť.

svetlonos
21. sep 2024

@ina2405
dik to sa mi hodí teraz tiež 😃.

ina2405
21. sep 2024

@svetlonos najviac mi pomohlo piť vodu s jablčným octom a jedlá s kyslou kapustou. Znižuje to krásne glykémiu.

meg12345
autor
21. sep 2024

@svetlonos no ja som milovník sladkého a pri caji mi to veelmi chyba :( nech ma aspoň trosku chuť .. a káva to iste, síce terza pijem caro ale tiež som bola zvyknutá s cukrom :(

svetlonos
21. sep 2024

@meg12345
tak pi tie čaje s tým sladkým drievkom. Ja osobne ho neznasam, tebe možno sadne. Ma to takú nasladlu chuť a oblbne to mozog.

svetlonos
21. sep 2024

@ina2405
áno to je taky ozaj 😄 aj škorica ma také účinky.

meg12345
autor
22. sep 2024

@svetlonos a ani brezovy cukor ? Google píše že sa môže ale tak už neviem čomu veriť :D

svetlonos
22. sep 2024

@meg12345
ideálne bude, keď sa opýtať dr ale počkaj do utorka. Mam zrovna u mojej gyn test na cukrovku tak sa jej môžem opýtať 😂 a napíšem ti potom. Ona je brutalne prísna a keď ta pivie že áno, tak môžeš.

meg12345
autor
22. sep 2024

@svetlonos tak ak budeš taká zlata skús 🙈 či to je vhodne pri tehotenskej cukrovke 🙂 .., moja najbližšia kontrola u diabetologicky je ďaaaaaleko

svetlonos
22. sep 2024

@meg12345
jasne, dám ti vedieť 🙂

meg12345
autor
24. sep 2024

@svetlonos podarilo sa zistiť ? 🙂

svetlonos
24. sep 2024

@meg12345
ahoj ten brezový cukor a Stevie môžeš. Čakanky som nevedela preložiť do nemčiny 😁 Ale dalsi utorok idem na diabetol8gicku poradu/také miniskolenie co jest a co nie 🙂.
Môžeš mi toho napísať viac, čo ťa napadne, spíšem si to a všetko sa ti opýtam. Tu to je super zorganizované 🙂.

ina2405
24. sep 2024

@svetlonos "zichorienwurzel sirup" 😁 je čakankový sirup

meg12345
autor
24. sep 2024

@svetlonos super ďakujem 🙂)) porozmýšľam a píšem ak mi niečo napadne ☺️

meg12345
autor
24. sep 2024

@svetlonos u mojej to bolo rýchle a nestíhala som ani vnimat čo rozpráva 🙈 tak kľudne to potom Spiš a hoď sem, myslím že veľa ženám to pomôže ☺️

leidin
25. sep 2024

Ja viem tak ze cakanka je silno sladka a nedava mi logiku pridavat sladkost a este ked mas cukrovku. No ja nie som na sladenie, lebo citim ako cukor vsetky sacharidy aj mliecny cukor a pod a vyhladavam skor opacne chute teda kysle, lebo cukor je prakticky vsade, ale ked uz mas tu potrebu ze ti to chyba k spokojnosti, tak si proste odmeraj male mnozstvo podla sacharidovych jednotiek a to by si mala vstrebat cokolvek podla mna a skontroluj glykemiu.

ina2405
25. sep 2024

@leidin čakanka má sladkú chuť a nezvyšuje glykémiu...čo je na tom ťažké pochopiť, že to človeku chutí napr.v bielom jogurte, ktorý by som zjedla len so sebazapretím. Ja som si sladila ráno stéviou kávu a jogurt s tvarohom týmto čakankovým sirupom. To nie je na to, aby si človek zalieval všetko. Ale pri teho cukrovke, keď človek môže zjesť pol jablka denne a glyčku mu zvyšujú ešte aj sacharidy ako chlieb, zemiaky a ryža, je tých zákazov veľa. Ja som tolerovala 120-130g sacharidov denne, diabetologička s tým bola ok. Viac som netolerovala.

meg12345
autor
25. sep 2024

@leidin tak každý mame iné chute, mne zase sladke chyba, tak som si ho chcela “dopriať” aspoň pri čaji … kebyže neexistuje žiadna forma tak prežijem, ale zase keď trošičku môžem aspoň tej čakanky alebo brezoveho cukru tak ma to uspokojí aspoň raz za čas 🙂 preto som sa pytala