icon

Nádcha a kašeľ v 10. týždni

melaninka96
7. apr 2025

Ahojte dievčatá. Som v 10tt a od víkendu mi začala nádcha a kašeľ. Dnes som bola u doktorky, popočúvala ma a vraj dýchanie znie celkom čisto. Len mi zatiekli hlieny do dýchacích ciest a preto kašlem. Urobila mi CRP a vyšlo 10,6. Hneď mi dala antibiotika medoclav. Teplotu nemám, dokonca aj nádcha sa mi zdá už miernejšia. Je naozaj potrebné užívať tie antibiotika? Doktorka tvrdila, že preistotu. Ale neviem teda, nechcem sa robiť múdra, ale nebolo by radšej vhodné vyležať to a skúsiť aj bez nich iba prírodným sirupom proti kašlu a inhalaciou, dostatkom tekutín. Čo poviete?

mysiarka
7. apr 2025

ja by som ich asi vysadila. vsak crp nie je take vysoke, ze by sa to nedalo zvladnut.

svetlonos
7. apr 2025

@melaninka96
co ja by som dala za takú doktorku! V prvom 3mestri som bola nútená ist az na pľúcne pre atb! Obvodná mi ich nechcela napísať. Myslela som, ze to dieta vykašlem a dima ďalší syn. Bud za ne rada, vylieč sa poriadne a neboj, nic sa nestane. Ja mam teraz tento nechutný kasel a nie sa z neho dostať!

melaninka96
autor
7. apr 2025

@mysiarka ešte som ich nenasadila. Tiež mi nepríde to CRP moc vysoké. Ale teda všade čítam, že radšej antibiotika, ako zápal. Len keď je takto nie moc zvýšené, či aj vtedy môžem ohroziť bábätko. Chcem hlavne preň dobre.

melaninka96
autor
7. apr 2025

@svetlonos tak som na vážkach teraz. Ja zas nemám ten kašeľ taký kritický. Cez víkend to bolo horšie, ale mám pocit, že sa to zlepšuje. Rozmyslam, že sa skúsim ešte tak dva dni preliečiť sama a ak nebudem zas cítiť zlepšenie, tak ich nasadím.

melaninka96
autor
7. apr 2025

@svetlonos lekárnička sa na mňa pozrela, že či mi medoclav predpísala doktorka a že či vie, že som v prvom trimestri. Preto ma dosť zneistila, nechápala som. Veď sú to penicilínové antibiotika, ktore sa môžu.

elistek13
7. apr 2025

@svetlonos Tak ale toto su teraz dve uplne odlisne situacie. Tebe nebolo dobre a potrebovala si tie lieky. Ona ich zjavne az tak nepotrebuje.

sisska96
7. apr 2025

Keď si múdrejšia ako dr, načo si tam išla? No nechápem.....

jaanna
7. apr 2025

Crp 10,6, dýchanie čisté, bez teploty….no neviem. Ja by dom asi počkala 1-2 dni, následne by som išla do Dr. Max lekárne alebo k lekárke, kde ti spravia kontrolne CRP a uvidíš….Ak by CRP stúplo, nasadíš antibiotiká, ak nie, nenasadíš. Ale ťažko radiť….Ak nie si si istá, môžeš tie antibiotiká ešte prekonzultovať s gynekológom….To je asi najlepšie riešenie…

selena_luna
7. apr 2025

Ja by som to urcite konzultovala s gynekologom. Nech posudi on aky to moze mat vplyv na dieta. Ak ziadny tak v klude, su atb ktore v tehotenstve mozes a radsej zdrava matka ako byt 2 mesiace nonstop chora.

mtn112233
7. apr 2025

@melaninka96 ja som mala CRP 23 a ATB mi nedala lebo je to vraj hraničná hodnota.. mala som sa skúsiť par dni liečiť sama a informovať o stave o pár dni.. a to som sa už citila dobre takže som žiadne nebrala.. ATB si myslím že sa nedávajú ,,pre istotu,,
Určite ešte sa porad s dr prípadne ako radila vyššie daj si ešte kontorlne vziat CRP v lekárni a uvidíš či sa znizuje alebo zvyšuje

melaninka96
autor
7. apr 2025

@jaanna @selena_luna @mtn112233 ďakujem vám baby za vecné a vhodné rady. Máte pravdu, pôjdem na kontrolné CRP a mám ísť tento týždeň aj na poradňu, tak sa poradím s doktorom a potom keď tak nasadím.

@sisska96 išla som si po PN, iba tú si sama neviem naordinovať 🙂 keď mi nemáš čo k téme povedať, nemusíš reagovať.

zuza265
7. apr 2025

Ja by som sla zajtra dat zmerat crp do lekarne a podla toho sa rozhodla🙂

martul
7. apr 2025

@melaninka96 neviem potom načo si tam išla, resp. teda zmeň doktorku, alebo najlepšie bude keď si otvoris tú ambulanciu ty.

babushkaem
7. apr 2025

ja mam cele tehotenstvo crp okolo 20-25 a neberiem atb, vsetky doktorky povedali, ze to je v tehotensvve normalne