Nebezpečie vysokých dávok vitamínov C a Q10 v tehotenstve
Ahojte dievčatá, som po IVF (9tt). V centre mi po odbere vajíčok dali prepúšťaciu správu s odporúčaným vitamínmi, ktoré som si samozrejme nakúpila. Lenže ja hlúpa som to užívala doteraz, absolútne mi nenapadlo pozrieť či sú množstvá vhodné aj v tehotenstve, akosi som to brala ako samozrejmosť, keď to odporučili tam. Pritom som to mala užívať asi len do vkladu. Ide najme o vitamín C, ktorý som užívala až 1000mg kapsule s postupným uvoľňovaním a Koenzýmu Q10 s tiaminom, čo som sa dočítala, že tiež v tehotenstve nie je vhodné.
Môže to nejako uškodiť bábätku? Nemáte niekto skúsenosti? Už som z toho v strese, nechapem, ako sa mi toto mohlo stať a až teraz som sa mohla zbadať 😔
@martinakb85 ahoj, ďakujem Ti pekne za odpoveď a ukľudnenie 😊 už som trošku pokojnejšia, ja som preistotu kontaktovala aj môjho doktora z CAR, ktorý tiež povedal, že nemám mať obavy. Tak snáď bude všetko v poriadku.

@melaninka96 ahoj, určite sa nestresuj. 🙂 Veľa liekov, doplnkov, vitamínov ,,nie je vhodných,, len preto,že neboli testované na tehotných ženách, nie preto,že sú škodlivé. Je to tak u väčšiny takýchto liekov. Ja som počas tehu mala hematóm a užívala som kvôli nemu 1000mg vitamínu C, je to vitamín rozpustný vo vode, nepredavkujes sa, nadbytok jednoducho vycikas.. a rovnako aj tiamin (vit.B), koenzým Q10 je dokonca aj odporúčaný (200mg/deň) pri preeklampsii. Nebála by som sa. Stávajú sa daaleko horšie prešľapy a bábätká sú OK, placenta si vie pekne regulovať a posiela bábätku len to,čo potrebuje🙂