icon

Obávať sa zlých výsledkov v 13. týždni?

30. máj 2024

Dobrý deň mamičky strašne sa mi chce plakať lebo dnes mi volal lekar ,som v 13 tt. A odbery čo mi zober mám výsledky 1:175 a hneď mi doporučil aj genetiku .Mam dve zdravé deti a 35 rokov.Mam sa obávať ?pretoze on ma dosť vystrašil

cookie29
30. máj 2024

A bojis sa coho? Ja viem, stres atd. ALE predpokladam, ze lekar Ti vysvetlil aj to, ze ide o STATISTICKE odhady a nie realne vysledky. A tieto statisticke odhady su v 95% falosne pozitivne. Mne lekar v Tvojom veku hned aj povedal, ze je jasne, ze vysledky BUDU zle. Neviem kam Ta posiela, ale asi na NIFTY? Kde vedia z fragmentovanej DNA v krvi matky vysetrit trizomie... Drzim palce. Lekari by mali informovat, nie strasit.

jaga18
30. máj 2024

Nestresuj, mala som 1:25 a mam zdravé dieťa. 1:175 je relatívne dobrý výsledok, pravdepodobnosť tam navyšuje vek, čiže každá po 35 má tieto výsledky podobné.
Daj si urobiť trisomi alebo podobné testy, kde ti vyjde výsledok s 99% istotou. Pripadne kvalitné morfologické sono...

autor
30. máj 2024

@jaga18 dakujem bojím sa no nechcem postihnuté dieťa viem je to hnusne ale strašne sa bojím

cookie29
30. máj 2024

@autorka rozumies prosim co Ti piseme? Ide o statisticke odhady, ktore su v 95% falosne pozitivne! Mas vysoky vek. V 35 rokoch, bez ohladu na vysledky mas sancu 1:380 mat dieta s Downom. Staci ze je trosku vyssia ina hodnota a okamzite to leti. Uprimne, ja by som v Tvojom veku vobec na toto nebola sla ale rovno na NIFTY, sice treba pocitat okolo 400€ ale mas zarucene vysledky.

autor
30. máj 2024

@cookie29 idem na ne ale až 10.6

qi
30. máj 2024

ahoj, vidim, ze lahko sa tu zlahcuje zenam, ktore to maju “uspesne” za sebou. Pre tvoj vlastny pokoj tiez odporucam trisomy alebo nifty 🙂 Nestresovat je v tomto momente tazke, obzvlast ak si rozhodnuta takto, co plne respektujem, si plna obav. Tak uz nech mas potvrdene co najlepsie tie vysledky, drzte sa🤞

bababibi
30. máj 2024

Môžeš mi prosím napísať súkromne

cookie29
30. máj 2024

@qi nezlahcujeme. Proste fakt je, ze
normalny vysledok je < 1/1000
1/1000 < vysledok < 1/51 je povazovany za riziko. A u autorky uz samotny vek, 35 rokov, udava najlepsi mozny vysledko 1/380 cize automaticky ide do rizikovej skupiny.
pri vysledku > 1/50 sa uz ide na "potrvdenie"

Cize normalne jej mal lekar vyzvetlit, ze vzhladom k vyssiemu veku bude mat zly vysledok a ze sa ma pripravit bud na NIFTY alebo amniocentezu. Respektive tieto statisticke odhady boli zbytocne. A eventualne si vybavit morfo sono u nejakej kapacity typ Grochal.

Ma vysoku sancu ze dieta je v poriadku.

autor
30. máj 2024

@cookie29 dakujem na ultrazvuk do Martina idem tiež a aj na testy len nechcem sa týždne stresovať

qi
30. máj 2024

@cookie29 to nie je fakt, ale statistika a aj ta mala pravdepodobnost na niekoho padne.. ano, je vysoka sanca, ze je vsetko ok, ale vzdy je tu aj ta opacna moznost, nie je to ziadna garancia, ze je to falosne pozitivne. Ak si slecna neplanuje nechat babatko, myslim ze aj 5% riziko je viac ako dost a jej obavy su na mieste. Zeny odmietaju amniocentezu a tam je riziko pod 1% ..

stranakovazuzana0
31. máj 2024

Mňa lekár hneď upozornil,že vzhľadom k veku budem mať pozitívne výsledky a aj tak bolo..v 13 týždni výsledok 1:70 na downa a v 16tyzdni 1:60.Dala som si urobiť Trisomy test,ten vyšiel negatívne.Vek 40.Neboj sa,tá hodnota ktorú máš nieje až taká zlá a skresľuje ju vek.

zonjushe
31. máj 2024

Ja som mala ako 27 rocna vysledok 1:6 a aj zle sono a mam zdraveho uz 9 rocneho syna.

eva233
31. máj 2024

Mne síce testy vždy vyšli fajn - 3 tehotenstva, ale akonáhle som mala nad 30 už tam vyskakoval downov syndróm... A pri druhom bábätku našli Práve v 13tt chybu na srdci a následne odchádzali všetky sústavy. S naším druhým chlapcekom sme sa rozlúčili v 22tt.....Určite odporúčam okrem špecifických testov aj sono a držím palce.... Tieto klasické prvé testy môžu znamenať veľa, ale nemusia znamenať nič.

cookie29
31. máj 2024

@qi mne je to jasne... pokial je pravdepodobnost nenulova, raz to na niekoho padne. Ja nehovorim ze musi byt absolutne kludna, ale stale je sanca 19krat vacsia ze dietatko bude ok ako ze bude postihnute. Je to obdobie ktore treba prezit. A paradoxne ak sa nemyslim, tak sa postihnute deticky rodia skor mladsim zenam, prave preto, ze pri tych starsich je statisticke riziko vyssie a teda sa to podchytava.
tusim len kazde piate dieta s Downom sa narodi zene >35 rokov...

maryetta
31. máj 2024

To su cisla. Ja som mala pri prvom zle vysledky. Lebo mi odber robili v “blby datum”. Kedze som mala dva terminy (popri nepravidelnom cykle bol rozdiel skoro 3tyzdne).
Tiez napr dr hovoril ze cim vyssi vek to tiez zohrava rolu.

jaja391112
31. máj 2024

Ahoj, mne vyšiel tiež prvý skríning pozitívny pravdepodobnosť na downov syndrom 1:25 a na patau syndrom 1:280. Absolvovala som Nifty pro testy, vyšli negatívne a druhy skrining uz taktiez vysiel negativné, takže bábätko by malo byt zdrave 🙂 úplne chápem aký veľký stres ti to spôsobilo, ale ako ti rádia baby vyššie, pre vlastný kľud absolvať testy alebo počkaj ešte na druhy skríning.

3petka
31. máj 2024

Tak sa nestresuj. Máš predsa 2 zdravé deti a ak nemáš žiadne zdravotné problémy, tak neviem čo riešiš.
Ja som mala rovnaký výsledok, vzhľadom na vek, ale môj dr nerobil paniku. Od začiatku som vedela že pôjdem na genetiku a do martina na sono.
Ja som to mala o to tažšie, že mám zdravotné komplikácie, ktoré mohli ovplyvniť tehotenstvo a proste som verila v to že bude všetko max v poriadku.
A aj to tak dopadlo, i keď sa narodil predčasne je to krásny zdravý chlapec.

autor
1. jún 2024

@3petka vieš rok do zadu mi zistili reumu a nie nie som na liekoch dohodla som sa že až po tehotenstve ale som aj po ockovani na covid proste sa bojím viac ako kedysi a už mám syna 16 r a dcéru osem ročnú a nového partnera preto sa bojim

cookie29
1. jún 2024

Báť sa je ľudské. Normálne. Cervicek pochybnosti zostava. Len proste netreba stresovať.