icon

Očkovanie proti čiernemu kašľu v tehotenstve

123r
12. júl 2025

Ahojte, žienky, rada by som vedela váš názor, možno skúsenosť na očkovanie v tehotenstve proti čiernemu kašlu? Odporúčate alebo skôr nie a prečo? Je to teraz dosť diskutovateľná téma a neviem ako sa rozhodnúť preto by som bola rada za vaše názory, postrehy alebo skúsenosti.

Strana
z3
anonym_d1256a
12. júl 2025

@123r ja nejdem.. doteraz sa tehotné ženy na to neočkovali.. všetky potrebné očkovania sú po pôrode. Nikoho v okolí, čo má deti, neboli očkované. Tak prečo by som to mala robiť ja, lebo je zase nejaká nová doba? A všetci sú zdraví aj bez očkovania..

annm81
12. júl 2025

@123r všetky ženy z môjho okolia boli v tehotenstve očkované (rodila som v krajinách, kde je toto očkovanie odporúčané). Ja som mala aj dvojkombináciu s tetanom, keďže mi práve na ten rok vychádzalo preočkovanie po desiatich rokoch. Podľa môjho lekára sú nežiadúce účinky zriedkavo sa vyskytujúce a benefity výrazne prevažujú.

Poraď sa zo svojim lekárom, ale pokiaľ si doteraz nemala dôvod neočkovať sa, väčšina lekárov ti odporučí, aby si sa zaočkovala.

alyson29
12. júl 2025

@123r som prvorodička a počula som o tom prvý krát. V mojom okolí, keď som sa na to pýtala, nikto očkovaný nebol, takže sama neviem, či ísť alebo nie.
Asi sa najprv o tom porozprávam s gynekológom, či odporúča ísť, ale tiež si tu rada prečítam názory na to, keďže je to pre mňa i môj blízky kruh novinka. 🙂

2ivana5
12. júl 2025

@123r Ja som bola po 30 tt a všetko bolo v poriadku, iba to bolo trosku opuchnuté a cítila som svrbenie inak nič. Je to medzi odporúčanými ockovaniami v tehotenstve. Chcela som aby bábätko bolo chránené prvé mesiace života. Dokonca som ešte zvažovala očkovanie proti RSV, ale o tom nepočul ani môj gynekolog, tak som to napokon nechala tak ale známej takmer na to zomrel dvojmesačny synček.

simona19871216
12. júl 2025

@123r vôbec žiadne očkovanie nikdy

siska53
12. júl 2025

@123r Ako tehotna som sa ockovat nedala.

anonym_da09b0
12. júl 2025

Rodila som nedávno, môj lekár mi to nenavrhol, ale ja by som aj tak nešla. Ak má niekto relevantnú štúdiu o skutočnom efekte očkovania proti čiernemu kašlu v tehotenstve na dieťa, tak nech to sem hodí.
Inak už čierny kašel krásne klesá, výskyt je v posledných týždňoch už malý, aj podľa RÚVZ, sledujem pravidelne štatistiky.
Skôr som si dávala prvé mesiace pozor a nevláčila dieťa po nákupných centrách, lidloch a ani návštevy k nám nechodili, aby nenosili choroby.

mariynka
12. júl 2025

Ockovat tehotnu? Uuuuf.. precitaj si nez.ucinky..

martinka17
12. júl 2025

Prečítaj si rizika čierneho kašľa u maličkého bábätká. Potom sa rozhodni, či to chceš zažiť alebo nie a budeš vedieť, či sa chceš dať očkovať.

123r
autor
12. júl 2025
@alyson29

@123r som prvorodička a počula som o tom prvý krát. V mojom okolí, keď som sa na to pýtala, nikto očkovaný nebol, takže sama neviem, či ísť alebo nie.
Asi sa najprv o tom porozprávam s gynekológom, či odporúča ísť, ale tiež si tu rada prečítam názory na to, keďže je to pre mňa i môj blízky kruh novinka. 🙂

@alyson29 ja som tiež prvorodička a neviem co mám a nemám robiť 🙈. U nás v dedine pred nedávnom zomrelo 2mesačné bábätko a preto mi všetci z okolia radia sa zaočkovať. Pýtala som sa uz svojej gynekológičky a len krútila nosom, že aj dala, aj nedala, že je to diskutabilné a na každej mamičke. Pýtala som sa jedej pôrodnej sestry a ta mi jasne povedala nie, lebo vraj žena môže mať potom všelijaké problémy, ktoré predtým nemala, ale tiež povedala, ze je to na mojom zvážení. A ja som teraz na pochybách a preto si pýtam rady a skúsenosti lebo neviem co mam robiť.

123r
autor
Autor odpoveď zmazal
sara07
12. júl 2025
@123r

@alyson29 ja som tiež prvorodička a neviem co mám a nemám robiť 🙈. U nás v dedine pred nedávnom zomrelo 2mesačné bábätko a preto mi všetci z okolia radia sa zaočkovať. Pýtala som sa uz svojej gynekológičky a len krútila nosom, že aj dala, aj nedala, že je to diskutabilné a na každej mamičke. Pýtala som sa jedej pôrodnej sestry a ta mi jasne povedala nie, lebo vraj žena môže mať potom všelijaké problémy, ktoré predtým nemala, ale tiež povedala, ze je to na mojom zvážení. A ja som teraz na pochybách a preto si pýtam rady a skúsenosti lebo neviem co mam robiť.

@123r nikto ti nepovie ako zareaguješ
toto si musíš zvažiť sama, nikto skutočne žiadna mudr nevie ako či budeš mat benefit alebo budeš v skupine nežiaducich učinkov , mudr len predpokladaju podla štatistík ale vieme ako sa nežiaduce učinky nahlasuju skoro vôbec alebo sa bagatelizuju
treba sa zamysliež od koho dostalov 2 m dieta čierny kašel, aby to bolo ok muselo by sa preočkovat aj tvoje okolie, nie vždy máš také vytvorené protilatky ako by boli, respektivne toto sa nekontroluje , len pri zdravotnikov

alyson29
12. júl 2025
@123r

@123r toto je najhoršie, keď jedna polovica tvrdí áno a druhá nie 🙈 tiež je to potom pre mňa mätúce.. ale keďže všetci moji blízki na očkovaní neboli, tak sa zatiaľ prikláňam k tomu, že to nepotrebujem. Ja mám celkom strach a rešpekt z vakcín a ako tu aj bolo spomenuté, doteraz sa neočkovalo a detičky sú zdravé. Tak buď je tot eraz nejaký trend alebo neviem 🤷🏻‍♀️ som zvedavá na názor svojej doktorky, budúci týždeň mám poradňu, tak sa jej na to spýtam

mondolina
12. júl 2025

vo februári tohoto roku umrelo niekoľko týždňové bábätko na čierny kašeľ. prevencia existuje.

ar3m1s
12. júl 2025

Ja som sa ockovala... Sice sa to kedysi nerobilo ale nebol cierny kasel... Teraz je a je to to najlepsie ako vies ochranit svoje babatko

anavixy
12. júl 2025

Urcite áno!

michaela329
12. júl 2025

@123r samozrejme, že odporúčam. A aj som absolvovala, okrem pocitu udretej ruky, mi nič nebolo. Malý je zdravý, rovnako poznám viacero mamičiek v okolí, čo sa očkovať dalo a všetko je v poriadku. Ja som bola tehotná v období, keď tu ten čierny kašeľ bol dosť rozšírený a nechcela som to riskovať, keď nemusim. Rovnako som bola ockovana aj proti chrípke.

jablko13
12. júl 2025

Ak si zdravá, určite to prekonzultuj s gynekologičkou, a zváž očkovanie. V mojom okolí sa väčšina tehotných dala očkovať, ja nie, lebo som mala zdravotné problémy. Od druhého trimestra znížená imunita a nebola som ani týždeň zdravá.

anavixy
12. júl 2025
@123r

@123r prosim ta, citam teraz ostatne komentare - vyhladavaj fakty, odbornikov, ktory ti povedia fakty, nie svoje (casto uplne neodborne) nazory 🙏
To nie je ze doteraz sa neockovalo a deticky su zdrave, vsak jasne, ze su zdrave, ked neprisli do styku s ciernym kaslom a ked uz su starsie a boli samy ockovane hexavakcinou. Hladaj informacie u lekarov (na ig napr, na lekarskych forach, mama a ja ma super poradne), na oficialnych strankach venovanych ockovaniu, vyhladaj si studie, nepytaj sa laikov na mamickovskom fore. Chapem, ze chces osobne skusenosti, lenze su ti zbytocne, lebo kazdy reaguje inak (btw ziadne extra reakcie nie su bezne, to nie je ako u deti s prvymi ockovaniami) a velmi casto sa stretnes s nelogickymi strachmi a predsudkami inych ludi.

nahodnemeno
12. júl 2025
@123r

@123r ako lekar sa strasne hanbim za nevedomosti svojich kolegov, jednoznacne je doporucene sa ockovat, ked uz nie proti chripke, tak aspon proti pertussis, mne osobne na to umrelo dieta v sluzbe v nemocnici ! 2 tyzdnove , nepocuvaj tu reci o tom ako vyskyt krasne klesa....tie rigidne predstavy a híkanie ako ,,očkovat tehotnu je hriech,, ma vytačajú...živé vakcíny nie, neživé áno .

nahodnemeno
12. júl 2025
@123r

@123r ako lekar sa strasne hanbim za nevedomosti svojich kolegov, jednoznacne je doporucene sa ockovat, ked uz nie proti chripke, tak aspon proti pertussis, mne osobne na to umrelo dieta v sluzbe v nemocnici ! 2 tyzdnove , nepocuvaj tu reci o tom ako vyskyt krasne klesa....tie rigidne predstavy a híkanie ako ,,očkovat tehotnu je hriech,, ma vytačajú...živé vakcíny nie, neživé áno .

nahodnemeno
12. júl 2025
@123r

diewcatqoo
12. júl 2025

Mne to odporucala gynekologicka, moja obvodna lekarka a aj pediatricka. Rodila som vlani v CR a zrovna to bolo v case, ked CR hlasila zvyseny vyskyt cierneho kasla. Uz som bola rozhodnuta, ze pojdem, ale nakoniec som nesla, lebo sa vyskytli zrovna v tom obdobi u mna nejake komplikacie. Potom, po narodeni dietata, tie prve tyzdne, kym este nebolo zaockovane, som dost trpla, aby starsie dieta zo skoly nieco nezanieslo.

carduelis
12. júl 2025

Ja som boal v detstve ockovana proti ČK a minuly rok som dostala cierny kasel (mam 30r). Bola to najhorsia choriba kojho zivota. Dusila som sa a zvracala a trvalo to dlhe tyzdne. Isla som na liecenie k moru. A to som mala nejake protilatky z ockovania. Tento rok som bola tehotna a nechala som sa zaockovat proti ČK aj RSV. Su na to studie ze je to velmi bezpecna vakcina. Ja si ani nechcem predstavit ako by tuto chorobu zvladol neockovany novorodenec. A to netusim kde som sa nakazila.

lion777
12. júl 2025

Nie, čierny kašeľ je rozšírený, hlavne po vlne preočkovania zväčša november / december. Ľudia s tým chodia po vonku a kde kade, už máš možno dávno imunitu.

pojezdalova
12. júl 2025

Ja som rodila v decembri.Zaočkovať som sa dala a dobre som urobila, lebo malého proti čiernemu kašlu ockovali neskôr, nakoľko sme mali kožné problémy.

jablkovastrudla
12. júl 2025

U nas patri toto ockovanie k standartnym a ockuje sa nim uz roky ( sme v Irsku) protilatky by mali prejst aj na babatko tak by malo byt chranene kym samo nebude moct byt ockovane- u nas sa zacina v 2 mesiacoch, neviem aky je ockovaci kalendar doma na Slovensku.ako niekto hore pisal, tento rok zomrelo par mesacne babatko na cieny kasel, jeho mamina to tu pisala ☹

vkatush
12. júl 2025

Bola som nedávno, o chvíľu rodím. Reakcia žiadna, len ma asi 2-3 dni pobolieval pich. Mám tehotných asi 5 kamošiek, všetky cca rovnaký termín, až na jednu sme sa boli všetky (tá jedna bola síce na vážkach, ale ona je taká... veľmi konšpiratívna, čo sa medicíny týka 😅 a ešte aj tá to zvažovala).

Jednak prípady, kedy najmenšie detičky, ktoré ešte nestihli prvé očkovanie, naň zomreli.
Teraz je dosť rozšírený, aj v okolí už viacerí dospelí mali za posledné mesiace. A ty s nimi prídeš do styku ani nevieš ako kedy.
A plus som sa rozprávala so známou, robí v nemocnici na detskom a vravela, koľko majú ťažkých prípadov za posledné mesiace presne kvôli tomu, nech určite idem - a to mi povedala, už keď som bola, nie že ma išla presviedčať.

simona19871216
12. júl 2025
@mondolina

vo februári tohoto roku umrelo niekoľko týždňové bábätko na čierny kašeľ. prevencia existuje.

@mondolina a ďalšie desiatky ľudí zomreli po ockovani

froneet
13. júl 2025

Mala som aj čierny kašel aj RSV. Žijeme v Anglicku a tam sa to odporúča. Všerko bolo a je v poriadku.

Strana
z3