Paralen a antibiotiká v 30. týždnii tehotenstva
Ahojte, od utorka mám zvýšené teploty, najskôr to bolo len večer 37,1, včera poobede 37,6 - do večera to samo kleslo, dnes 38,1 to som si už akurát dala 1/2 tbl paralenu. Okrem iného ma neskutočne bolí hlava, mám suchý kašel až ma ide niekedy natiahnuť, muž prekonal zápal pľúc a síce sme boli vyše týždňa od seba, okrem neho bolo okolo mňa plno chorých (v práci, atď.) Dnes som bola u lekárky, vraj hrdlo čisté, chytená priedušnica, dala mi ešte antibiotikum zinnat. Som v 30tt, prosím Vás ako často si podľa vás môžem dávať paralen, keďže sa bojím aby to neuškodilo bábätku? Ja viem, že na internete je plno diskusii, ale názory sú rôzne a neviem si vybrať... Tiež máte niekto skúsenosť s antibiotikum ZINNAT v treťom trimestri? Okrem toho som si vzala v lekárni ešte STOP KAŠEĽ, kalciových sirup a dali mi aj vitamín C s postupným uvoľnovaním 500mg, okrem toho beriem FEMIBION 2. Prosím poraďte mi, bojím sa hlavne o malú… :( ďakujem
@hopatko Tým že som prvorodička som chcela povedať, že nemám veľa skúseností v tom čo robiť keď nastane problém. Nedôverujem vyslovene koníkovi, ale potrebujem poradiť v situácii v ktorej neviem riadne čo robiť, lebo sa bojím.. možno ak by som bola štvornásobná matka tak by som momentálne takýto príspevok tiež nechápala, ale nie som..
@linduska_ vobec nejde o to kolko mas deti. Ide o doveru a akceptaciu odbornikov, lekarov. Urcite si u nejakeho bola, treba sa poradit s nim, aj obavy povedat, nech ti vysvetli. Alebo v lekarni s farmaceutom sa poradit. Nikto sme nespadli z neba mudri, ja len reagujem na to ako pises ze vy neverite nikomu a nicomu, to nie je zdrave a ani racionalne.... S dietatom budes robit denne mnoho tazkych rozhodnuti, a vzdy sa treba radit s odbornikmi v danej veci a nespochybnovat autority. Prajem skore uzdravenie.
@linduska_ pozri sa, ked bolo treba, brala som Paralen, ATB nie, ale Zinnat je uplne v pohode, to bezne uzivaju tehotne, ked treba. Ja som brala konske davky liekov na tlak a strasili ma, ze budem musiet aj cytostatika, nastastie nebolo treba. Ale po porode ano, a aj ine lieky na tlak a dojcit som chcela. Lekar mi predpisal take, co sa mozu pri kojeni, myslim tie na tlak a Thyrozol na stitnu zlazu, nastastie som potrebovala nizke davky, ak by nestacili, tak uz by som nemohla dojcit, 3x uz som mala ist na operaciu. Rozhodla som sa verit odbornikom. A potom Ti davam do pozornosti databazu E-lactancia - to ked budes mat dilemu ohladom liekov pocas dojcenia.
A
@anavixy je odbornicka, jej mozes verit.
@linduska_ ahoj zinnat som užívala v tehotenstve 2x a všetko bolo v poriadku. Lepšie vziať lieky ako neliečit chorobu. A čo sa tyka paralenu nemá zmysel si dať polovicu tablety . Kľudne 1 celú tabletu podľa potreby (samozrejme dodržať maximálnu dennú dávku). U liekov počas tehotenstva platí užívať ich čo najmenej a len na nevyhnutný čas.
@linduska_ určite sa neboj Paralenu ani Zinnatu, ja som bola chorá nonstop keďže som bola tehotná na jeseň, myslím že Zinnat som za celé tehotenstvo mala snáď aj trikrát a Paralen tiež bežné dávkovanie, tiež prvorodička ako ty, chápem ťa, všade počúvame všeličo a všelijaké názory ale tohto sa nemusíš báť, ako píšu ženy hore je naozaj horšie aj pre teba aj pre bábätko trápiť sa v horúčkach a bolestiach celé dni, prajem skoré uzdravenie 😊

Prosim ta, netyraj sa nezmyslami a normalne si daj CELY paralen, ked ho potrebujes. Paralen je plne bezpecny v tehotenstve, nema zmysel skumat kto co ako, to uz za teba urobili vedci v mnohym studiach, ktorymi potvrdili bezpecnost paracetamolu uz od prveho trimestra. Normalne si ho davkuj ako bezna dospela osoba, 1-2tbl po 4-6h. Toto co robis, neliecena infekcia, horucka a celkova nepohoda matky je pre dieta horsia ako paralen v normalnom davkovani.