Prasknuté rebro v tehotenstve: Skúsenosti a rady?
Zdravím stretli ste sa s týmto niekto? Od noci mam strašne bolesti cítila som pri kašli ako mi tam niečo prasklo. Bola som aj na urgentne RTG mi robiť nemôžu takže to ostáva len na podozrení. Co ma ale zarazilo je ze mi nebudú robiť sekciu z tohto dôvodu vraj sa dá rodiť spontánne a ak náhodou budú komplikácie počas pôrodu spravia akútne sekciu . Vôbec nechápem tomuto pristúpu. Stretol sa s tým niekto ?
@helka106 s tymto som sa nestretla ale s niecim iným, po operacii srdca v jednej nemocnici som mohla rodit prirodzene a v druhej mi bol odporucana sekcia, tak asi skus inu nemocnicu, ak mas obavy alebo ak sa da nazor ineho gynekologa s potvrdenim na sekciu.
@endzi83 aha práveže aj môj gynekológ tvrdí že si myslí že v tych nemocniciach budú mať asi taky istý prístup na toto
@helka106 aj keby ti prasklo rebro, tak ti s tym nic nebudu robit, lebo rebro sa musi same zahojit. Co by si mohla spravit, ak ta to bude aj za tyzden boliet ist znovu k doktorovi a apelovat na to, aby ti spravili sekciu ale to uz uvidis, co ti povedia
@hulica viem ze s tým nemajú čo robiť akurát ma štve ten pôrod ze ako môžu tvrdiť ze sa to dá tak zvládnuť však ja dýchať nemôžem nie ešte tlačiť dieťa. Pre to sa pýtam ci sa teda reálne niekomu stalo a teda porodila spontánne
@minenkaa bolelo ma včera na tej strane celý deň pri pohybe dýchaní ale večer som dostala záchvat kašľa a cítila som rupnutie. Dnes mi povedali na urgente ze s najväčšou pravdepodobnosťou to je to akurát bez RTG sa to nedá potvrdiť
@helka106 to rupnutie co si pocitila mohlo byt zlomenie rebra alebo aj poskodenie chrupavky alebo medzirebroveho svalu. (som RTG pracovnicka). Tak ci tak, chapem ze mas bolesti. Aj keby si mala zlomene rebro s tym sa nic nerobi, same sa to musi zahojit
@helka106 to rupnutie co si pocitila mohlo byt zlomenie rebra alebo aj poskodenie chrupavky alebo medzirebroveho svalu. (som RTG pracovnicka). Tak ci tak, chapem ze mas bolesti. Aj keby si mala zlomene rebro s tym sa nic nerobi, same sa to musi zahojit
@vler to chápem iba sa obávam toho pôrodu a to ze to nieje dôvod na sekciu
Fuha tak to si fakt neviem predstaviť rodiť s prasknutým alebo zlomeným rebrom. Veď to aj dýchanie bolí, nie to ešte predchádzať kontrakcie a tlačiť. Osobne by som šla do pôrodnice, kde chceš rodiť a skúsila to odkonzultovať. Ak by chceli odporučenie od gynekológa tak by som ho skúsila zohnať od iného, ak by môj s tým mal problém.
Fuha tak to si fakt neviem predstaviť rodiť s prasknutým alebo zlomeným rebrom. Veď to aj dýchanie bolí, nie to ešte predchádzať kontrakcie a tlačiť. Osobne by som šla do pôrodnice, kde chceš rodiť a skúsila to odkonzultovať. Ak by chceli odporučenie od gynekológa tak by som ho skúsila zohnať od iného, ak by môj s tým mal problém.
@martinka13 no však to a ony mi povedia ze to je bežné a dá sa to zvládnuť. Vôbec som nepočula do teraz o niekom kto by to zažil a zvládol
Ak máš možnosť a financie, nájsť a zaplatiť lekára, ktorý tu sekciu urobí. Prípadne ísť na konzultáciu do inej pôrodnice.
No, neviem, nechcem strašiť. Lenže mne pred tromi rokmi takto niečo pri kašli ruplo, pichlo pri chrbtici, v podstate som fungovala ďalej, myslela som, že som si pricvikla nerv či čo. A o pár dní neskôr mi pri pravidelnej kontrole zistila pneumologička, že to bol spontánny pneumotorax. Samozrejme som skončila v nemocnici. Lenže tiež bol potrebný na základnú diagnostiku RTG. Muž mal zlomené rebrá pri páde a veru ho riadne boleli pri každom nádychu a výdychu. Ja by som to konzultovala ešte s iným lekárom.
@vler vždy som sa chcela opýtať- nemáš obavu z ožarovania? Viem že ste za tými bezpečnostnými dverami, ale predsa určite je v tých priestoroch viac rádioaktivita ako kdekoľvek inde. Si zdravá? Aj tvoji kolegovia a pod?
Ďakujem za odpoveď.
@vler vždy som sa chcela opýtať- nemáš obavu z ožarovania? Viem že ste za tými bezpečnostnými dverami, ale predsa určite je v tých priestoroch viac rádioaktivita ako kdekoľvek inde. Si zdravá? Aj tvoji kolegovia a pod?
Ďakujem za odpoveď.
@anonym_87d6d8 nemam vobec ziadnu obavu-som za bezpecnostnymi dverami/okienkom a navyse, v ambulantnej starostlivosti su fakt nizke davky ziarenia. Vacsim davkam som bola vystavena ked som pracovala v nemocnici ale tam sme mali k dispozicii aj dalsie ochranne pomocky ako okuliare. Zdrava som.
Ďakujem za odpoveď.
@anonym_87d6d8 este jedna vec, aby si vedela ake nizke su tie davky ziarenia: Pracujem v zahranici a my rontgenujeme pacientov vratane deti a tehotnych zien bez toho aby sme im davali olovene vesty. Na moznost tehotenstva sa zien ani nepytame; a aj ked mam ocividne tehotnu pacientku, nevyplyvaju mi z toho ziadne extra povinnosti. Tato zmena nastala asi pred 4 rokmi, predtym sme vesty pouzivali
Mne sa stalo to isté pri kašli naraz bolesť ani dýchať sa mi poriadne nedalo bála som sa, že je to prasknuté rebro ale nakoniec to bol len natiahnutý sval z kašľa nakoľko som bola vtedy chorá a dosť som kaslala stale. O pár dní to prešlo samé od seba.
Mne sa stalo to isté pri kašli naraz bolesť ani dýchať sa mi poriadne nedalo bála som sa, že je to prasknuté rebro ale nakoniec to bol len natiahnutý sval z kašľa nakoľko som bola vtedy chorá a dosť som kaslala stale. O pár dní to prešlo samé od seba.
@anonym_934a21 ale ja som cítila krupnutie
@anonym_87d6d8 nemam vobec ziadnu obavu-som za bezpecnostnymi dverami/okienkom a navyse, v ambulantnej starostlivosti su fakt nizke davky ziarenia. Vacsim davkam som bola vystavena ked som pracovala v nemocnici ale tam sme mali k dispozicii aj dalsie ochranne pomocky ako okuliare. Zdrava som.
@vler akým iným?
Rebra sa nelamu ani pri autonehodach bezne. Nie ze pri kasli.
@anonym_934a21 ale ja som cítila krupnutie
@helka106 ja tiež vtedy take puknutie aj som počula, ale áno môže byť čítala som o Tom nehovorím že nie

@helka106 s tymto som sa nestretla ale s niecim iným, po operacii srdca v jednej nemocnici som mohla rodit prirodzene a v druhej mi bol odporucana sekcia, tak asi skus inu nemocnicu, ak mas obavy alebo ak sa da nazor ineho gynekologa s potvrdenim na sekciu.