Problémy v tehu
Ahojte, pomaly končím prvý trimester a musím sa priznať, že už nevládzem. Asi sa potrebujem vyžalovať.
Robím osmičky od pondelka do piatka... problém je, že do práce dochádzam 65km. Šoférovať už nevládzem a úprimne sa bojím kvôli tej únave, zatvárajú sa mi oči, už mi nepríde zodpovedné takto šoférovať. Manžel ma voziť nemôže, lebo má rovnaký pracovný čas ako ja. Tak som skúsila dochádzať vlakom, ale to musím vstávať o pol šiestej ráno a prídem domov o pol ôsmej večer, totálne vyšťavená, že sa nevládzem už ani najesť a to pritom mám sedavé zamestnanie. V práci mám veľkú zodpovednosť, nemôžem si dovoliť spraviť chybu z nepozornosti, lebo by bol veľký prúser. Ďalšia vec, som neustále zadýchaná, kúsok prejdem, pri bežnej činnosti sa zadýcham tak, že potrebujem aspoň 5min pauzu, v práci už proste nestíham. Búši mi srdce aj v pokoji, dosť často mám tlak 140/90, bola som aj na internom, ale vraj je všetko ok a nie je dôvod na lieky. Navyše sa mi vrátili migrény, s ktorými bojujem celý život a konečne sa mi ich podarilo ako tak utíšiť a odkedy som tehu sú naspäť v plnej paráde, lieky čo mi pomáhajú brat samozrejme nemôžem. Nezvraciam, normálne jem, ale s tou energiou, tlakom a migrénami to nedávam, proste už v nedeľu večer keď pomyslím, aký týždeň ma čaká, to cestovanie, už v nedeľu večer mi je z toho zle. Nemám možnosť robiť home office, ani pracovať bližšie k bydlisku. Čo robiť? Už rozmýšľam aj nad PN, ale neviem, či ma lekár vypíše z týchto dôvodov. Už neviem, čo robiť. Viem, že zamestnávateľ by mal vyjsť v ústrety a umožniť najlepšie podmienky, ale už viac to nejde. Už som tak unavená, že neviem ani rozmýšľať, o strese nehovoriac. Čo by ste robili vy?
@anavixy to neviem, dá sa bielkovina v moči zistiť pri bežnej kontrole v poradni? Ak nie, tak tú asi nekontrolovali... v pondelok mám ďalšiu poradňu a skúsim sa opýtať lekára, ale s týmto či ma vypíše neviem, sú aj omnoho väčšie komplikácie v tehu...ale ako budem ďalej chodiť do prace si neviem predstaviť
Fuha tak soferovat 65km je masaker, tiez by som rozmyslala nad PN... Ale je moznost - a velka - ze druhy trimester bude lepsi. Drzim palce🍀
@petronellla87 ďakujem ❤️ ale úprimne si nemyslím, že aj keby sa mi polepšilo, že by som zvládla to dochádzanie... cez víkend len spím, lebo cez týždeň idem úplne na doraz bez oddychu...ako to vyzerá doma ani nehovorím, všetky povinnosti sú na mužovi, ktorý tiež pracuje...
bielkovinu v moci zistuju tym klasickym papierikom, ktory sestricka ponori do mocu, co si priniesla alebo niekde ty ocikavas papierik - mne to robila pred kazdou poradnou
u mna zmena nastala ako mavnutim prutika v 2. trimestri, zrazu som mala energie na rozdavanie, takze bud skus vydrzat alebo sa porad s gynekologom, niektory to pochopi a iny nie (lebo vzdialenost do prace zial nie je dovod na PN), drzim paste!
@petamich ďakujem za povzbudenie... sok zvedavá, čo mi povie gynekológ
Da sa papierikom v ambulancii, inak sa zbiera moc 24h a z toho sa zistuje v labaku. Pri preeklampsii je hypertenzia, zvysene bielkoviny v moci, opuchy, moze byt prave aj ta migrena… toto by bolo este dost skoro, ale urcite netreba podcenit 🙂
Komplikacie v tehotenstve urcite su vacsie, ale myslim si ze prave tehotenstvo je stav kedy moze lekar vypisat PNku aj na zaklade subjektivnych pocitov, nehovoriac o tom ze tvoje podmienky uz len na to aby si sa dostala do prace su dost tazke… ja som pracovala 6-18 do 32.tt v nemocnici na novorodeneckom ako sestra, vstavala som o stvrtej a domov som chodila najskor o siedmej, o zodpovednosti a stresoch ani netreba hovorit, ku koncu tehotenstva som mala aj tu preeklampsiu (bolievala ma casto aj hlava, ale to mna aj predtym, nastastie vacsinou parale zabral), ale citila som sa uplne fantasticky a pracovala by som az do porodu keby mozem 😄 tym chcem povedat ze objektivne by som kldune mohla ist hned na pn, ale subjektivne som nechcela a nepotrebovala. Ty so na tom naopak a nie je na tom nic vynimocne, podla mna to kludne lekarovi povedz, ved jemu to moze byt jedno, jemu sa vyplata nezmeni (no samozrejme zalezi aj od charakteru)🙃 pripadne si vycerpaj dovolenku a uvidis, ci ti bude casom lepsie, no neviem co je lepsia volba… drzim palce 🍀
@anavixy ďakujem pekne za názor... tak to máš môj veľký obdiv, aj keď máš asi omnoho krajšiu prácu než ja 🙂 aj keď veľmi náročnú... mňa moja práca neskutočne baví, ale úprimne odkedy sme sa presťahovali som začala rozmýšľať nad výpoveďou, že si nájdem niečo iné, lebo to dochádzanie je masaker...a potom vyšli 2 čiarky a zmena zamestnania už neprichádza do úvahy...
Verím že to máš ťažké, toľko dochádzať do práce, byť sústredená atď. Ja som síce do práce dochádzala len 15km, ale autobusom, keďže som nemala možnosť chodiť autom. A v 7. mesiaci som sa posťažovala dr na poradni že ja to už jednoducho nedávam… tiež som si myslela že ma asi vysmeje že to nie je dôvod na pn.. ale povedala mi že ma chápe a keď sa na to už necítim chodiť do práce tak ma na tú PN vypíše. Takže záleží od dr, ale určite sa posťažuj, že jednak to cestovanie, ale aj v robote stres a pod., že máš jednoducho obavy o svoje aj zdravie dieťatka.
Absolútne nerieš, čo by bolo keby… si tehotná, necítia sa dobre, sk unavená, a teda taký mikrospánok by asi nepomohol nikomu. To zaspávanie aj na nohách si pamätám aj ja. Zle mi nebývalo, ale spala by sim aj postojačky. Lekárovi vysvetli, že jednoducho nevladzes a plus migrény… nikto nepovedal, že budeš doma do materskej. Sama uvidis, ako sa budeš cítiť. Na prvom mieste si ty a babo! Oddychuj!
140 na 90 je hranicny...urcite si meraj! ked bude tlak vyssi,treba okamzite k doktorovi. Prezivam to iste. :D Som uz 2.trimester a odisli len tie nevolnosti,inac ako pises... Nic prijemne. :/ Skus vitaminy. Viac vody. Zdravsie jedla. Pravidelny pohyb. Zvycajne 2.trimester je pohodovejsi. 🙂
Sice hlupost ale skus sladke aspon jedno denne a rano aby ti nakoplo energiu. Alebo tie presnidavkove tasticky skus.

Bielkovinu v moci kontrolovali tiez? Opuchy?
Nuz v tomto pripade, ked to nezvladas fyzicky asi jedine PN, urcite dovod na to mas, ak to tak citis.