Riešenie tehotenskej cukrovky
Ak ste mali tehotenskú cukrovku , tak vás nejako špeciálne sledoval gyneko ( častejšie?)
- čo sa dialo u diabetologa ( ak vás tam gyneko poslal?)
- po porode nemali deti hypoglykemie alebo iné problemy ?
-rodili ste na čas alebo skôr
- prirodzene / cisársky ?
Tehotenská cukrovka v oboch tehotenstvách
1, gynekológovia má sledovali častejšie ku koncu, bola som v rizikovej poradni (ale u mňa sa cukrovka pri prvom vygradovala na 50j inzulínu a u druhej od 20tt tabletky najsilnejšia dávka )
2, diabetológ mi pravidelne sledoval lačnú hodnotu cukru a dlhodobý cukor z krvi, kontrola jedálnička, naučil ma s glukometrom, ku koncu tehotenstva mi robil EKG a na kontrolách mi sledoval či nemám opuchy, žily atď...
3, syn mal problém s dýchaním,bol v inkubátore deň, dcéra ok, cukor u oboch ok
4, u syna cisársky kôli diabetu 38+0tt, nezaberali mi inzulín a on rýchlo rástol, dcéra 39+3 ty sekciou ,ale tam by ma nechali rodiť normálne no dcéra sa sama von nepýtala a kôli cukrovke sa nesmie prenášať.
Este teda dodam, ze je velky rozdiel mat GDM na diete a GDM na PAD alebo inzuline.
Mala som cukrovku iba na diete, stacilo...bola som na rizikovom na kontroly som chodila normalne. Po porode som isla znova na test a uz som cukor mala ok.porod cisarskym ale nie pre cukrovku.
Tehotenská cukrovka v oboch tehotenstvách
1, gynekológovia má sledovali častejšie ku koncu, bola som v rizikovej poradni (ale u mňa sa cukrovka pri prvom vygradovala na 50j inzulínu a u druhej od 20tt tabletky najsilnejšia dávka )
2, diabetológ mi pravidelne sledoval lačnú hodnotu cukru a dlhodobý cukor z krvi, kontrola jedálnička, naučil ma s glukometrom, ku koncu tehotenstva mi robil EKG a na kontrolách mi sledoval či nemám opuchy, žily atď...
3, syn mal problém s dýchaním,bol v inkubátore deň, dcéra ok, cukor u oboch ok
4, u syna cisársky kôli diabetu 38+0tt, nezaberali mi inzulín a on rýchlo rástol, dcéra 39+3 ty sekciou ,ale tam by ma nechali rodiť normálne no dcéra sa sama von nepýtala a kôli cukrovke sa nesmie prenášať.
@nina004 vďaka a koľko majú decká teraz rokov ? Majú cukrovku?
Este teda dodam, ze je velky rozdiel mat GDM na diete a GDM na PAD alebo inzuline.
@anavixy dieta
Mala som cukrovku iba na diete, stacilo...bola som na rizikovom na kontroly som chodila normalne. Po porode som isla znova na test a uz som cukor mala ok.porod cisarskym ale nie pre cukrovku.
@zabka79 rizikové pre cukrovku? Dieťa zdravé po narodeni a s odstupom času? Žiadna cukrovka ?
Tehot. cukrovka kompenzovaná len diétou, nič viac. Ku koncu tehot.som chodila častejšie na kontrolu do rizikovej poradne.
Rodila som v termíne, prirodzene ale vyvolávačkou kvôli teh.cukrovke aj vyššiemu tlaku. Dieťa 3240g, 50cm. Všetko bez problémov. Dnes má 6,5 roka.
Nemajú cukrovku. Majú 5r a 2r.
to záleží od toho koľko máš glykémiu..u gynekológa by mali byť prehliadky štandartné, len by si mala chodiť diabetologovi, ale aj toto je individuálne lebo sú gynekológovia ktorí si to odsledujú pri kontrolách, samozrejme ak nemáš glykémiu príliš vysokú.....naozaj to záleží od konkrétnych hodnôt.....
to záleží od toho koľko máš glykémiu..u gynekológa by mali byť prehliadky štandartné, len by si mala chodiť diabetologovi, ale aj toto je individuálne lebo sú gynekológovia ktorí si to odsledujú pri kontrolách, samozrejme ak nemáš glykémiu príliš vysokú.....naozaj to záleží od konkrétnych hodnôt.....
@mogaa 5,4 naľacno a ogtt po 2h 7,4 neviem posúdiť veľa?
5,4 z prsta či zo žily pri oGtt?
Ja som skončila na inzuline. Ale dôvod bola aj iná diagnóza. Pôrod ukončený predčasne a cisárskym ale začala mi odtekat plodová voda to bol dôvod. Dieťa zdravé, bol 2 dni v inkubatore na pozorovanie.
Momentálne má o chvíľu 6 rokov a je zdravý.
Ja som skončila na inzuline. Ale dôvod bola aj iná diagnóza. Pôrod ukončený predčasne a cisárskym ale začala mi odtekat plodová voda to bol dôvod. Dieťa zdravé, bol 2 dni v inkubatore na pozorovanie.
Momentálne má o chvíľu 6 rokov a je zdravý.
@bosorkabb vďaka a veľmi predčasne ?
mas velmi mierne zvysenu hodnotu rannej glykemie (nalacno) druhu hodnotu mas v poriadku
ranny ma byt do 5,1 a tuto hodnotu ovplyvnuje to ze ci si predtym bola osem hodin bez jedla (ani ovocie ani caj len voda) a najma stres
GDM sam o sebe nie je dovod na predcasny porod ani na sekciu. Tvoje hodnoty su minimalne zvysene, resp len ta nalacno. Nemas dovod sa stresovat.
Mesiac pred termínom.
mas velmi mierne zvysenu hodnotu rannej glykemie (nalacno) druhu hodnotu mas v poriadku
ranny ma byt do 5,1 a tuto hodnotu ovplyvnuje to ze ci si predtym bola osem hodin bez jedla (ani ovocie ani caj len voda) a najma stres
@mamina7070 dakujem nerozumiem tomu, tak sa pýtam … posielajú mnamka diabeto neviem čo čakať
GDM sam o sebe nie je dovod na predcasny porod ani na sekciu. Tvoje hodnoty su minimalne zvysene, resp len ta nalacno. Nemas dovod sa stresovat.
@anavixy dakujem - práve gyneko má poslal na diabeto a neviem čo sa bude diať. Trosku som sa vystresovala a aj to čo dieta
nemas vobec dovod stresovat, znovu ti spravia odber a toto je max na jemnu dietu
nemas vobec dovod stresovat, znovu ti spravia odber a toto je max na jemnu dietu
@mamina7070 znova tekutinu piť?
najskor len ranny odber glyvky ale ved uvidis
sama sebe a aj babu ublizujes ked sa tym takto stresujes a nemas dovod
najskor len ranny odber glyvky ale ved uvidis
sama sebe a aj babu ublizujes ked sa tym takto stresujes a nemas dovod
@mamina7070 niečo mi do telefonu hovorila že z prsta len …
sak to je ta ranna glykemia odber z prsta
dodrz pravidla 8 hodin pred nejest, ani zuvacku ani nic len cistu vodu urobi odber bude to ok a nemusis nic riesit viac
Ja som mala agresivnu formu, dieta nestacila. Skoncila som na vysokych davkach denneho aj nocneho inzulinu plus tabletky. Sledovana aj v dia, aj na rizikovke. Babatko chceli vyvolavat, ale nakoniec sla prirodzene po hamiltone. Mala hypoglykemiu, dostala glukozu aj vcasnu vyzivu, teda materske mlieko od inych zien. Chvalabohu bola uz druha, kojit som vedela, rozbehli sme sa rychlo. Narodila sa dokonalo zdrava, doktori si ju chodili pozerat ze toto je dieta z tak tazkeho diabetu?
Po porode sa cukor vratil do normy, ale na lacno mavam vysoky aj ked uletim napriklad vacsou porciou sacharidovou, teda stale si kontrolujem co jem a udrziavam nizkosacharidovu dietu. Aktualne opat cakam babatko a uz vidim, ze cukor v krvi sa zacina zvysovat. :( ale, zvladneme to opat.
Ja som mala agresivnu formu, dieta nestacila. Skoncila som na vysokych davkach denneho aj nocneho inzulinu plus tabletky. Sledovana aj v dia, aj na rizikovke. Babatko chceli vyvolavat, ale nakoniec sla prirodzene po hamiltone. Mala hypoglykemiu, dostala glukozu aj vcasnu vyzivu, teda materske mlieko od inych zien. Chvalabohu bola uz druha, kojit som vedela, rozbehli sme sa rychlo. Narodila sa dokonalo zdrava, doktori si ju chodili pozerat ze toto je dieta z tak tazkeho diabetu?
Po porode sa cukor vratil do normy, ale na lacno mavam vysoky aj ked uletim napriklad vacsou porciou sacharidovou, teda stale si kontrolujem co jem a udrziavam nizkosacharidovu dietu. Aktualne opat cakam babatko a uz vidim, ze cukor v krvi sa zacina zvysovat. :( ale, zvladneme to opat.
@selena_luna vďaka a dieta má teraz koľko? Je zdravé ? Nemá cukrovku?
Diabetolog je dolezity najma z dovodu ze postupujucim tehotenstvom sa moze vsetko menit a mozno ti nebude stacit dieta a budes protrebovat inzulin takze zaklad diabetolog a on to odsleduje nasledne ak porodis po istom case zhodniti ci ti diabetes ostal alebo nie u mna ostal
Babatko ma rok a 4 mesiace je zdrava. Cukrovku nema. Ale takto to nefunguje, ja mam po tehotenskej cukrovke predcukrovku - teda som krok od realnej cukrovky. V rodine mame cukrovku druheho typu dedicnu, snazim sa jej nastup spomalit dietou, pohybom aj chudnutim. Ak budem mat stastie, podari sa mi jej vyhnut, ale dietu drzat musim, ak sa na to vykaslem, budem ju mat velmi rychlo. To znamema ze tuto geneticku predispoziciu som detom uz v genoch odovzdala, maju nabeh na cukrovku druheho typu, mojou ulohou je viest ich k pohybu a zdravemu zivotnemu stylu bez prejedania a prilisnych vykyvov glukozy v krvi. A nemusi sa nikdy nikdy u nich prejavit. Prejavuje sa az v dospelosti, casto az v starobe.
Male babatka mozu mat cukrovku, ale to je cukrovka prveho typu. Ta tiez moze byt dedicna, ale tu ty nemas. Ak aj by dieta zial trpelo tymto ochorenim, bude to zhoda okolnosti a nahoda, nebude to sposobene tvojim gestacnym diabetom.
Co babatku hrozi pri neliecenej tehotenskej cukrovke je nedostatocne vyvynutie organov - inzulin je totiz rastovy hormon, sposobi rychly rast dietata, vysoku vahu, ale organy sa nebudu tak rychlo vyvyjat. Babatko sa narodi teda privelke, ale nezrele. Najdolezitejsie je teda zodpovedne drzat dietu a ked povie dr ze treba inzulin tak sa netreba vobec bat ci vykrucat. Najdolezitejsie je zdravie dietata aj tvoje samozrejme. ♡
K inzulinu - ten co si zeny pichaju pri liecbe babatka neohrozuje. Ale ten co telo nespracuje pri neliecenom diabete, ten ublizuje. aby si sa nebala.

Ja len poradim od ukonceneho 36tt zacat zbierat po kvapkach kolostrum, zamrazit a potom zobrat so sebou do porodnice. A hlavne zacat dieta okamzite po porode dojcit. Hypoglykemie pravdepodobne budu (ak budete separovani alebo nebude mozne dojcenie na poziadanie hned po porode), ale to sa upravi prave pravidelnym prijmom mlieka, idealne materskeho a teda prave tym vcasnym dojcenim a podavanim nazbieraneho kolostra sa da hypoglykemii predist. Dietatu sa budu merat glykemie podla protokolu prvych 48h.
A teda ak bude diabetes kompenzovany, nie je dovod na to, aby bolo dieta privelke a aby musel byt porod vyvolavany pred terminom atd. Takze zaklad je udrzivat svoju hladinu cukru v medziach normy, to je jasne 🙂