Riziká a priebeh abdominálnej serklaže v tehotenstve
Počula som celkom dobré odozvy na abdominalnu serklaz, ktorá nahrádza krčok.
Mala som potraty v 20tt. 2x robenú klasickú serklaz. Jedna vyšla, syn narodený v 35tt.
Ale chcela by som poznať riziká.
Sú ženy čo potratia ešte v 1.trimestrri. Čo vtedy? Rez do maternice? Alebo sa vypýta skôr dieťa ako to je vtedy riešené? Znova rez do maternice?
Ako prebieha zákrok? Koľko dni ste v nemocnici?
Môžu sa dávať tabletky zo spodu?
Ako vyzerá kontrola u gynekológa s abdominálnou serklazou?
Mám množstvo otázok, veľa strachu, bolesti…
Ďakujem
@leona1234 Nie, pri abdominálnej cerkláži sa rez do maternice nerobí. Rez sa vykonáva cez brušnú dutinu (podobne ako pri cisárskom reze), ale chirurg pracuje iba s oblasťou krčka maternice (cervixu). Postup je približne takýto:
Rez do brušnej steny – Chirurg urobí rez buď:
Horizontálne v oblasti bikiny línie (podobne ako pri cisárskom reze), alebo
Malé rezy pri laparoskopickom prístupe (menej invazívny variant).
Prístup ku krčku maternice – Chirurg jemne odsunie močový mechúr a ďalšie okolité tkanivá, aby získal priamy prístup ku krčku maternice.
Aplikácia stehu – Okolo hornej časti krčka maternice (pri prechode do maternice, tzv. interna os) sa umiestni pevný steh z nevstrebateľného materiálu, aby sa spevnil a uzavrel.
Bez zásahu do maternice – Maternica zostáva neporušená, steh sa aplikuje výhradne na krčok maternice.
Uzavretie brušného rezu – Po upevnení stehu sa brušná stena uzavrie (stehy alebo svorky).
👉 Pri tomto type cerkláže sa teda maternica neotvára – operácia prebieha mimo nej, pričom sa spevňuje len krček maternice, aby sa zabránilo predčasnému otvoreniu. 😊
@krasneleto ďakujem, mám veľmi slabý krcok a po potrate ho museli rekonštruovať, hneď daný deň.
Ale tie otázky som mala, keď už je žena tehotná čo vtedy? Ak príde k predčasnému pôrodu?
@krasneleto u mňa je to zvyčajne okolo 20tt
@leona1234 ak mas krcok slaby... a si tehotna, je vysoko pravdepodobne , ze sa krcok spotrebuje a zena porodi... takto mi to dava logika
@krasneleto nie som momentálne tehotná. Preto uvažujem nad abdominalnou s.
@leona1234 ak mas oslabeny krcok a chces byt napriek nepriazni tehotna, na rizika sa predovsetkym pytaj lekara... ale tu serklaz potrebujes urcite...
@krasneleto a dá sa nejakému doktorovi dostať?
@leona1234 ahoj, natrafila som na tvoju konverzáciu. Tiež som po dvoch potratoch v 15 a druhy v 14 tt . V obidvoch prípadoch sa mi otvoril krčok . Zvažujem teda tiež abdominálnu serklaž. Podarilo sa ti nejak spojiť s Mudr. Bielikom? @rubi007 mohla by som poprosiť pridať sa aj ja do tejto skupiny ? Ďakujem Vám dievčatá ❤️
@leona1234 ahoj, natrafila som na tvoju konverzáciu. Tiež som po dvoch potratoch v 15 a druhy v 14 tt . V obidvoch prípadoch sa mi otvoril krčok . Zvažujem teda tiež abdominálnu serklaž. Podarilo sa ti nejak spojiť s Mudr. Bielikom? @rubi007 mohla by som poprosiť pridať sa aj ja do tejto skupiny ? Ďakujem Vám dievčatá ❤️
@tinusik211 ahoj, ja čakám na výsledky z hematologie a endokrinologie. Potom sa idem ozvať bielikovi. Mám predtým respekt. Všetky zienky si to chvália a majú deti. Ja mám obrovský strach z toho, čo ak sa zase niečo stane a to je už rez do maternice.

@leona1234 Abdominálna cerkláž je chirurgický zákrok, ktorý sa vykonáva na podporu krčka maternice (cervixu) s cieľom zabrániť predčasnému pôrodu. Tento typ cerkláže sa robí cez brušnú dutinu (abdominálnou cestou) a zvyčajne sa odporúča ženám, ktoré:
Majú anatomické alebo štrukturálne problémy s krčkom maternice.
Majú za sebou viacnásobné neúspešné pokusy o vaginálnu cerkláž.
Majú výrazné skrátenie alebo oslabenie krčka maternice (cervikálnu insuficienciu).
Ako sa vykonáva abdominálna cerkláž:
Prístup cez brušnú dutinu – Chirurg vykoná rez buď cez brušnú stenu (laparotómiou) alebo cez malé otvory pri laparoskopii.
Umiesťnenie stehu – Silný steh (zvyčajne z nevstrebateľného materiálu) sa aplikuje okolo hornej časti krčka maternice, aby sa posilnil a uzavrel.
Uzavretie rany – Po upevnení stehu chirurg uzavrie rez v brušnej dutine.
Kedy sa abdominálna cerkláž odporúča:
✅ Po opakovaných potratoch v druhom trimestri kvôli oslabeniu krčka.
✅ Ak bola vaginálna cerkláž neúspešná alebo nemožná kvôli anatomickým problémom.
✅ Pri extrémne krátkom alebo poškodenom krčku maternice.
Výhody:
✔️ Väčšia pevnosť v porovnaní s vaginálnou cerklážou.
✔️ Možnosť zachovania stehu pre budúce tehotenstvá.
Nevýhody a riziká:
❌ Je to invazívny zákrok vyžadujúci chirurgický prístup cez brušnú dutinu.
❌ Vyššie riziko komplikácií (napr. infekcia, krvácanie).
❌ Po úspešnej abdominálnej cerkláži je potrebný cisársky rez pri pôrode.