icon

Riziká fajčenia počas tehotenstva

27. jún 2025

Zdravím maminky..ani neviem ako začal aby ste ma tu poniektoré neukameňovali 😁
Dlhé roky som aktívna fajčiarka. Som tehotna v 10 TT.
Hneď ako som sa dozvedela ,že som v tom cigarety som odložila. Ale po 8 týždni som začala mať neskutočnú chuť si zapáliť, proste to nedokážem ovládať aj keď viem,že nerobím správne.
Denne tie 3-4 cigarety vyfajčim viac určite nie ale len keď dostanem fajt chuť ale mam z toho výčitky, strach je škodím bábätku ale neviem to stopnúť.Pevne dúfam, že je to len krátke obdobie a začne mi to vadiť, smedieť a skončím nadobro.
Máte fajčiarky maminky skúsenosti?

doriiis
27. jún 2025

Čo na toto povedať,aby si sa neurazila? No radšej no koment

tahomi
27. jún 2025

No a co chces pocut?
Skodis svojmu dietatu, skodis sebe.

Dam ti sem, co to sposobuje dietatu:
• Nižšia pôrodná hmotnosť
• Predčasný pôrod
• Vývojové poruchy
• Potrat alebo mŕtve narodenie – fajčenie zvyšuje riziko spontánneho potratu a úmrtia plodu.
• Placenta praevia alebo abrupcia placenty – nesprávne umiestnenie alebo oddelenie placenty.
• Syndróm náhleho úmrtia dojčaťa (SIDS) – vyššie riziko náhleho úmrtia novorodenca počas spánku.
• Nízka imunita a častejšie infekcie – napríklad častejšie ochorenia dýchacích ciest.

zuzanka.zuzu
27. jún 2025

kľudne si daj aj trošku vínka na nervy, nech sa toľko nestresuješ že fajčenie škodí bábätku 😉

ivik4
27. jún 2025

Neviem aku odpoved cakas
Bud sa premozes skrz dieta alebo nan proste kasles lebo ty ty ty .
Pisem Ti to ako zena ktora mala vyse roka bulimiu, fakt som si skodila tym a od sekundy ako som zistila ze som tehotna, som sa neprejedla a nevracala ani jeden jediny krat. A ver ze to bolo ovela tazsie nez nejake fajcenie kedze jest musis stale. Ale vlastne.. velmi jednoduche rozhodnutie. Bolo mi dieta prednejsie.. a vyliecilo ma. Vsetko je v hlave

michaelam2
27. jún 2025

Musis si uvedomit ze vedome ublizujes vlastnemu dietatu…je uplne zavisle na tebe a skodis mu….ak toto nie je dovod prestat tak uz nic

marca12
27. jún 2025
@zuzanka.zuzu

kľudne si daj aj trošku vínka na nervy, nech sa toľko nestresuješ že fajčenie škodí bábätku 😉

@zuzanka.zuzu Vino? Stamperlik riadneho tvrdeho by si mala naliat k tej cigarete. Ach jaj smutne,ze niekto sa nevie ovladat kvoli bezbranneho dietatu. Autorka,skus na sebe zapracovat. Zavislost je tazka,chapem ta,ale zdravie je viacej. Mozno sa mu nic nestane,ale ak ano,budes musiet zit s vycitkami svedomia.

lenka7477
27. jún 2025

Ak to nevieš stopnúť - tak Tvoj strach o bábätko je minimálny ☹ ☹

pribinak
27. jún 2025

Áno škodíš dieťaťu. To je hola pravda. Proste sa prestaň vyhovárať na neviem čo a začni sa ovládať

really8
27. jún 2025

Kludne si pobafkaj. Ked uz ta k tomu nedokopalo babatku, to najnevinnejsie a najkrajsie a najbezbrannejsie tak tu ti asi nikto nenapise nic co by ta donutilo prestat. Ale nehladaj tu ani nikde ospravedlnenie.
Bez sa prejst na detske ihrisko a ponukni detom cigu. Spravila by si to?

arianna25
27. jún 2025

Ja som pred x rokmi prestala fajčiť kôli tehotenstvu. Po pozitívnom teste som si dala poslednú rozlúčkovu cigaretu a potom už len síce papanie cukríkov a všetkého zaradom, ale aspoň som nefajcila. Treba sa premôcť. Chce to len čas.

alyson29
27. jún 2025

Fajčila som 15 rokov 15-20 cigariet denne. Jak som sa dozvedela, že som tehotná, prestala som fajčiť. Doteraz mam chuť si zapáliť, nesmrdí mi to, manžel je fajčiar, takže ma to láka stále a aj tak kvôli tomu malému zázraku odolávam a pevné dúfam, že už s nimi po pôrode ani nikdy nezačnem. Nebud sobecká voči tomu dieťaťu a prestaň mať výhovorky, že sa to nedá.

kris_tin257
27. jún 2025

Poviem ti tak, moja mama fajčila celé tehotenstvo (údajne jej lekári povedali že väčší šok pre telo by bolo zo dňa na deň prestať fajčiť ale to sú podľa mňa jej výhovorky), pila červené víno (toto odôvodňuje kvôli červeným krvinkám), ja mám nejaké zdravotné problémy ale nedá sa preukázať ani dokázať žeby to mohlo s tým mať súvis 🤷

lb1984
27. jún 2025

Hlavne nestresuj 😉 zdravé to není.... to ci fajcenie babu ublíži nikto nevie. Niekto fajčí do 90 a rakovinu nedostane iný naopak zomrie v 60. Fajčenie je rizikový faktor a keď sa viacero rizikových faktorov spojí tak to nemusí dopadnúť ok. Každopádne ak by si nestresovala z fajčenia tak ôk, ale keďže sa cítiš previnilo radšej skus prestať lebo ak by sa niečo stalo neodpustis si a nemusí to byť ani vinou fajčenia. Ja som tuhá fajčiarka už 26 rokov cca 20 cigariet denne, keď som bola tehotná zo začiatku som fajčila, tak znižovala dávky a keď som skončila na 7 odhodila som škatuľku a nezapalila si .... kamoška rovnako ako ja fajčiarka fajčila cele tehotenstvo do 8 cigariet denne pri oboch tehotenstvach z jedného ma chore babo a z druhého úplne zdravé. Ale pri tom druhom mala ale ze extrémne stresy - partner, smrť v rodine atd.... moja sestra v živote cigaretu v ustach nemala rodila mladšia ako ja celkovo aj zdravšia je a mesiac pred pôrodom bola už v nemocnici a narodilo sa jej malé babo. Ako som písala dolezitu rolu v tehotenstve zohráva viacero faktorov nielen jeden len žiaľ nikto nevie koľko tých rizikových faktorov ma. Pre upokojenie je jedna štúdia kde skúmali tehotné ženy fajciarky nájdi si ju na nete - tam.pisali o množstve cigariet v tehotenstve ktoré predstavuje riziko a ktoré je ešte relatívne....ja som bola tak pripo.... a nasla som si ju 😉

lb1984
27. jún 2025
@kris_tin257

Poviem ti tak, moja mama fajčila celé tehotenstvo (údajne jej lekári povedali že väčší šok pre telo by bolo zo dňa na deň prestať fajčiť ale to sú podľa mňa jej výhovorky), pila červené víno (toto odôvodňuje kvôli červeným krvinkám), ja mám nejaké zdravotné problémy ale nedá sa preukázať ani dokázať žeby to mohlo s tým mať súvis 🤷

@kris_tin257 ak je tvoja mama narodená v 60 rokoch a rodila okolo 80 tak to bolo bežné...... vtedy fajcenie také tabu nebolo. Fajčil pomaly každý v nejakych rokoch i v nemocniciach aj na úradoch, proste všade. Čiže verím tomu ze to tak bolo. Každopádne tiež verím tomu ze ak raz je niekto fakt ze tuhý fajčiar tak neni dobre prestať zo dňa na deň. Reálny tuhý fajčiar ma abstaky a riadne ....

kris_tin257
27. jún 2025
@lb1984

@kris_tin257 ak je tvoja mama narodená v 60 rokoch a rodila okolo 80 tak to bolo bežné...... vtedy fajcenie také tabu nebolo. Fajčil pomaly každý v nejakych rokoch i v nemocniciach aj na úradoch, proste všade. Čiže verím tomu ze to tak bolo. Každopádne tiež verím tomu ze ak raz je niekto fakt ze tuhý fajčiar tak neni dobre prestať zo dňa na deň. Reálny tuhý fajčiar ma abstaky a riadne ....

@lb1984 je narodená v 50 rokoch ale ja som sa narodila 1991 čiže neviem ako to vtedy bolo 🤷

lentilka
27. jún 2025

Keď som nedávno rodila, riešili sme so sestričkami plačúce bábätká v pôrodnici - najviac preplačú bábätká, ktoré majú "absťák". Chceš to urobiť svojmu dieťatku?

izabela181
27. jún 2025

Ja som fajčila od 15tich, otehotnela som v 27. Keď som to zistila, dala som si ešte 1-2 rozlúčkové cigarety a nefajčila som celé tehotenstvo (posledné roky som fajčila už iba Iqos). Proste som si povedala, že ak môžem niečo urobiť pre to, aby bábätko a tehotenstvo bolo v pohode, tak prestať fajčiť je to najmenej. Po pôrode som znovu zacala, ale keď som bola tehotná, tak vôbec.

selena_luna
27. jún 2025

Ja som vyfajcila 2 krabicky denne. Akonahle vysli na teste 2 ciarky, nezapalila som si ani jednu. Ani abstak som nemala. Ano, chut ano, ale ze by som sa triasla alebo co... ani pri kojeni - nielen v brusku, cigaretovy dym ovplyvnuje aj babatka.
Pre mna neexistuje ziadna vyhovorka. Bud si sa rozhodla to dieta mat a potom urob vsetko preto aby bolo zdrave a aby malo ferovy start do zivota a skutocne milujucu matku, alebo proste mas radsej seba a nedokazes prevziat na seba zodpovednost za druhych, ani za ten maly zivot... ci radsej 3 cigy teraz a potom hocico ako v loterii - od nizkej porodnej hmotnosti, cez problemy s ucenim po operacie srdiecka...

slavka1988
27. jún 2025

Tebe toho babatka nieje ľúto? Ved v tebe rastie,potrebuje ta ,každá jedna mamina sa obáva aby dieťatko bolo zdravé a ty mu vedome ničíš zdravie :( mne sú tieto príspevky hrozne ľúto:( a áno môže sa ti narodiť zdravé bábätko,žiaľ veľa žien co fajcilo majú zdravé deti,ale čo urobíš ak to tak nebude ? Pre babatko ktoré si sa rozhodla nechať si by si mala urobiť všetko na svete.