icon

Röntgen v 31. týždni

leona1234
28. dec 2021

Ahojte!
Robili röntgen pľúc 26.12.2020, mala som tam len malú machuľu. Dnes mi oznámili, že budú robiť piatok to jest 31.1.znova. Som na vážkach lebo sa mi to nepáči, a veľmi sa bojím, že malému niečo poškodime. Som z toho nervózna. Nie je to sranda. Mala som síce zakrytý chrbát aby nedošlo k poškodeniu plodu, ale aj tak. Čo mám robiť?? Sú aj iné možnosti ako skontrolovať pľúca?
Sú rôzne názory. Ale predsa. Covid prekonávam, pomaly a isto. Ale toto ma zaskočilo. Ďakujem za všetky rady.

kacena4
28. dec 2021

neboj troska rtg lucov babatku neuskodi viam mu uskodia nasledky kovidu ked nemozes dychat a babatko je nedokyslicene vtedy je to horsie

vler
28. dec 2021

Ja robim rontgen. Daju Ti olovenu "suknu" ktora zakryje brucho a spodok chrbta. Pokial to nie je nejaky zastaraly pristroj, tak moderny rontgen hrudi predstavuje minimalnu zataz aj pre Teba, nieto pre babo ktore bude aj tak chranene suknou

leona1234
autor
28. dec 2021

@vler dali mi len niečo na chrbát, brucho vôbec nezakryli. Bola to len ako ľadvinka. Stroj vyzeral byt nový ale aj tak sa veľmi obávam. Už teraz sa malinky neskutočne malo hýbe. Jedny počkaj 2 týždne nič nepoviem, ale nie 5 dni.

leona1234
autor
28. dec 2021

@kacena4 práveže dYcham dobre. Troska by mohli počkať….

vler
28. dec 2021

No brucho si zakryte mat mala, to je standardny proces pre tehotne pacientky nezavisle of toho ake male ziarenie dostanu. Ja zijem v USA a ta sukna je bezne vybavenie rtg ambulancie, mala by byt aj v svk ambulancii. Povedala si im ze si tehotna?

leona1234
autor
28. dec 2021

@vler samozrejme veď sa to nedá prehliadnuť moje brušisko. Som zúfalá, neviem čo mám robiť.

vler
28. dec 2021
vler
28. dec 2021

Takto ta sukna vyzera...nepisala si v ktorom tyzdni si, takze som nevedala ci tehotenstvo je viditelne. Mala si len jeden rontgen zatial? Skutocne- nezufaj, nestresuj. Porad sa s lekarom a vysvetli mu svoje obavy a ze sa Ti zda, ze si nemala brucho chranene. Ale znova, je to minimalne ziarenie a na brucho aj tak nejde skoro nic, snimok by mal byt urobeny tak ze su zachytene pluca a hrudnik ale zhruba pod prsiami uz snimok "konci", tam je hranica ziarenia.

aimee77
28. dec 2021

@leona1234 Nativ CT. S rtg by som ako Dr nesuhlasila.Ani sme ho nikdy gravidnym v 2-3.trimestri nerobili.CT sa standardne robi COVID pacientom.

vler
28. dec 2021

teraz som si vsimla ze v nadpise mas tyzden

leona1234
autor
28. dec 2021

@vler skúsim to skonzultovat ráno s lekárom, ale či mi povedia, že je to bezpečne. Skúsim ich presvedčiť nech troska počkajú. Dúfam, že to pochopia.

aimee77
28. dec 2021

@leona1234 Nativ znamena bez kontrastu.Poda presnejsi obraz ako klasicky rtg.

zuzula507
28. dec 2021

@leona1234 nesuhlasila by som s röntgenom.Ja som dostala covid a zistili mi ze mam obojstranny zapal pluc pomocou ultrazvuku. O rtg nepadlo ani slovo

leona1234
autor
29. dec 2021

@zuzula507 ďakujem za info, urcote využijem!

bara_borka
29. dec 2021

@aimee77 prosím naštudujte si, čo je CT a potom radte. je to vyšetrenie na podklade RTG, kde je niekoľkonásobne viac žiarenia ako pri RTG!!

leona1234
autor
29. dec 2021

@bara_borka tak RTG je bezpečne pre bábätko??
Dnes bola lekárka, a povedala mi, že spodná strana pľúc bola poškodená, musia zopakovat záznam či liečba zabrala. Ak nie, musia spraviť sekciu. Veľmi sa bojím.

christie11
29. dec 2021

Mne koncom 7 mesiaca robili 2x rontgen v priebehu pol hodiny.poukladali na mna vsetky ochranne obleky co mali 🙂 babo je v poriadku

bara_borka
29. dec 2021

@leona1234 v dnešnej dobe sa dávka žiarenia z RTG pluc rovná žiareniu, ktorému sa vystavujete na slnku počas letnej dovolenky pri mori za týždeň, alebo žiareniu, ktoré má v sebe možno mesačná dávka ovocia, ktoré sa dopravilo k vám letecky do obchodov a bolo oziarene počas letu žiarením z vesmíru. netreba sa toho báť. keď je potrebné, treba ho spraviť. videla som napr posudok od lekára, ktorý mal napísané, že napr RTG zubov by musel jednej pacientke urobiť 40 000 x!!!, aby sa vôbec riešilo, či mohlo dôjsť ku nežiaducim účinkom pre plod. takže zbytočne sa neobávajte, viac dieťaťu škodí stres, ktorý z toho prežívate..

leona1234
autor
30. dec 2021

@bara_borka ďakujem krásne za vysvetlenie. Potešili ste ma. Zajtra ma to čaká, verím v zlepšenie🙏🏼🙏🏼

vler
31. dec 2021

@leona1234 tak ako si dopadla? Myslela som na Teba

leona1234
autor
31. dec 2021

@vler pľúca sa zlepšili, môžeme byt ešte 2v1. Ak by sa náhodou zhoršil môj stav, musí sa zopakovat RTG, ale pevne verím, že sa tam už nedostaneme 🙏🏼 Ďakujem, že si na mna myslela ♥️

leona1234
autor
22. júl 2022

@kacena4
@vler
@vler
@aimee77
@zuzula507
@bara_borka

Zabudla som vám napísať, porodila som predčasne 35tt všetko v poriadku. V postielke mi pomaly leží 6 mesačne bábätko 🤍
Je veľmi šikovné, vnímavé, a nemá zatiaľ žiadne známky poškodenia🙏🏼 Ďakujem vám za všetko.
Teraz ten strach už nikdy neskončí.
@christie11