icon

Skúsenosti s dĺžkou krčka maternice v 32. týždni

21. nov 2025

Ahojte. Je tu niekto, kto má/mal podobný nález ako ja? V 32tt mám krčok 38mm, bola som aj hospitalizovaná, nakolko mojej lekarke sa ta dlzka krcka nepacila. V nemocnici mi najskor namerali o 2mm menej a na kontrolnom vysetreni, ina lekarka, namerala tych 38mm. Neotvaram sa, mam dostatok plodovej vody, babo rastie ako ma, nemam bolesti, len obcas mierne tvrdnutie bruska, ktore prestane pri oddychu. Lekári ma tak vyplašili, že som sa davala dva dni dokopy 🤦🏼‍♀️ teraz mi aj po prepusteni nariadili kľudový režim. Nemám problém ležat a šetriť sa, len ma zaujímajú vaše skúsenosti. Všade, kde čítam, som sa docitala, ze je to normalny nalez na moj tyzden, ale samozrejme nechcem spochybňovať lekárov..
Ďakujem za zdieľanie vasich skusenosti.

anonym_f93d2d
21. nov 2025

@anonym_autor normálny nález. Ja som mala v 30 týždni 22mm a bola som hospitalizovaná len krátko a ziadnynkludovy režim len progesteron vaginalne. Teraz v 35 mám len 17mm. Problém je ak máš pred 37 týždňom menej ako 25mm vtedy je len riziko predčasného pôrodu.

dixitka
22. nov 2025

@anonym_autor nechápem, veď to je aj v skoršom týždni úplne normálna dĺžka 🙄 na tvojom mieste neriešim ani kľudový režim, napr. podľa Záhumenského (a aj podľa mojej dr.) to ani nemá nejaký efekt, ale hlavne ty ani nemáš na to nález.

Ja som mala v 32. tt krčok 25 mm a pootvorený na špic prsta, čo bolo už také hraničné, ale žiadna nemocnica. Mala som len užívať vyššiu dávku magnézia. Rodila som deň po termíne.
A okolo tých 38 mm som mala v 28. tt a to bolo úplne ok. Mne to merali sonom na každej poradni, lebo mi dosť tvrdlo brucho, ale stále som mala približne tie 4 cm, až od toho 32. tt sa to skracovalo.

dixitka
22. nov 2025

https://mamaaja.sk/poradne/poradna-gynekologa-m...

https://mamaaja.sk/poradne/poradna-gynekologa-m...

Aj viac odpovedí je tam k tomu, snáď ťa to trochu ukľudní 🙂

autor
22. nov 2025

Ďakujem vám žienky. Tiež som názoru, že je to zbytocne 🤦🏼‍♀️ uz som kontaktovala aj prof.zahumenskeho a ochotne mi odpovedal.

anonym_f93d2d
22. nov 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám žienky. Tiež som názoru, že je to zbytocne 🤦🏼‍♀️ uz som kontaktovala aj prof.zahumenskeho a ochotne mi odpovedal.

@anonym_autor to si dobre urobila. Ja keď som mala tento problém tak som išla k nemu na vyšetrenie ale tak u mna to bolo fakt riziko lebo ja som mala tých 22mm v 30 týždni a mne vyšiel aj pozitívny test že mi hrozil predčasný pôrod do 14 dni. A on mi priamo v ambulancii povedal že pokial krčok bude pod 25mm tak je tam riziko a keď nad 25mm tak je to ok.

anonym_c454c2
22. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no mne namerali krčok 3,1cm v 18tt, tak to som sa naozaj bála že nevydržíme do dobrého týždňa 😏 ten stres je neskutočný od vtedy. Sledujem každé stretnutie brucha bolesť, psychika v prdeli. V 18tt namerali 3,1cm, o týždeň na to 3,6cm, po mesiaci sa to našťastie nezhoršilo a krčok mal
3,9cm, aj keď všade čítam že keď sa krčok raz skráti tak už sa opäť nepredĺži, teraz začínam 27tt a strach je stále neskutočný. Už nech som aspoň 35tt si hovorím 😏 ty máš ešte naozaj dobru dĺžku krčka na tvoj týždeň takze bez obáv a aj ten kludovy režim nemusíš mat, stačí ak sa vyhnem namáhavým činnostiam. Ja mám kludovy rezim ale aspoň občas rýchlejšie jedla navarím, a nejaká ga prechádzka a inak oddych. Nedá sa len preležať v posteli.

anonym_f93d2d
22. nov 2025
@anonym_c454c2

@anonym_autor no mne namerali krčok 3,1cm v 18tt, tak to som sa naozaj bála že nevydržíme do dobrého týždňa 😏 ten stres je neskutočný od vtedy. Sledujem každé stretnutie brucha bolesť, psychika v prdeli. V 18tt namerali 3,1cm, o týždeň na to 3,6cm, po mesiaci sa to našťastie nezhoršilo a krčok mal
3,9cm, aj keď všade čítam že keď sa krčok raz skráti tak už sa opäť nepredĺži, teraz začínam 27tt a strach je stále neskutočný. Už nech som aspoň 35tt si hovorím 😏 ty máš ešte naozaj dobru dĺžku krčka na tvoj týždeň takze bez obáv a aj ten kludovy režim nemusíš mat, stačí ak sa vyhnem namáhavým činnostiam. Ja mám kludovy rezim ale aspoň občas rýchlejšie jedla navarím, a nejaká ga prechádzka a inak oddych. Nedá sa len preležať v posteli.

@anonym_c454c2 úprimne ? Podľa mna by sa krčok nemal takto skoro merať. Malo by sa robiť len palpacne vyšetrenie a keď sa gyn bude zdať že je skrátený tak až potom sa meria presná dĺžka. Lebo podľa mma ta len zbytočne vystresovali tými údajmi. Niektoré ženy nemajú krčok dlhší ako 40mm normálne a niektoré majú kľudne 50mm. Ja vlastne neviem ani akú dĺžku som mala pred tým 30 týždňom ale vždy na poradni mi pri palpacnom vyšetrení povedal že krčok neskrateny tuhý a zatvorený. Keď sa mj niečo nezdalo vtedy už povedal že krčok skrátený.
Druha vec že dĺžka krčka závisí od ultrazvuku a jeho nastavení podľa mna (na rôznych ultrazvukocj sa ta dĺžka bude aj meniť) a hlavne musí byť úplne prázdny močový mechúr). Aj ja som mala rôzne merania raz 22mm potom 24,5mm a dokonca raz 27mm. To bolo za 10 dni ale teda ja som ho už mala skrátený.

anonym_c454c2
22. nov 2025
@anonym_f93d2d

@anonym_c454c2 úprimne ? Podľa mna by sa krčok nemal takto skoro merať. Malo by sa robiť len palpacne vyšetrenie a keď sa gyn bude zdať že je skrátený tak až potom sa meria presná dĺžka. Lebo podľa mma ta len zbytočne vystresovali tými údajmi. Niektoré ženy nemajú krčok dlhší ako 40mm normálne a niektoré majú kľudne 50mm. Ja vlastne neviem ani akú dĺžku som mala pred tým 30 týždňom ale vždy na poradni mi pri palpacnom vyšetrení povedal že krčok neskrateny tuhý a zatvorený. Keď sa mj niečo nezdalo vtedy už povedal že krčok skrátený.
Druha vec že dĺžka krčka závisí od ultrazvuku a jeho nastavení podľa mna (na rôznych ultrazvukocj sa ta dĺžka bude aj meniť) a hlavne musí byť úplne prázdny močový mechúr). Aj ja som mala rôzne merania raz 22mm potom 24,5mm a dokonca raz 27mm. To bolo za 10 dni ale teda ja som ho už mala skrátený.

@anonym_f93d2d no mne dr robí vaginálne sono od začiatku tehu, keď som kukla lekársku správu z 16tt tak krčok bol 4,5cm tuším, v 18tt som prišla k dr s tým že som mala pravidelne stahy maternice a tvrdnutie brucha takze preto merala krčok 3,1cm, ešte k tomu dodala že dieťa je v pôrodných cestách, takze vystrašená som bola poriadne, poslala má ležať do nemocnici tam si má nechali na týždeň na pozorovanie ale každé sono tak meria krčok, naposledy mk povedala že to vyzerá super že krcok je ok tuhý vysoko a tak.

zuzkacik4
22. nov 2025

Od 29tt som mala krcok 1,5cm... rodila som presne na termin