icon

Skúsenosti s tehotenskou cukrovkou a strach z diéty

30. sep 2025

Ahojte baby..
Absolvovala som glukózovy test v 23tt.
Moje hodnoty boli nalačno 4.4 mmol. Hodinu po vypití glukozovej tekutiny bola hodnota 10.1mmol
A o ďalšiu hodinu , potom ako som aj zjedla niečo bola hodnota 8.1 mmol.
Lekar povedal hneď, že je to už tehotenska cukrovka, ale že zatiaľ sa dohodneme na prísnej diéte a o mesiac sa test zopakuje.
Lenže ja mam už maga strach z toho celého, celého dní ledva niečo zjem lebo sa už bojím .
Mate prosím skúsenosti???

adabise683
30. sep 2025

@anonym_autor hlavne nestresuj bo stres zvysuje cukor ... aj to ti mohlo ovplyvnit vysledok ..ja som mala lacnu 4.09 a po 2 hodinach 9.12 ... mala som samozrejme dietu, ale nie prisnu a vsetko bolo ok ...cukor som si merala a rychlo som zistila ze co mozem a co uz nie ... pohyb mi pomahal tiez velmi ... drzim palce

cyneric
30. sep 2025

Nádych výdych, posledný trimester budeš na diete a možno nejaké povinné prechádzky alebo iná aktivita. Určite to nerieš tak že si budeš odopierať jedlo, to si ešte viac ublížiš. Jedz to čo ti dovolí diéta, v množstve aké potrebuješ s tým že deficit na sladkom a čokoláde si doženieš po tom čo sa narodí. 😀

autor
30. sep 2025
@adabise683

@anonym_autor hlavne nestresuj bo stres zvysuje cukor ... aj to ti mohlo ovplyvnit vysledok ..ja som mala lacnu 4.09 a po 2 hodinach 9.12 ... mala som samozrejme dietu, ale nie prisnu a vsetko bolo ok ...cukor som si merala a rychlo som zistila ze co mozem a co uz nie ... pohyb mi pomahal tiez velmi ... drzim palce

@adabise683 od začiatku tehotenska som v neustálom strese, úplne až tak, že sa mi počas hádok sťahoval žalúdok. Je možné aj to že fakt stres toto vyvolal? S dcérkou pred 9 rokmi som nemala cukrovku.

adabise683
30. sep 2025
@anonym_autor

@adabise683 od začiatku tehotenska som v neustálom strese, úplne až tak, že sa mi počas hádok sťahoval žalúdok. Je možné aj to že fakt stres toto vyvolal? S dcérkou pred 9 rokmi som nemala cukrovku.

@anonym_autor urcite ano (aj sam lekar mi to vravel) dobre je ze lacnu si mala ok ... ta byva casto problemova v tehotenstve vraj ... ja som lacnu mala vzdy dobru, co som brala ako pozitivum ... je fajn ze pojdes na kontrolny test ... ja som z toho tiez bola troska vyplasena a aj "nestastna" bo sladke lubim ale nakoniec som bola rada ... ani som az moc nepribrala celkovo a bola som "fit" az do porodu 😀

zuzi0911
2. okt 2025

Neboj sa toho . Ty máš ešte dobre hodnoty . Ja som mapa po 2 h ,8.6.
Mne stačilo zmeniť iba množstvo.
Namiesto 2 rožkov na raňajky som zjedla 1 ...namiesto 3 knedli na obed som si dala iba 2 atď...jedla som kazde 2-3h v malých dávkach. To mi uplne stačilo. Aj dr mi hovoril ,že nie je dobre ísť do diét a obmedzovať sa ,predsa len tehotna aj ťažko ovládne chuť, ale zmeniť množstvo jedla stačí.
Sladké som vylúčila aj ked občas som si jeden koláčik dala (na vianoce mi to zistili ) . Hodnotu som mala max 9 po hodine a po 2 h do 6 max 7 ...(doma som merala )

Pribrala som 10kg a maly mal 3380g.
Tiež som ju mala až v tretom tehotenstve.

Vždy som mala cukor v norme po jedle .

autor
2. okt 2025
@zuzi0911

Neboj sa toho . Ty máš ešte dobre hodnoty . Ja som mapa po 2 h ,8.6.
Mne stačilo zmeniť iba množstvo.
Namiesto 2 rožkov na raňajky som zjedla 1 ...namiesto 3 knedli na obed som si dala iba 2 atď...jedla som kazde 2-3h v malých dávkach. To mi uplne stačilo. Aj dr mi hovoril ,že nie je dobre ísť do diét a obmedzovať sa ,predsa len tehotna aj ťažko ovládne chuť, ale zmeniť množstvo jedla stačí.
Sladké som vylúčila aj ked občas som si jeden koláčik dala (na vianoce mi to zistili ) . Hodnotu som mala max 9 po hodine a po 2 h do 6 max 7 ...(doma som merala )

Pribrala som 10kg a maly mal 3380g.
Tiež som ju mala až v tretom tehotenstve.

Vždy som mala cukor v norme po jedle .

@zuzi0911 ďakujem pekne za povzbudzujúce slová..snáď bude stačiť iba zmenit stravovanie