Toxoplazmóza - obavy, rady
Ahojte dievcata.potrebujem od Vas velmi surne radu.Mame cestovat na vikend k rodine na chalupu,ale problem je v tom ze oni chovaju doma macku..SO MOMENTALNE v 17tt.ale doteraz z testov som nemala yaidne priznaky.Myslite si ze sa mam obavat orist do styku s tou mackou?mam radsej ostat doma?? dakujem za vsetky vase rady a nazory 🙂 🙂 😉
@galixx dakujem za radu ...chytat ju v plane ani nemam a ci v minulosti bola infekcna neviem povedat.ale ja som rada za kazde nazory ktore mi poskytnete... 🙂 😉 😎 😲 a urcite si budem davat pozor aj na ostatne faktory ktore mozu vyvolat tuto chorobu
@anazuz2014 radsej ostan doma a izoluj sa od zvierat
@anazuz2014 pytala som sa veterinara, dolezite je neprist do styku a vykalmi ktore stoja 2 dni . Takze bez obav. Nasi maju tiez macku, tulit sa chce a vsetko, pre istotu sa jej vyhybam. Toxoplazmozu mozes chytit aj zo zle umytej zeleniny - vraj.
Ježiš Mária! !! Áno izoluje sa od maciek, psov, holubov a v podstate vsetkeho živého. Dúfam, že manžel už s tebou nežije! Mam dve mačky (aj pred otejotnením som mala), a cele tehu som im čistila zachody. No a tu som a dieťa je zdravé. Tak ak nejdeš chytať mačacie vydali staršie ako dva dni následne si lízať ruky, tak nieje šanca dostať toxo od tejto mačky. A to ak ju majú len v dome a chovajú pred mrazeným surovým mäsom tak tá mačka sa o toxo ani neoprela. Bože prestaň veriť mediálnym strašiakom, alebony sa mozes rovno zamknúť v dome a ani neotvaras okna.
@adulka07 tiež záleží ci ju už mala, alebo ju dostala. Polovica nás komunistických deti ju dostala v detstve z nekrytých pieskovisk. A inak nebezpečná je iba ak ju budúca mamička dostane, nie ak ju už mala. A aj to je male riziko potratu po prvom trimestri. Len sa ľudia idú pokakať z nej. No, ale nieto divu ked aj niektorý lekári podávajú neoverené, neaktualne informacie. (Spolu s homeopatikami) No niektoré mamičky to tiež preháňajú zo strachom. Trošku viac zdravého sedliackeho rozumu by to chcelo.
Však aj ja som jej hovorila,ze moja mačka je čistejšia ako podaktorí ľudia,.nikdy ľudskú stravu nejedla,spava s nami v posteli ,má drahší šampón ako je môj a wcko jej čistom po každej stolici a keď mením postieľku tak omyjem všetko savom
@adulka07 no od tvojej macky to isto dostat nemohla, toxoplazmoza sa tyka maciek co behaju po vonku. A este k tomu ked jej kazdy den cistis wc. Skor jedla neumytu zeleninu zo zahrady, co je bezne.l pre zahradkarov. Inak nechce sa mi verit ze zije na dedine a toxoplazmozu neprekonala. Mozno tie protilatky len skrizene reagovali. Neviem, ja by som odber zopakovala vtedy ked to zistili. Na druhej strane treba pochopit aj ju. Toxoplazmoza moze sposobit zavazne postihnutie plodu. Je asi normalne ze pricinu hlada v inych. Proste to netreba riesit. Pokial ju fakt prekonala, je to skor smutne.
@anazuz2014 radsej zbytovne neriskij .mackam sa vyhybaj aj ked sa to tu popisuje ze z macky je nakaza minimalna.nevies ci ta nahoda nepostretne teba.moja teta mala doma kocurisko a potratila kvoli toxo tak neviem ci sa tie nahody mic nepodcenuju...alebo rodina nech na tych par dni jednoducho kocura vyhodi z chalupy.
damy takze uz som sa vratila vsetko dopadlo v poriadku macku nepustali do mojej pritomnosti...akze vsetko bolo o.k.a co sa tyka toxo viem ze sa da nakazit akymkolvek inym sposobom len som chcela byt opatrnejsia tak hned ma tu podaktore nemusite ukamenovat.myslim si ze kazda jedna kora caka babatko a boji sa aj v tom najmensom o svoje dieta a zdravie tak sa radsej skusi informovat a poisti sa...ale vdaka za vase rady 🙂
@anazuz2014 aj ja som opatrna a macky v tehotenstve nehladkam a vyhybam sa im. Vycitala by som si keby som sa nakazila. Aj preto som sa pytala veterinára z coho sa dá toxoplazmóza chytit. Takze nic neries. Najdolezitejsie je babco a tvoja spokojnost.
Napriklad ja som toxoplazmozu prekonala davnejsie pred otehotnenim aj v krvnych testoch mi vyslo ze ano, je v krvi ale nasledne z triple testov vyslo ze zlotu nerobi, len ze moje telo ma voci nej aktivne proti latky tak ja uz tiez neviem ci to je svojim sposobom dobre alebo nie..skorej som pocula ze pri toxo maju zeny problem otehotniet a hlavne vynosit chlapca, su priprady ze sa roky snazili o dieta a zrazu po x rokoch snahe a x potratoch sa im narodilo zdrave dievčatko. Ja napriklad tiez cakam dievcatko a som v 30t.

Toxoplazmozu chytis ovela skor z malo uvareneho masa alebo zo zle umytej zeleniny. Macka moze byt infekcna iba raz za zivot ked sa chorobou nakazi, po nakaze sa jej niekolko tyzdnov vylucuje v stolici a vtedy by si sa mohla nakazit ak by si dosla do kontaktu s jej stolicou. Po prekonani choroby je macka imunna a ani toxoplazmozu uz neprenasa. Musela by to byt obrovska nahoda ze by ta macka bola chora prave ked tam budete. Ale ak sa velmi bojis tak ju nechytaj a mas po probleme