Trhanie zuba počas tehotenstva
Ahojte, od zaciatku tehotenstva ma bolia zuby. Ide hlavne o dolne 5,6,7 na pravej strane. Najviac ma boli 6, ale niekedy aj 7 alebo medzi 5-6. U zubara som bola v prvom trimestri a vravel, ze je za tym velky kaz na 8cke a bolest vystreluje a citim ju pri tych 3 zuboch (rontgen nerobil). Povedal, ze mi injekciu/umrtvenie pichne az po I. Trimestri a ze budeme trhat tu 8cku. Prave som v II trimestri a som objednana na pondelok. Ale teda mam obrovsky strach, aky vplyv ten zakrok moze mat na dietatko. Zuby ma priserne bolia, az tak, ze sa v noci budim na bolest. Ziadne lieky od bolesti si nedavam, len sa to snazim odtrpiet. Maximalne paralen, ked je uz velmi zle. Naozaj mam extremny strach a hlavne zubar mi teda nepridava, aj teraz, ked som sa objednavala sa on pyta mna, ci mi moze pichnut umrtvenie a ci budem moct ani antibiotika brat.. cim ma este viac stresuje, lebo ja nie som lekar. Gynekolog vravel, ze nie sme v stredoveku a ze mi to zubar mohol riesit aj v I. Trimestri. Necakam, ze mi nejak poradite, ale som iba potrebovala zdielat obavy a mozno pocut nejake podobne pribehy so stastnym koncom.
Uplne bezne sa trhaju aj opravuju zuby v tehotenstve. Viac skody mozu narobit pretrvavajuce kazy, infekcie a zapaly. Tvoj zubar vie, co si moze dovolit.
Ja som mala bezne riesene zuby v tehotenstvach, v jednom pripade dokonca aj zubny RTG.
Nestresuj.
Bud v kľude... Dnešná doba je vyspelá a trhať zub, či umrtvenie sa môže aj v tehotenstve.. Je to lepšie pre plod, ako trpieť bolesťami... Tiez idem na opravu kazu a bude mi to umrtvovat a vôbec ma ani nenapadlo s obávať... Lekári vedia čo môžu, pokiaľ majú všetky informácie... A ver, že predchadzajuce tehotenstvo mi tehál zub v 8.mesiaci a všetko prebehlo v poriadku... A to bolo skoro 18 rokov dozadu...
Už si ten zub dávno mala mať vonku. V tehotenstve som mala veľakrát ošetrovaný zub s anestézou vo všetkých trimestroch, akurát zubár používa vtedy nejaké iné anestetikum.
Pre bábätko je oveľa horšie, že celé noci nespíš, si v permanentnom strese z bolesti a tie baktérie v tele tiež nie sú výhra. Skryté zápaly v tele môžu spôsobiť rôzne autoimunitné ochorenia, problémy so srdcom a teoreticky aj potrat. Tak šup, šup! Urob to pre zdravie svojho dieťaťa!
Bolest a vyplavený adrenalín do krvi z bolesti kontinuálne je oveľa horsi ako jedno vytrhnutie zubu. Ten zub tam už dávno nemal byt.
ZIADEN! Absolutne ziaden vplyv nema lokalna anesteza na dieta, na rozdiel od loziska potencialnej infekcie, ktora moze mat na dieta vplyv velky, rovnako tak ako hormony vyplavovane pri nepohode matky - pri bolesti. Presne ako ti bolo povedane, mohol a mal ti to riesit hned v 1. trimestri a nie riskovat infekciu a zapal v najzranitelnejsom obdobi. Dalsia vec je ze aj RTG je absolutne plne bezpecny AJ v tehotenstve. A atb, akoze haloo?! To co je za zubara? 🫣 Uplne BEZNE beru zeny atb v tehotenstve ci co si akoze mysli ze zeny s bakterialnymi infekciami akehokolvek druhu su v tehotenstve odkazane na modlitby?
ZIADEN! Absolutne ziaden vplyv nema lokalna anesteza na dieta, na rozdiel od loziska potencialnej infekcie, ktora moze mat na dieta vplyv velky, rovnako tak ako hormony vyplavovane pri nepohode matky - pri bolesti. Presne ako ti bolo povedane, mohol a mal ti to riesit hned v 1. trimestri a nie riskovat infekciu a zapal v najzranitelnejsom obdobi. Dalsia vec je ze aj RTG je absolutne plne bezpecny AJ v tehotenstve. A atb, akoze haloo?! To co je za zubara? 🫣 Uplne BEZNE beru zeny atb v tehotenstve ci co si akoze mysli ze zeny s bakterialnymi infekciami akehokolvek druhu su v tehotenstve odkazane na modlitby?
@anavixy ved toto, ja sa trapim uz 3 mesiace, najskor bola bolest vydrzatelna, ale chcela som ju riesit skor. Prosila som ho, tak nech mi ten zub aspon vyvrta bez anestezy, ale on 8cky vraj neopravuje iba trha. Ak by mi povedal aspon 30% veci, ako vy, tak by som nemala ziadne obavy. Gynekolog mi povedal, ze mi moze ten zub aj vytrhnut v 1.trimestri, ale zubar iba vravel, ze si to nevezme na zodpovednost, ak sa nieco stane. Tak ma potom uz vystrasil a nenastojila som, aby sa nic nestalo. Vravel mi, ze v 2trimestri nech pridem. A ked som mu dnes volala, zasa bol taky, ze on umrtvit nemoze a ani antibiotika dat… tak uz som mu povedala, ze moze. Nebala som sa samotneho zakroku, ktory bude bolestivy, resp, ten tyzden po nom, ale jedine, coho som sa bala bol ten vplyv :(
Chapem ta, ved ty si laik, ty sa spoliehas na lekara, ale toto je nazaj smutne… na tvojom mieste by som urcite radsej vyhladala ineho lekara, nez riskovala ze ti bude tahat osmicnu bez anestezy alebo ho necha neopraveny🙈
Da sa aj v prvom preboha ved keď boli ani bezpečnejšie je v druhom trimestri ale sú anestézie určené pre tehotné a ľudí ktorý nemôžu adrenalín a podobne. Vždy je to po konzultácii s gynekológom najmä v 1 trimestri ale robili sme aj malý rtg snímok normálne sme vykryli bruško aby nešlo ziarenie a v pohode. Preboha to by sme my co robíme na zubnej ambulancii nesmeli vôbec robiť a co ti co robia na rtg pracovisku. A tie dávky žiarenia sú tak malé ze to nemá absolútne žiaden dopad. A nerobia sa kvantá denne ale len jeden maximálne dva malé snímky. To si odpustite 3 banány a .ate vyrovnanú dávku ziarenia

Tak je to omnoho lepšia varianta ako nejaký zápal zo zuba v tehotenstve. ATB môže dať nemusí, niekto dáva automaticky. Ale dajú také aby dobre bolo. Len si to nechaj spraviť aby si mala kľud a aby naozaj nebol zápal.