icon

Vaginálna mykóza v tehotenstve

mata159
20. feb 2026

Ahoj, som dnes 8+3tt a zrejme som chytila vaginalnu mykozu (svrbí ma, pali). Dnes sa doktorke nemôžem dovolať - pôjdem až v pondelok. Prosím čo vam pomohlo? Ďakujem

mullerova46
20. feb 2026

@mata159 vyradiť sladké a korenené a v lekárni vám niečo možno poradia, babské rady su kúpeľ v sode bikarbóne. Vraj to dosť pomáha ale osobnú skúsenosť nemám 🙂

simsalabim
20. feb 2026

@mata159 nemusi to byt mykoza, ale ak je, tak aj v tehotenstve davaju Clotrimazol tablety na vkladanie.

anonym_b3cdc3
20. feb 2026

ja som presne takto mala, dr mi povedala ze v 1 trimestri ziadne lieky okrem canestenu/jenamazolu ZVONKA (nie dnu) a probiotik nebudeme riskovat.
ak by neprechadzalo max clotrimazol tbl 100vka.
ale mne preslo aj probiotikami a poctivym natieranim canestenom (+caste menenie pradla, hygiena len vodou atd.). nejake dietne opatrenia a pod vraj zbytocnost a nezaberu.
urcie by som neriskovala babske rady typu soda BB (ved to ti uz uplne rozvrati prostredie tam dole), zakazala mi aj vyplachy, sedave kupele a podobne skusanie somarin. v 2 trimestri toho budes moct uz viacej

mata159
autor
20. feb 2026
@anonym_b3cdc3

ja som presne takto mala, dr mi povedala ze v 1 trimestri ziadne lieky okrem canestenu/jenamazolu ZVONKA (nie dnu) a probiotik nebudeme riskovat.
ak by neprechadzalo max clotrimazol tbl 100vka.
ale mne preslo aj probiotikami a poctivym natieranim canestenom (+caste menenie pradla, hygiena len vodou atd.). nejake dietne opatrenia a pod vraj zbytocnost a nezaberu.
urcie by som neriskovala babske rady typu soda BB (ved to ti uz uplne rozvrati prostredie tam dole), zakazala mi aj vyplachy, sedave kupele a podobne skusanie somarin. v 2 trimestri toho budes moct uz viacej

@anonym_b3cdc3 ďakujem 🙂

anonym_c825d1
20. feb 2026

Pravidelná hygiena

simsalabim
20. feb 2026
@anonym_c825d1

Pravidelná hygiena

@anonym_c825d1 ty teda vobec nemas predstavu o tom, ako vznikaju vaginalne infekcie, vsak? Aj niekomu so zapalom priedusiek odporucis pravidelnu hygienu?

anonym_c825d1
20. feb 2026
@simsalabim

@anonym_c825d1 ty teda vobec nemas predstavu o tom, ako vznikaju vaginalne infekcie, vsak? Aj niekomu so zapalom priedusiek odporucis pravidelnu hygienu?

@simsalabim Zápal priedušiek je úplne iné ako mykóza a zanedbaná hygiena

simsalabim
20. feb 2026
@anonym_c825d1

@anonym_c825d1 mykoza je porusenie rovnovahy v posve, v tehotenstve casto vplyvom zvyseneho estrogenu. Candida albicans - povodca mykozy - sa v posve nachadza bezne, umytim ju neodstranis, premnozi sa porusenim rovnovahy - vplyvom hormonov, uzivanim antikoncepcie a HSL, antibiotik, steroidov, narusenim imunitneho systemu, kvoli cukrovke, nedostatku zeleza, nosenim tesneho ci nepriedusneho oblecenia a podobne. S hygienou vobec nesuvisi - nadmerna hygiena moze skor skodit - a nie je vhodne takto niekoho obvinovat, ze je humusak.

matkahelka
20. feb 2026
@anonym_c825d1

@anonym_c825d1 odporucam pouzit google a rozsirit si obzory. ocividne mas znacne obmedzene znalosti, ak si myslis, ze pricinou mykozy je zanedbana hygiena. mne staci, ze beriem 3 dni atb a na stvrty den mam mykozu. mala som kolegynu, ktorej stacila vacsia oslava, pri ktorej zjedla viac zakuskov, do toho pila sladke vody a mala mykozu.