Zápal ďasna v tehotenstve - ako to riešiť?
Ahojte, som v 10 tyzdni tehotenstva a zapalilo sa mi dasno pri osmicke. Uz som zial tento problem riesila pocas roka, aj som s tym bola u zubarky, kde mi to cistila a upokojilo sa to. Teraz cez Vianoce sa mi to zase objavilo (neviem ci som si to zle ocistila a ostalo mi tam nejake jedlo, alebo ci to suvisi aj s tehotenstvom, ze som nachylnejsia na zapaly) a je to dost neprijemne, uz ma to pobolieva aj ked nehryziem. Snazila som sa poriadne si to umyt, aj jednozvazkovou kefkou a mam pocit, ze som si to aj trocha rozdrazdila ako som to drhla. No a teraz uz velmi neviem co s tym, pamatam si, ze zubarka mi radila na tie dasna Curasept, ja som ho velmi nepouzivala, lebo som kojila a tak som sa snazila vyhnut hocicomu nie uplne standardnemu. No a teraz mi to znova napadlo, volala som do lekarne a tam mi povedala magistra, ze ona by si to v tehotenstve nedavala. Samozrejme tym padom neviem velmi co s tym, ci kloktat slanou vodou, aby sa to nejak dezinfikovalo alebo ci radsej ist k zubarke nech mi to vycisti a dufat, ze to potom prejde. S tymi osmickami som nikdy nemala nejake velke problemy, az tento rok, uprimne asi by som si ich aj dala vytrhnut lebo toto stale riesit je na nervy, len teda samozrejme teraz to neprichadza do uvahy.. Ak ste mali podobne problemy, tak dajte vediet ako ste to riesili, ci vam pomohol nejaky domaci liek, alebo ci ste to riesili u zubara a ci vam pripadne dal na to nieco specialne. Dakujem.
@alex2019 základ dobre vyčistiť aj niťou/medzizubnou kefkou, potom ústnu vodu, ja som tiež kloktala v tehotenstve corsodylom alebo salviovou tinkturou z lekárne (ak chceš niečo prírodnejsie.) A nemusíš sa báť, však pri starostlivosti o zuby nič neprehltas bábätku to neublíži ublížiť môže skôr nelieceny zápal. ak by sa ten zub nelepšíl chod určite k zubárovi, ja som mala rovnako problém so zapáleným ďasnom okolo jedného zuba a príčina bola “posunutá” plomba musela mi zub opraviť.
@mousegirl tak som sa objednala k zubarke, zial az na 7.1. lebo dovtedy nerobia, ale mam to uz aj trocha zahnisane, tak to asi bez toho nepojde, snad ten tyzden vydrzim. ja mam doma Curasept, co je ale rovnaka ucinna latka ten chlórhexidín, pytala som sa ked som sa objednavala a ze by to malo byt ok, plus som medzicasom tu na konikovi nasla v nejakej poradni, ze zubarka radila, ze je to v tehotenstve v poradku. S tym prehltanim mas samozrejme pravdu, ale tak to je asi taka ta tehotenska paranoia, ze co ak.. (myslela som si, ze s druhym dietatom budem viac v pohode, ale zazraky sa asi nedeju 🙂). v kazdom pripade vdaka za radu, urcite tu vodu budem teraz ten tyzden pouzivat, snad to trocha pomoze, lebo na pohotovost sa mi teda vobec nechce..
@alex2019 Ahoj, tiež mávam pravidelne tento problém. Prvykrát pred dvomi rokmi (to som nebola tehotná) mi to liečila zubárka čistením a ATB. Tento rok sa mi to vrátilo tiež zhruba v 10. tt, išla som hneď k zubárke, ktorá mi to čistila tri dni po sebe, bez ATB, keďže nepripadali do úvahy. Do 5 dní to bolo už v poriadku bez zápalu.
@majkapk no ved obavam sa, ze asi to az ta zubarka uplne poriesi, uz mi to takto cistila asi pred polrokom, vtedy obe osmicky a pomohlo to, do tyzdna to bolo ok..nechapem co to ma byt, nikdy som nemala problem so zubami, malo kazov a tento rok, po roku a pol kojenia 5 kazov a este aj tie dasna sa mi zacali zapalovat, no hroza.. v kazdom pripade atb by som sa rada vyhla, kedze som znova tehotna, len teda musim ten tyzden kym pojdem k zubarke nejak vydrzat.. povedali mi ked som sa objednavala, ze mozem ist na pohotovost ak sa to zhorsi, ale tak zvlast teraz v sucasnej situacii s koronou by som sa miestam ako pohotovost kde je kopec kadejakych ludi radsej vyhla..vecer skusim ten curasept a rano uvidime, ci bude lepsie alebo budem rano dajakeho zubara narychlo zhanat 🙂
@alex2019 Kľudne skús aj zubnú pohotovosť, musíš sa ale aj tam vopred objednať, zabezpečí ti to aspoň, že si v čakárni neni s ďalšími ľuďmi. Tiež som bola na pohotovosti, lebo jedno čistenie vyšlo na víkend. Zápal nepodceňuj, až sa ti to nerozšíri aj ďalej. Choď čo najskôr, aspoň sa ti uľaví. 🙂
@majkapk uz som cosi pozerala, len nasla som len taku kde neobjednavaju..ak si z BA, neporadila by si mi, ze kde si s tym bola? nastastie zda sa mi, ze ten Curasept cosi robi, pri jedle ma to sice dost boli ale mimo toho to velmi necitim, snazim sa to hlavne mat ciste aj medzi jedlom, tj hned vyplachnut a aj slanou vodou som kloktala nech sa to dezinfikuje, lebo tu ustnu vodu si nemozem zase tak casto davat..

@alex2019 ahoj, ja som v 31tt a mam tiez zapalene dasno. Kloktala som corsodylom (ten sa vraj v tehotenstve moze) a teraz si obstrekavam 3% peroxidom, to mam odskusane. Striekam si to striekackami priamo na "medzeru" medzi zubom a opuchnutym dasnom a vzdy mi to pomoze.