icon

Zvýšené hodnoty OGTT v tehotenstve

s_338
14. júl 2025

Ahojte, tie čo ste mali zvýšené hodnoty pri glukozovom teste, koľko ste mali? Merali mi u môjho gynekológa glukomerom z prsta najprv na lačno, potom 2h po vypití toho roztoku. Prvá hodnota 5.9, druhá 8.1 čomu nerozumiem je, že mi po prvom meraní povedala že zatiaľ je to v poriadku, pritom ako čítam už to 5.9 na lačno je vyššia hodnota ako by mala byť. Keď mi po druhom odbere povedala, že to je zvýšené, na otázku, či veľmi mi neodpovedala, hodnoty som si potom pozrela v knižke. V piatok idem ku diabetologičke. Je šanca, že to len niečo ovplyvnilo (napr stres z odberu) a že nakoniec to bude okej? Alebo je to zvýšené veľmi ? Mali ste niekto podobné hodnoty? Čo čakať u diabetológa? Treba už teraz niečo spraviť inak, napr. čo sa stravy týka, alebo počkať na to, čo povie diabetológ? Za všetky skúsenosti a rady som vopred vďačná, som z toho celého na nervy.

amelia89
14. júl 2025

No, je to presne ako pises. Pri hodnote 5.9 v teste nemali vobec pokracovat. Mali ta zavolat iny den - ak by lacna hodnota bola stale nad 5.3 tehotenska cukrovka by bola potvrdena a test by sa ani nerobil alebo by ta hodnota bola nizsia a test by urobili.
Robili ti odber po 1h a po 2h?
Proste cele zle … ale na slovensku klasika…
Kym pojdes k diabetologovi asi to nema cenu riesit,on ti uz potom vsetko vysvetli, neviem ci teda bude robit test alebo ako..

s_338
autor
14. júl 2025
@amelia89

No, je to presne ako pises. Pri hodnote 5.9 v teste nemali vobec pokracovat. Mali ta zavolat iny den - ak by lacna hodnota bola stale nad 5.3 tehotenska cukrovka by bola potvrdena a test by sa ani nerobil alebo by ta hodnota bola nizsia a test by urobili.
Robili ti odber po 1h a po 2h?
Proste cele zle … ale na slovensku klasika…
Kym pojdes k diabetologovi asi to nema cenu riesit,on ti uz potom vsetko vysvetli, neviem ci teda bude robit test alebo ako..

@amelia89 robili mi iba po 2h.. no tiež tomu celemu nerozumiem, aj to, čo doktor to iný postup…

zuzkaa1991
14. júl 2025
@s_338

@amelia89 robili mi iba po 2h.. no tiež tomu celemu nerozumiem, aj to, čo doktor to iný postup…

@s_338 ja som bola koncom juna
Nedodrzala.som stravu(vecer som.si dala.kolac🤣) pani sestričke som nepovedala ale vysvetlila mi ze ak by som.mala nad 5 nepokracuju....takze som.mala na lačno do 5 potom mi dovolili vypit sirup brali krv po hodine aj po dvoch ale vysledky som sa dozvedela az u dr na gynde kde jej poslali

A ze sa.to ma brat.zo žily kedze su ine hodnoty ako z prsta.aj to mi bolo vysvetlene(prve tehu pred 7r brali .i z prsta)

Ale ten test mi robili v labaku 😇

Ak máte termin tt (do 28tt ci dokedy sa robi)zavolajte gynde q skuste sa pytat na opakovane testy ale.do.labaku

banalu
14. júl 2025

Ja som mala prvu hodnotu 5.6 a objednali ma o tyzden a tam som to prvom odbere mala este o cosi vyssie. K dalsim odberom nedoslo. Test robeny zo zili v labaku.
Nakoniec som len musela merat cukor a dodrziavat stravu. Nasla som si celkom dobry system a jedla asi najlepsie a najpravidelnejsie za cely zivot 😂 lebo som si musela merat cukor tak som nemohla len tak random jest kedy sa mi zachcelo 😂
Nemen stravu, chod k diabet. tak ako fungujes normalne.