Amniocentéza kvôli Downovému syndrómu

niki89
9. dec 2014

Ahojte, chcela by som sa opytat, ci niekto ma skusenost s tym ze mu vysli 2 screening testy(z odberu krvi) pozitivne na downov syndrom, to znamena 1-120.
Ale pritom po odbere plodovej vody vam povedali ze dietatko bude zdrave. Zajtra idem na odber a nebojim sa ani tak toho zakroku ako toho vysledku.
Zatial myslim velmi pozitivne, teda aspon si to nahovaram, aby som bola kludna. Som v 17 tt. je to moje prve babo a nechcem ani len pomysliet na to, ze sa budem musiet rozhodovat ci pojdem na potrat. S partnerom sme boli velmi stastny ked sme sa to dozvedeli a teraz., ....jednoducho neviem co si mam mysliet.
Lekari mi tvrdia ze mam iba 25r a ze aj keby tak mozem skusat dalej, ale predsa len, je to moje a dokonca uz aj obcas citim ked silno kopne.
Prosim pokial niektora ma takuto skusenost, povedzte mi, aby som ziskala aspon nejaku nadej.
Dakujem.

yoginko82
9. dec 2014

ahoj mne vysli takisto pozitivne vysledky na downa.bola som aj na odbere plodovej vody ale vsetko bolo nakoniec v poriadku. vo vela pripadoch vychadzaju zle vysledky z krvi. to mi vravela aj kamoska sestricka na gynekologii. iba zbytocne vystrasia zeny. neboj vsetko dobre dopadne aj u teba. drzim palce zajtra

lucinka144
9. dec 2014

@niki89 ahoj...mne vysiel 1. screening zle...presne podozrenie na D.S. isla som do Martina na genetiku kde opakovali ktvne testy ..aj tie vysli sce lepsie ale stale to bolo hranicne...ze je podozrenie na DS. odporucali nam amnio...aj asom isla. nevedela by som si to tehu uzit a trpnut ci je ok. proste som ti chcela vediet ! a to dlhe cakanie sa oplatilo.. vysledky z amnio vysli ok.. mame zdraveho 3 rocneho chlapceka.. .-D 😀 valibuk poriadny sa narodil 4570 g. este pred vysledkami z amnio som sla do Martina ku Dr. Grochalovi... urobil na 3D ultrazvuk..nejaky screening... a vsetko pomeral. velmi ma ukludnil. kazdu kosticku zmeral a ukludnil ma ze nic nenasvedcuje tomu ze by mal mat DS. a to sa aj potvrdilo. drzim palceky...neboj sa.... to ze sa im nejake vysledky nevmestia do tabuliek este nic neznamenaaa .

niki89
autor
9. dec 2014

Dakujem 😀 citim sa kludnejsie, ked viem ze sa to takto deje. Ste zlate. Tak ja zajtra na Kramaroch aspon nebudem sa klepat. a gratulujem k peknym dedickam 🙂

liz_lemon
9. dec 2014

@niki89 ja som mala pri prvych testoch riziko DS 1:55, pri opakovanych uz dokonca 1:25, cize vysoke riziko, amniocentezu som absolvovala v Zeleznicnej nemocnici, v súkromnom centre, kde boli maximalne uzasni ludia, ktori sa snazili najma povzbudit, zakrok bol uplne v pohode, vysledok som mala na druhy den, a vysiel mi negativny, takze vsetko OK
drzim ti palce, viem co prezivas

katkasofi
9. dec 2014

@niki89 je tu kopec tém na ds.precitaj si koľkým babám sa po amnio nepotvrdil....držím silno palce moja 😉

petabela
9. dec 2014

ahoj, urcite sa neboj. ja som mala zle vysledky v oboch tehotenstvách, na odber som dokonca ani nesla, babatka som si nechala detailne skontrolovat morfologickym ultrazvukom a vsetko dopadlo dobre. Mam dvoch zdravých sibalov. Tie vysledky byvaju vela krat falosne pozitivne, staci ked sa nestanovi presne datum otehotnenia a mas to tam... Urcite mysli pozitivne 🙂

astonka
9. dec 2014

@niki89 hlavne sa nestresuj...ja mam 3 deti pri každom jednom som ma zle testy z krvi na DS...na odber plodovej vody som bola len pri poslednom tehu kedže aj vek som mala tiež som mala 1:250, vysledok sme si zaplatili zrýchleny do 3dni...aj tretie dieťatko je zdrave z plodovej vody budeš mat na 100% potvrdene a nam ako bonus prezradili aj pohlavie 😉 aj ked to som vobec nechcela vedietť ...držím palce a hlavne mysli pozitívne...

katarinamarkova
9. dec 2014

@niki89 je na tebe ako sa vo vsetkom rozhodnes.....
ja len svoj subjektivny pohlad.
dnes uz kazda tretia pomaly ma zle testy a potom ju cele tehotenstvo strasia nejakou diagnozou, robia testy, odbery......ano mozno u 1% sa vada aj potvrdi....ostatne su uplne zdrave deti.
amniocenteza nie je bezrizikovy odber. ak mas v brusku zdrave babo moze mu viac uskodit ako pomoct....ono vlastne mu nepomoze nijako, pretoze downov syndrom mu nevylieci...pomoze len tebe aby si vedela, ci cakas na trosku ine dietatko, alebo je uplne zdrave.
takze ak si rozhodnuta vychovat aj toto dietatko, mimochodom deticky s downovym syndromom su najvdacnejsie a najlaskyplnejsie deti na svete...to co im das sa ti nevrati spat raz...vrati sa ti to spat 100krat...takze ak si rozhodnuta vychovavat aj taketo vynimocne dietatko tak je odber uplna zbytocnost.
ak si rozhodnuta ze taketo dieta nechces tak na odber chod a rozhodni sa podla vysledkov.
ale zvaz aj vsetky rizika, co tento odber moze priniest dietatku co nosis a ktore je na 90% uplne zdrave.

miku1
9. dec 2014

@niki89 Aj mne pri prvej dcére vyšli zle testy, tuším 1:70 som mala. Amniocentéza dopadla dobre, výsledky boli v poriadku, akurát sme prežili 3 týždne v nervozite, kým nám tie výsledky prišli. Môj gynekológ mi vravel, že tieto krvné testy by najradšej zakázal. Vraj veľmi často vyjdú krvné testy zle, hoci je všetko v poriadku a potom sme všetci len akurát tak v strese z výsledkou amniocentézi.

lennicka
9. dec 2014

tak aj ja pridam svoju skusenost. Ja som mala pravdepodobnost 1:6, kedze som uz bola velmi vystresovana (hoci aj lekari vravia, ze je to "len" screening), absolvovala som amniocentezu, a momentalne mi na kolenach sedi zdrave dievcatko 🙂 ja som inak mala vysledky amniocentezy do 48 hodin...

niki89
autor
10. dec 2014

Ahojte,
tak uz to mam za sebou, obdivujem tie ktore to nebolelo. Ja som im skoro odpadla na stole.
Jednoznacne viem ze ja a aj babo sme boli z toho velmi vystresovany..
Ja budem cakat na vysledok 4 tyzdne, takze az po novom roku.
jedinna vec co ma dnes ukludnovala bol moj velmi ochotny muz, ktory tam na mna cakal celych 6h.
Mozno divna otazka, ale nevie niektora ako to je so sexualnym stykom po amniocenteze? mam pockat 2 dni ci 2 tyzdne lebo ked citam tak je tam zakazdim nieco ine. vdaka za odpovede. 🙂

miku1
11. dec 2014

@niki89 No minimálne tie 2 dni by si mala fakt byť v kľude a ležať, oddychovať. Čo sa týka sexu, to ti neporadím, najlepšie je spýtať sa na to asi lekára.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre