icon

Druhé dieťa - áno či nie

sueen
11. okt 2016

dobry den mam synceka 14 okt bude mat 2 roky . priatel (rozvedeny 1dieta z predosleho manzelstva) sme spolu vyse 3 r, priatel by chcel 2 dieta ale mam s toho obavy ci to vsetko budem zvladat syn je dost žive dieta mam obavy priatel pracuje od rana do vecera kazdy den chodi aj za starsim synom z 1 manzelstva domou chodi okolo pol6-6 niekedy ledva cakam kedz uz pride lebo som aj ja unavena zo syna ako by som to zvladala pri dvoch detoch a sama ? , financne sme na tom dobre chystame sa stavat domcek cize ratam ze ked bude makat na dome zas budem len na vsetko sama ,, ako sa to da zvladnut 2 deti- domacnost - potom skolka-- a skoro na vsetko sama ,, neviem si predstavit 2 deti aj ked v kutiku duse by som strasne chcela este dcerku ,, dakujem

Strana
z3
dominika6
11. okt 2016

@sueen daj mu návrh v poradí..
svadba,dom,druhé dieťa..
ty budeš mať čas si usporadiať myšlienky,syn ti podrastie,nastúpi do škôlky,ty do práce,a ak bude všetko ok,môžte ísť na to..

dobromila1111
11. okt 2016

Toto sú úplne prirodzené obavy. Ak chcete 2.dieťa, tak si ho spravte. Určite to zvládnete. Aj keď mať dve malé deti je makacka na celý deň..

sueen
autor
11. okt 2016

ved 1 dieta da zabrat co este dve ,, no obavy suuu a aj buduu

siska53
11. okt 2016

@sueen To,ci to zvladnete,viete len vy. Prip.par rokov pockajte,ak ta netlaci vek.
Ja som mala tiez dost zive dieta a druhe sa narodilo 3 tyzdne po synovych narodeninach. Prve mesiace to bolo tazsie,lebo mala bola kolikova,nastastie mne mohla chodit pomahat mama. Po 2.mesiacoch som jej povedala,ze to chcem zvladnut sama. Rodicia sice chodili za vnucatami,ale inak som tiez s detmi bola sama. Tiez muz vela robi. Ja som uz cakat nechcela,kedze prve som mala v 35tke.
Nelutujem,deti su partaci,je to sice niekedy narocne,deti sa aj pohadaju,pobiju,ale su aj velki partaci a maji radi.
Takze ja som sa toho nebala,dieta som chcela ( a to maly schytal vzdor,ked som bola v 4.m.tehotenstva), ja som ani nechcela velky rozdiel medzi detmi,vyslo mi to.
No a ake budes mat pohlavie,to ti nik nezaruci. Chcela som parik,mam ho,ale aj keby boli dvaja chalani,neva. Hlavne,nech je zdrave.

zdena12345
11. okt 2016

ci budete mat zrovna dcerku je o hviezdach🙂
ja som otehotnela ked mal prvy syn rok- taky maly neposed. manzel robieval do 5-pol6. chalupa v prerabke, takze na chalupe robil nielen on, ale aj ja a zaroven sme tam byvali a starala som sa o syna v "bojovych podmienkach". uz sme to nezvladali a manzel zmenil pracu (vela casu v praci a zbytocne nervy, ktore vyvolaval zamestnavatel). zarobi menej ale je viac doma. zaroven na dome uz je to najnutnejsie urobene. druhe dieta prislo este v case, ked bolo prace haba dej, ale nastastie ide o velmi kludne mimino. keby to bol taky vsadebol ako prvy, tak fakt uz mam maslu okolo krku🙂 myslim, ze 2 rocne dieta je uz viac menej "samostatne", takze s nim tolko prace nie je a este si pridaj 9 mesiacov... veselo moze do skolky na rok a mas cas na druhe. kolko je zien co maju aj 3 deti vzdy s rocnym rozdielom a musia to zvladat same...
zalezi ako chcete stavat dom. kazdy za makanie na dome povazuje nieco ine. niekto ze si ulozi kazdu tehlicku a niekto ze si krvopotne vyberie na internete firmy co mu vsetko urobia🙂
ps: tiez sa priklanam k poradiu: svadba, dom aspon zacat a potom dieta. nadarmo sa nehovori postav dom....

sueen
autor
11. okt 2016

@siska53 mam 24r, domcek bude blizko mojej mmami lenže nemame boh vie aky krásny vstah tak radsej by som to chcela zvladat sama,, bez jej pomoci

sueen
autor
11. okt 2016

@zdena12345 domcek si budem stavat sami priatel stavia domy takze vsetko si budeme robit sami len bude mat par pomocnikou,, celkom sa mi paci ze svadba dom a potom dieta ale som ten typ cloveka co po svadbe moc netuzi ,,

sardinka336
11. okt 2016

@sueen no tak s týmto postojom ,,akoby som to zvladala,, do toho ani nechod lebo asi by si to nezvladala ked uz teraz pišeš ako si unavena a sama a čakaš kym muz pride domov pri až jednom dietati. Píšeš ze sa ide stavat dom....tak by si bola unavena a sama s dvomi detmi. Zial to čo opisuješ zeny bezne zvladaju - musia. Tiež sa mi pači postupnost
@dominika6 svadba - jasne tam je klasicka vyhovorka ako treba peniaze na potrebnejšie veci 😀 dom a do noveho domu si mozete ,,zaobstarat dieta,,.

sissy27
11. okt 2016

@sueen si mladučká, nemáš sa kam ponáhľať... hlavne nech je to druhé dieťa kam priviesť... takže minimálne dom aby bol dokončený... a neviem, či by som bola tak úplne ochotná porodiť druhé dieťa len priateľovi...

sueen
autor
11. okt 2016

@sardinka336 mzsela som to tak ze su dni ked ledva cakam kedz pride priatel z roboty aby bol s mali stane sa to par x nehovorim že staale,, ved sme s detmi 24 h denne aj mz potrebujeme sem tam vypnut

sueen
autor
11. okt 2016

@sissy27 ak ostanu korunky z domu casom by nejaka mala svadba bola ,

zooeynka
11. okt 2016

@sueen Baby ti mozu napisat svoje nazory ze zvladnes aj druhe, tretie dieta atd...- ale v realite ti ziadna z nich nepride pomahat, budes na to "sama". Vidis ake mas podmienky teraz, a sama si vies predstavit ake to asi bude s dalsim dietatom...lahko ti my vsetky napiseme ze to zvladnes, deti su radost - ale treba si vzdy situaciu zvazit z viacerych stran...drzim palce pri rozhodovani

meusicka
11. okt 2016

@sueen v prvom rade by si si mala povedat sama sebe, ze nie si lava, si sikovna a zvladnut sa da vsetko pokial chceme. je to o motivacii samej seba. ja som velmi chcela druhe dieta, zial potratila som. s manzelom sme ale usudili, ze chceme sa znova pokusit a tak ked som opat otehotnela, boli sme velmi radi. ked som prisla k dr. a povedal mi, ze som pocala dvojicky.... no poviem uprimne, bolo fajn, ze som lezala pri tej sprave. ci sa daju zvladnut 2 male deti??? ano, urcite daju. keby sa nedali, tak by sme nevideli kolo seba maminy s dvoma detmi, resp. aj s troma, vid mna. medzi detmi mam 3 rocny rozdiel, a je to casto fuska. ale popri tom, ze som cakala dvojicky , sme sa rozhodli, ze musime riesit aj byvanie, a zacali sme planovat stavbu domu. medzicasom je uz postaveny, aj ked este nie je obyvatelny, ale to vsetko sme riesili uz ked sa narodili dvojicky. moj muz dostal prac. ponuku v zahranici, a kedze pri stavbe domu peniazky su fakt treba, tak to vzal, ja som sa tiez prestahovala spolu s nim do zahranicia, s 3 malymi detmi. tu mi starsia nastupila do skolky, nosila som ju tak, ze som musela aj dvojicky nosit so sebou. teraz uz chodi do skoly a dvojky do skolky. na vsetko som sama. manzel chodi do prace, rano odchadza, ked my este spime a prichadza poobede. snazi sa mi pomoct kde sa len da, ale vacsinou si musim poradit sama. a kedze musim, tak to zvladam.
ked tuzis po dietatku a tvoj partner tiez, tak sa pokuste o dalsie dieta. ak sa mate radi, tak si myslim, ze to je krasne a mat spolu dieta je uzasna vec.

sueen
autor
11. okt 2016

@meusicka klobuk dole ste sikovna maminka a dakujem za podporu 🙂

jlp
11. okt 2016

Hlavne sa neupni na predstavu dcerky ... co ak by to bol krasny chlapcek? Dve deti su jednoduchsie zvladnutelne, ako jedno.

libawet
11. okt 2016

@sueen ešte by som počkala. Uvidíš ako to bude a ako budete stíhať pri stavbe domu, čo tiež nie je žiadna sranda. A vekový rozdiel medzi dvomi deťmi 4-5 rokov je ešte v pohode.

sardinka336
11. okt 2016

@libawet no ved to....stavba domu...to nezriedka zhltne aj vikendy. Takze tak a ma 24 rokov...nema sa kam ponahlat. Samozrejme ak ten dom ide stavat v blizkom horizonte lebo jasne ze čakat neviem, 5 alebo 10 rokov je asi hlupost.

sueen
autor
11. okt 2016

@jlp chlapcek ci dievcatko premna hlavne nech je to zdrave toje prvoradee 🙂

andrejka1974
11. okt 2016

@sueen neboj sa vsetko sa da zvladnut moj muz je tiez v praci od 5.30 do 18.30 a vsetko zvladam vsetky deti, sice mam uz aj starsie deti, ktore pomozu ale ich tiez nemozem stale vyuzivat ja rano vstavam o 6.30 zobudim deti postupne, potom prvacku odvediem do skoly a o 8.00 najmensiu do skolky a to este chodim do prace vacsinou na nocne a tak spim cez den do 14.00 a ostatne zvladam poobede vermi vsetko zvladnes moj prostredny syn bol hyperaktivny a najmensia dcerka je autistka a da sa vsetko zvladnut a zvladnes aj ty 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

evittam
11. okt 2016

@sueen Pozri, si mladá času máš dosť. Takže už je to len o tom či chceš druhé dieťa teraz a potom možno za 10 rokov tretie alebo chceš počkať. Čo sa týka zvládnutia - ja mám dve deti, syn má pomaly 9, dcérka za chvíľu 3 - muž pracuje v DE - 5 týždňov je preč a týždeň doma.....Všetko sa dá ak sa chce..... 😉

lenka_samorin
11. okt 2016

Ahoj, nám sa prvé narodilo, keď manžel chodil na týždňovky a našla som si systém, ako sa v pohode postarať o syna, o seba aj o dom. A keď sa narodila dcéra, Tomáš mal už 2,5 roka a síce nebol extra živé dieťa, najradšej si čítal a hral sa s autami, ale príchod Zuzky ho ovplyvnil v tom, že som sa mu nemohla toľko venovať. Ale keďže rád chodil na prechádzky, tak som pritom kočíkovala Zuzku a keď už ona trochu podrástla a vyžadovala viac pozornosti, Tomo začal chodiť do škôlky a o to to bolo jednoduchšie. Zuzka si navykla na režim prechádzok cestou do škôlky ráno a poobede, vtedy si v kočíku aj pospala a tak sa s Tomom časovo zosúladili, že s nimi nebol problém ani keď manžel nemohol kvôli práci pomôcť. Ale to už našťastie nechodil na týždňovky, ale bol s nami doma 🙂

ewisam
11. okt 2016

@sueen Zvladnes, kym sa babo narodi chlapcek bude mudrejsi, sikovnejsi bude ti pomahat v ramci moznosti... Vsetko sa da, najdes si system a bude, netreba sa bat 😉

xeniii
11. okt 2016

@lenka_samorin tak to ste mali super že nakoniec sa to takto zosúladilo. 🙂 kiežby sa to tak dalo vždy že 🙂

lenka_samorin
11. okt 2016

@xeniii mali sme šťastie, ale bola to aj stratégia. dnes majú deti 5 a 2,5 a stále všetky veci riešime spoločne. Spoločné jedenie, umývanie, odchod do postele, prechádzky,... A tiež sme od začiatku aj jedávali spolu ako rodina, keď začali s príkrmami. Možno aj preto začali dosť skoro sami jedávať bez pomoci, lebo sme ich nechali, keďže sme sa aj my chceli najesť. 🙂

xeniii
11. okt 2016

@lenka_samorin tak to je super, tak by to malo byť 🙂 toto je vec ktorú by som si aj ja určite chcela preniesť do svojej rodiny, k deťom, že spoločné stolovanie, spoločné upratovanie aj všetko okolo toho, nech veci robíme spolu, nech čas efektívne trávime spolu 🙂

lenka_samorin
11. okt 2016

@xeniii spoločné upratovanie sa mi až tak nedarí, ale ostatné ide. Najväčšia sranda je pri spoločnom umývaní zubov vo štvorici aj s tatom. Alebo keď idem na záchod a najskôr ma nájde Zuzka, ju potom nájde Tomo a nakoniec nás všetkých nájde aj vystrašený tato, ktorý hľadá celú rodinu 🙂

katrinka8
11. okt 2016

@sueen - dve deti sú väčšia pohoda ako jedno, aspoň podľa mňa 🙂 Kým by sa Ti podarilo otehotnieť, tehotenstvo, pôrod - tak synček bude mať 3 roky. To je super rozdiel na deti podľa mňa, staršie je už relatívne samostatné, nepotrebuje toľko obsluhy ako mladšie. Neskôr sa zahrajú. Navyše si doma, v prípade horšej adaptácie na škôlku, choroby a pod. nemusíš riešiť, čo s dieťaťom - operatívne si ho necháš doma s mladším. Občas to dá zabrať, ale so správnou organizáciou to zvládneš.
Ja som neverila, keď iné maminy hovorili, že nechápu, ako mohli s 1 dieťaťom nestíhať. Tak už som pochopila - keď sa narodil mladší a bola som s ním sama doma (keď bola staršia v škôlke), tak som ozaj nedokázala pochopiť, čo som to nevedela stíhať s tým jedným. Manžel chodí do práce pred piatou ráno, vracia sa najskôr o piatej večer - čiže s deťmi sama, občas mi organizačne vypomáhajú rodičia, napr. keď mladší synček spí a treba ísť po staršiu. Príp, keď bol malý chorý, a bolo treba so staršou ísť do škôlky a pod. Ale celkovo to pociťujem ako výhodu - a hlavne staršej to veľa dalo, naučila sa byť samostatnejšia (nie čo sa obsluhy týka, to sa vedela veľmi skoro), ale čo sa trávenia času týka, a získala parťáka na hry 🙂

monilik
11. okt 2016

@sueen my cakame tretie... uprimne,pri dvoch toho stiham viac ako ked bol iba jeden 🙂 uvidime ako bude s tromi... na druhej strane pokial sama nemas tuzbu po druhom babatku nenechaj sa do nicoho nutit. 😉

sueen
autor
12. okt 2016

dakujem vam za rady

zooeynka
12. okt 2016

@sueen pomohli ti tieto nazory bab, alebo si v rozhodovani tam kde si aj bola? ;)

Strana
z3