Kde nájsť odvahu na štvrté dieťa?
Mile moje ,,kolegynky", ci uz maminy alebo cakatelky🙂 ocitla som sa v situacii, ktoru som vo svojom veku a situacii uz absolutne necakala. Moje manzelstvo sa skoncilo po vela rokoch (bola som s muzom od 16stich), mame spolu tri deti, po mnozstve umelych oplodneni, kedze manzel deti mat nemohol. Je medzi nami velky vekovy rozdiel (13rokov), a od pociatku ma moji svokrovci moc teda nemuseli. To vyustilo do toho, ze posledne nase byvanie(ktore som splacala aj ja), napisali mudro bez mojho vedomia, resp. kvoli mojej hluposti a dovere, darom na mojho estemuza. Tym padom nemam narok podla nich na nic. Moj estemuz si nasiel pred vyse dvoma rokmi frajerku (aj ked so mnou spaval este dalsi rok), a ja....pred rokom a pol som nasla kamarata, s ktorym sme si pisali o vsetkom, tahalo nas to k sebe, ale on hladal vaznu znamost, matku svojich deti...ja som tie svoje uz mala...aj tak sme sa nevedeli od seba odtrhnut. Nuz...zamilovali sme sa do seba, a uz rok a stvrt su z nas partneri. Asi nikdy som nezazila taku intenzivnu lasku, miluje ma napriek tomu, ze mam tri deti s inym muzom, ktore su pre mna priority...Chce vsak so mou dieta vlastne, nase...Sli by ste do toho?
@sissy27 mas absolutnu pravdu, hlavne s tymi ,,zadnymi vratkami", on hlada teraz dom kam sa chce stahovat a v poziadavkach ma ze ,,mame styri deti"(tri existujuce a jedno planovane), ja po predchadzajucom vztahu viem, ze v prvom rade musim mat svoje vlastne byvanie, ktore nastastie uz som nasla...ak by sme mali mat dieta, uz by som bola poucena v tomto smere;)
@alaguema vystihla si to presne. vlastne samej mi je smiesne ze som sem vlozila podobne kladenu otazku. lomcovali mnou pochybnosti a zaroven tuzba. niekedy mam v tej chvili pocit ze niekto iny mi vie poradit lepsie. mam zivot, v ktorom vykonavam same rozhodnutia...pri detoch, v domacnosti, v praci...proste mat pocit ze na to rozhodnutie nie som sama..
@elisa7 Ahoj,ešte otázočka,on má nejaké vlastné deti?Ak áno,v tom prípade by som do dalšieho tehotenstva nešla.Styri deti sú už naozaj vela na tuto dobu, ty máš tri a ak má aj on,tak sa venujte na sto percent tým čo máte a užívajte si to...Ak on náhodou nemá vlastné,tak ti hovorím /v dobrom,samozrejme/ že ti ten chlap zdrhne ked začne s vami žit-hlavne s detičkami,pretože ak si to nikdy nevyskusal reálne zit a vychovávat deti nemá predstavu co to obnáša a to by musel byt iný frajer a iná povaha aby to zvládol.Je to samozrejme moj pohlad na vec a rozhodnutie a zodpovednost zan je len a len na tebe.Všetko dobré.
@alaguema zjavne jej do jej srdce nepomohlo sa vyvarovat chybam... " To vyustilo do toho, ze posledne nase byvanie(ktore som splacala aj ja), napisali mudro bez mojho vedomia, resp. kvoli mojej hluposti a dovere, darom na mojho estemuza."
@panidia a co ked zdrhne? Potom asi nestal ani za to, aby onho oprela bicykel, natoz si s nim robit dalsie dieta.
@elisa7 dieta si velmi dobre rozmysli a urcite si ho nerob dovtedy, kym sama nebudes citit, ze ho s dotycnym chces mat. Nuz a davaj si pozor, do akych financnych transakcii sa s panom pustis, aby sa z neho nevyklulo nieco podobne, ako z toho predtym. Napriklad "on hlada teraz dom kam sa chce stahovat" vo mne nevyvolalo presvedcenie, ze sa tam chces stahovat s nim. Ja by som sa napriklad na tvojom mieste v ziadnom pripade nehrnula do spolocneho byvania, ktore by "organizoval" novy partner. Ked uz, tak by som si ho nastahovala k sebe, odkial ho v pripade pochybnosti mozes kedykolvek vyhodit a nebyt zavisla na "jeho" byvani.
@elisa7 ak by som tuzila po dalsom dietati idem do toho len pod podmienkou ze som schopna zabezpecit byvanie a slusny zivot detom sama, bez partnera. Ono je pekne ak ta niekto miluje a pomaha ti ale ako si sama zistila realita niekedy nezodpoveda romantickym predstavam. Zivot ma naucil spoliehat sa len na seba milujuci partner je bonus ktory jeden den je a druhy den uz nemusi byt.
@maslenka47 pri finančných otázkach sa nemá rozhodovať srdcom, ale raciom. Ja teda netuším, ako sa rozhodovala v tom prípade s bývaním a téma ani nie je o tom. Pri partnerských otázkach, sa ja osobne riadim srdcom (intuíciou) a funguje to. Ale aby niekto nenadobudol predstavu, že riadiť sa srdcom znamená nechať sa unášať nejakými ružovými romantickými predstavami. To nie. Znamená to počúvať pravdivo, čo cítim, že bude správne. Nie čo by som chcela, alebo mala...ale čo cítim, ako správne.
No tiez by som vtomto pripade moc uvažovala nád tym 4 bsbom.predsa rok je naozaj krátka doba plus 3 deti s predošlého vzťahu no neviem keby ste roky spolu a su to spolocne deti tak áno a máte krásne vztshy muz zarába tak ano a rada typu aby som sa zabezpečila.no dlho budes potrebovať pomoc uz pri tych 3 neverím tymto rozprávkam lebo je malo takých prác kde mss smeny tak aby si deti sama vytiahla zo skolky školy a rano zaviedla.kým aspoň prvorodeny nebude vecsi aby vydržali aj samé deti doma.
Mňa osobne by ani teda nenapadlo uvažovať s tromi deťmi nad štvrtým s ďalším chlapom. By som hľadela ako vychovať tie tri a nerozmýšľala by som no teda neviem čím rozmýšľaš, nechcem uraziť, ale proste toto nechápem ani za pána. 😒
@emilia25 hladat sposob ako sa postarat o svoje deti nie je rozpravka tomu sa hovori zodpovednost. Ak to nedokazem uz v momentalnej situacii nepojdem vedome z bata do kaluze s tym ze ved nejako bude.
Pravdu mas v tom ze malokedy su podmienky na to aby to zena zvladla sama. Pomoc sa vzdy zide ale da sa to.
@marcelatje hej musela by si mať prácu na rannú smenu aby si stačí len jedno dieťa mohla vyzdvihnúť zo škôlky tie prve roky to naozaj trébs aj opatrovateľka je pomoc takže bez pomoci by to zena sama nezvládla.ked uz dieťa je samostatne ze si vie ohriať obed večeru naučiť sa do školy proste byt uz samoststne trvá dlho dlho.a ako hovorim tych prác je naozaj malo a to nehovorim o dobe na neurčito ze zena sa nemusí strachovst o miesto a plus aby zarobila nie minimálnu mzdu ale aby dobre zili.dnešnéj dobe to sama zena s dieťaťom deťmi má naozaj ťažké.ja napríklad ano mám 4 deti a mám aj veľku pomoc svokru muzs co mi chodí do prace a zarobí máme svoj dom ja mám napríklad aj obrovské šťastie ze mám práve v práci tu dobu neurčitú ze keby som chcela hned sa mozem vratit ale je to v cr takže návrat nehrozí a je to pracs na smeny kde sme končili aj o jednej v noci.takže nevedela by som si to predstaviť ani len pri jednom dietstku bez pomoci.ale su možnosti napríklad taká živnosť ja rozmýšľam nád reslitsmi teda aj hypoteksmi.dá sa to prisposobit rodine detom je tam sice velke riziko ze clovek nezsrobi nic ale pokial je clovek šikovný dá sa to tej rodine prispôsobiť.
@elisa7 najskor skuste spolu byvat tam sa ukaze ako to naozaj je. Ja si myslim ze nijaky muz nebude deti milovat viac ako ich otec i ked.....mozno taky muz niekde je no to je ako ihla v kope sena. A myslim ze by bolo naozaj tazke mat tri vyzenene deti, jedno svoje a nerobit rozdiely...krv nie je voda
@maslenka47 neviem ci srdce, skor neskusenost vtedy, vydavala som sa v 20tich, stvrty rok vztahu, muz je o 13rokov starsi, a je pravda ze uz vtedy ma mnohi varovali. Ale boli sme spolu 18rokov. Do ziadnych ekonomickych zavazkov s nim nejdem, mam byvanie svoje, ale s hladanim domu mu pomaham, chodim na obhliadky. Spoluzitie ale urcite planujeme, v podstate uz postupne zavadzame, je u mna kazdu volnu chvilu a pomaha s prerabkou.
@marcelatje mas pravdu, no ja nechcem aby im robil otca, toho uz maju. Netusim aky by bol otec, to asi vieme vsetky len predpokladat (a aj to sa casto sa mylime ) Navyse ak by sme mali spolu dieta, bude tam dost velky vekovy rozdiel..s mojimi detmi. Momentalne je pre mna najpodstatnejsie ze si nasli k sebe cestu.
@elisa7 a tvoje deti čo hovoria na potenciálneho noveho surodenca? Ved dcera ma uz 13 rokov.
@elisa7 urob, ako to citis ty. je logicke, ze partner chce spolocne dieta. len sa neuvahli - skus uvazovat racionalne. Moze ti by jedno, co si kto o tebe mysli, obzvlast tu - pomaly si dostala este kapky, ze robis zle rozhodnutie, i ked nechapem preco.
Akoby tu boli vsetci dokonali a robili cely zivot len 100%-ne spravne rozhodnutia
@mircalla šak aj mne pride logicke ze chcu spoločne dieta...ono tie novo vzniknute rodiny to maju vzdy naročnejšie lebo je tam ta ,,minulost,,..tri deti nie su jeho, nevie to s nimi aj ked sa snazi - to všetko chce čas a neustalu snahu, trpezlivost. ZAse chapem ze stretla niekoho kto o nu stoji aj s 3 detmi a ,,se vším všudy,, tak zase ma pravo na novy zivot. A chapem aj zeny čo jej radia počkat, nehrnuť sa...ja som to skor tak myslela, ze či aj ona realne dieťa chce, nie len koli nemu sa da do toho dotlačiť lebo on svoje bio dieťa nema.
@elisa7 nemyslela som aby im bol otcom toho ako pises maju, no budete spolu byvat takze otec ci nie bude s nimi denne a to nie su len pekne chvile pred kozubom. Deti pojdu do puberty a budu problemy. Bodaj by vo vasom pripade neboli no ako tak pozeram na okoli deti maju vacsinou s novymi partnermi svojich rodicov problem. Preto najlepsie vyskusat realitu.
@natalym preco, su zeny, obcas aj muzi, ktori jednoducho vzdy tuzili mat velku rodinu. Sice sa medzi nich nezaradujem, ale to neznamena, ze neexistuje clovek, ktory sa nedokaze o svojich 4,5,6 deti plnohodnotne postarat. A tym nemyslim rodicov, ktorym polovicu deti zoberie socialka, tak si dorobia dalsie 😔
@elisa7 teraz mas medzi detmi 7 rocny rozdiel. Ak by sa ti teraz pritrafilo dalsie, tak medzi najmladsimi mas zase len 7 rokov. To uz mas vyskusane 🙂 Ja zase chapem aj tvojho partnera, ze tuzi po vlastnom, mozno aj pod tlakom jeho rodicov, ktori by chceli vnuca atd atd. Ked sa vsak nechas zlomit na dieta, po ktorom netuzis, tak to v buducnosti moze mat aj velmi negativny vplyv na vas vztah (napr. ty mu budes vycitat, ze mas na krku dieta, ktore si uz nechcela; on tebe, ze mu vycitas jeho vlastne dieta; atd).
Aky je pripadny nazor tvojich sucasnych deti na to, ze by mohli mat 4teho surodenca s inym ockom?
@mircalla dakujem, mas uplnu pravdu...pre mna su moje deti vsetko, a keby si s nim nerozumeli, neuvazujem nad takym niecim ani sekundu. rozhodne som nieco take uz neplanovala, necakala som ze s tromi detmi by sa nasiel muz, ktory by ma lubil aj v takej situacii v akej som...
a MK som povazovala za miesto kam sa mamy chodia obcas podelit o svoje tajomstva, tajne tuzby ci smutky alebo vahania...taka ta terapia z vypisania sa medzi zenami ktore lepsie pochopia...preto ma niektore reakcie dokazu zamrziet
@maslenka47 priznam sa, povodne som planovala dve deti🙂 ale ked sa podarili po mnohych pokusoch umeleho oplodnenia dvojicky, bola som stastna prestastna a doteraz som...moja tuzba po detoch je teda naplnena...relativne...ak by som mala podmienky na vela deti, rodim ako ceresna, materstvo ma naplna. a je to asi tuzba porodit dieta muzovi, ktoreho milujem. nie je to laska bezhlava, obaja uz mame svoj vek, svoj doterajsi zivot, a cim sme starsi tym tazsie sa prisposobuje. musim ale skonstatovat ze cim dalej ho spoznavam tym to vo mne rastie, skor zo zaciatku to bolo tazsie...
dvojicky su este male, s nimi to neriesim, ale so starsou dcerou sme to preberali uz vela krat. je velmi rozumna, je rada, ze nie som sama a chlap v dome sa zide...a surodenec- ako vravi po dvojickach by bolo jedno hracka (to sice asi len pre nu, ale budiz:D )
🙂
@elisa7 no moj nazor je - spominala si ze aj tvoj partner ma svoje deti.... ty ich mas 3.... No cize ja si myslim, ze ak je vasa bytova a financna situacia taka, ze si mozete dovolit zivit a satit tolko deti, tak urcite do toho chod. Kde je 5 deti, naje sa aj 6-te.... ale samozrejme len za predpokladu, ze mate naozaj dostatok financii aby ste vsetkym detom zabezpecili fajn zivot. A ak sa na rodenie citis,preco nie

@elisa7 počúvaj svoju intuíciu a svoje srdce. To ti pomôže vyvarovať sa chybám. To, že niekomu to (ne)vyšlo, s tebou nemá nič spoločné. Niekedy je to dodávanie odvahy kontraproduktívne. Nikto tu tvojho partnera nepozná, nikto nepozná tvoju situáciu, nejaká neprekonateľná optimistka a romantička ti môže napísať celý elaborát o tom, aké by to bolo úžasné, keby si mala ešte štvrté dieťa s týmto mužom. Bude sa ti to krásne čítať, lebo podvedome je to presne to, čo čítať chceš, ale stále to bude len názor človeka, ktorý o tebe nevie vôbec nič.