Mám 37 rokov. Som už stará na dieťa?
Ahojte dievcata a chlapci.... Som tu nova, len vcera som objavila tuto stranku 😝 . Rada by som poznala Vas nazor... Mam 37r. a 2 deti (18a15)... Pravda je vsak taka, ze sme s manzelom zatuzili po malinkom babatku 🙂 . Deti s tym velmi nesuhlasia, ked niekedy len tak medzi recou povieme, ze by sme babo chceli.... Vraj ze som uz stara ☹ , ze 19r. vekovy rozdiel je vela atd. Dievcata.... Som naozaj uz stara? Prosim, povedzte mi svoj nazor... Dakujem a zelam kradny dnik 🙂
@miskajopa budete mat dieta a vnuca rovnako stare cca. 37 rokov nieje este neskoro na to, mat dieta, ale vzhladom k tomu, ze mate dospele deti, tak uz by som istotne dieta nemala. ja si tiez myslim, ze mat dieta po 35 je blbost, lebo tie zdravotne komplikacie a rizika su podla mna vysoke. ja som druhy porod mala v 33 rokoch a nikdy viac by som nemala tak neskoro deti.
ahoj ja mam 37 rokov a pred cca 4 mesiacmi som porodila zdraveho chlapca, hoci ma doktori neustale strasili kvoli veku a posielali do nemocnice, vsetko dobre dopadlo.
Ahoj podla mna nie si stara, moja mamina mna mala 38 rocna a brata 42 rocna a to bolo bred 32 rokmi 🙂 obzvlast posledne roky sa hranica posunula, nakolko ženy studuju, nasledne si zakladaju mnohe neskor rodiny po vyske, este by aj tu nejaku karieru chceli stihnut ... ja planujem 2. baby v 35ke 🙂
@miskajopa ja som dieta 38 rocnej maminy a mam o 19 rokov starsieho brata 🙂 je nam super a vsetko je super z pohladu dietata sa nemam na co stazovat,.. moj brat ma miloval povedal mame ze doniesla najkrajsie babo z porodnice,... sestra ma o 10 rokov viac a velmi dobre si vychadzame,... mam sefku ktora ma 42 a zadarilo sa im nahodou dieta,... vsetko zvladala a zvlada super a riadi popri tom firmu,... ak tuzis chod do toho...
Absolutne nie, moja mamina rodila ked mala 38 moju mladsiu sestru a starsieho brata vtedy 16r a ja 6r. Desna doba vek 37 je mladost...ako nova 27 😉
Hlavne je ze chcete to a mate na to...zdravotne ok...tak preco nie 🙂 Ta simkovicova, je tehotna a je po 40 🙂
nie si stará... a čo človek to názor...každí sa na rodinu, život pozera inými očami... ja som svoju dcerku porodila v 40.. dnes ma 2 roky a milujeme ju všetci... je to naša tretia.. prva ma 23, a je slobodna ale samostatná a rodinu neplanuje užíva život a cestuje... je viac v cudzine ako doma... druhá ma 16 a ide študovat do zahraničia.. takže by sme boli ostali sami s manželom... asi by sme sa tu teraz nahanali... dlho sme sa snažili asi 3 roky až sa to podarilo..a možem povedat že si ju vychutnavame... je to iné mat prvé dieta v 20.. riešite byvanie, šetrite zariadujete.. dorabate vzdelanie... a teraz sa jej venujeme toto je poriešené a užívame si ju... rodičia vychovavajú a sestri ju učia robbit lotroviny... a niktdy by som neverila ako bude naš ocko hravý..xiixix...
Nie,nie si stará...ja mám 39 rokov a teraz mám 3 mesačného synčeka.Dnes mnohé mladé ženy rozmýšľajú nad deťmi až okolo 30-tky..takže trendy sa posunuli.To nieje ako za mojich mladých čias keď sme rodili ako 20tky 🙂 🙂 🙂...a to mám okrem toho 19,14,7 ročné deti
ja som rodila ako 37,5 ročná a bolo to v pohodičke... teraz si dieťa viac užívam a viem sa viac radovať a obdivovať múdrosť detského veku...
nieee, co si...kludne bud mamina...je to najkrajsie...drzim palce
@miskajopa je ine byt prvorodicka v 40tke a porodit tretie dieta vo veku okolo 40 rokov. Samozrejme je dobre zvazit vekove rozdiely a vas zdravotny stav, rodinnu anamnezu a geneticke ochorenia. S vyssim vekom rodicov je ovela vyssie percento moznosti, ze dietatko bude trpiet nejakou genetickou vadou. To je hlavny dovod preco lekari alarmuju rodicov vo vyssom veku a zaroven, porod nie je prechadzka ruzovou zahradou, to vsetky dobre vieme. 40 rocna zena ho urcite nebude zvladat tak lahko ako mladsia zena, ak sa vyskytne komplikacia, moze to byt zivot ohrozujuce. Treba mysliet aj na deti, ktore uz mate.
Mam aj priklad zo zivota... Znama mala dve dcery s vekovym rozdielom 5 rokov, obe maju dnes po 30tke. Ked mala ich mamina 40 rokov zistila, ze je opat tehotna a s muzom sa rozhodli, ze babatko si nechaju. Narodila sa im dcera, zdrava, porod bol v poriadku, vsetko bolo nadherne. Dievca ma dnes 16 rokov a bohuzial uz nema mamu, pretoze znama umrela vlani na rakovinu.
Tymto som len chcela povedat, ze clovek si nikdy nemoze byt isty tym, co sa stane a ako sa to stane. Samozrejme, ze cela rodina to nesie tazko, ale predsalen tie dospele dcery maju velku vyhodu, pretoze prave v pubertalnom veku, ked tak velmi mamu potrebovali, bola s nimi. Ta najmladsia ma bohuzial smolu a o to to bude pre nu tazsie. Sestry predsalen nie su mama. Nepoznam podrobnosti priebehu ochorenia, ale je dost pravdepodobne, ze spustacom rakoviny mohlo byt to posledne tehotenstvo vo vysokom veku.
Neviem sa vyjadrit, ci ich vtedajsie rozhodnutie bolo spravne, alebo nie. Myslim, ze takto sa to ani brat neda. Ona uz bola tehotna a rozhodne to teda neplanovali, ale je viac ako potrebne zvazit mozne rizika pre celu rodinu a hladiet aj do buducnosti a pozerat sa pritom na to najmensie dieta, ktore by ste chceli. Je strasne prist o mamu, nie to este v tak mladom veku.
Skúste a uvidíte... podľa mňa ak máš už veľké deti, tak je na čase doplniť hniezdo 🙂 Ak sa na to cítiš, prečo nie? Uvidíš, že to bude miláčik celej rodiny.
človek je tak starý, na koľko sa cíti 😉 možno bude chýbať tá troška mladíckej energie, možno sa bude ťažšie zvykať na kolotoč okolo bábätka (predsa len, deti máš už odrastené a samostatné, zvykli ste si na "pohodovejší" režim), možno budeš na rodičkách v škole najstaršou maminou a na maturitný ples už pôjdeš takmer akoby na kolieskovom kresle, ale ak obaja cítite, že chcete dieťatko a trúfate si to zvládnuť, tak prečo nie? Možno mu dáte viac ako ktorákoľvek iná mamička - dvadsiatnička. A riziká? Tie sú vždy - či máš 18 či 40. Tabuliek,štatistík a iných atrašiakov sa neboj, nadopujte sa vitamínkami a hor sa do snažilkovania!
Ahoj ;) mala som presne 18 rokov a 4 dni, ked k nasmu babincu ( vtedy 18,17,16 ) pribudlo dalsia baba. Mamina mala vtedy 40,5 roka;) ....vtedy pred 16 rokmi mnohi vraveli...ze ci sa nasi zblaznili, ze mamina stara je...atd.atd... Dnes nam mnohi zavidia mladu tetu;)
Od roku 2008 zijem v DE.., mam 34 r. dve deti...a patrim k tym mladym maminam!!!
;)
Moja mamina ma mala v 40ke takže môžem písať ako dieťa starších rodičov. Keď som bola malá vo veľa veciach som bola znevýhodnená tým, že moji rodičia boli starší. Skutočne to bolo vidno na výchove aj na tom aký vzťah som mala s rodičmi. Mama ku mne nemala tak blízko, mala iné názory a pochopenia.. Nie je podľa mňa dobré mať dieťa tak neskoro. Netreba myslieť len na to ako sa vy o neho postaráte keď to bude miminko ale aj na čas keď pôjde do puberty a či pri ňom bude mať kto byť.. Je mi ľúto ak sklamem staršie maminy, ale keby som si mohla sama vybrať nechcela by som sa narodiť tak neskoro, nebolo to dobré. Naozaj nie..
Moja maminka za to nemôže, mala problém s počatím, snažili sa takmer 20 rokov a preto je zázrak, že sa podarilo a že tu som začo som vďačná. Ale naozaj hovorím, že je iné keď vás vychováva človek o 20 rokov starší a iné keď ten človek je starší o 40 rokov..
@cayrez Ahoj, prečítala som si Tvoj príspevok, prepáč, ale nesúhlasím, tehotenstvo rakovinu určite nevyvoláva, navyše píšeš, že najmladšia dcéra má 16 a mamičku stratili vlani, takže to už bolo od toho pôrodu už 15 rokov. Rakovinu predsa môžeš dostať kedykoľvek. A nie len rakovinu, nikdy nevieš, či Ťa nezrazí auto a podobne. 37 ročná žena má slušnú šancu dožiť sa v pohode 80-tky. Píšeš, ako keby žena, ktorá otehotnie vo vyššom veku, mala nevyhnutne dostať rakovinu, umrieť a zanechať malé dieťa svojmu osudu. (Mám 38 a dvojročného syna a veľmi dúfam, že si ešte zopár desaťročí požijem.) 🙂
v 37 rokoch urcite stara niesi,hlavne ked niesi prvorodicka,pre tie je to horsie byt prvykrat mamou po 35-tke,moja mama ma mala v 45-tke,prvorodicka,porod ,tehotenstvo znasala dobre ale ako niikoletka pisala uz nemala tolko sil na male dietatko,uplne ina generiacia,predtym deti nemala aj ked sama bola profesorka a deti mala v skole okolo seba million,je to ine ako mat doma male dieta v 50 -tke,Tiez sa bala ze ci ma vychova,ci nezomrie,otec zomrel ked som zacala chodit do skoly,proste doma bola taka stiesnena atmosfera a ja som sa bala ze co bude ak by sa s mamou nieco stalo ,videla som ze je starsia, zdravotne problem sa pridavali,zrovnavala som to s kamaratkami ktore mali mlade mami plne sily,nakoniec vsetko dobre dopadlo ,mama ma 90 rokov a zije na svoj vek kvalitny zivot len tie pocity v detstve boli pre mna vselijake.Ak mas uz 2 velke deti tam je situacia ina, mas uz skusenosti s vychovou deti a keby nieco ma sa o to male kto postarat a tiez este nemas ani 40.Ak tak velmi chcete tak chodte do toho.
nerieš ...prvorodiciek je kopu v 40 tke v tejto dobe
ja mám tento rok v decembri 40-ku a môj malý bude ma teraz 14 mes... 🙂 🙂 Ak dieťatko chceš, tak do toho chod!! Aj ked ráno vstávam dolámaná a všetko ma bolí.. , stojí to za to. Je pravda, že mladšie mamy majú asi viac energie a aj telo je ešte pružnejšie a lepšie sa regeneruje, ale dá sa to zvládnuť. Môj malý teraz váži 13 kg a ked sa s ním stále naťahujem, tak ma hrozne bolia kríže. Boleli ma aj predtým, lebo som 20 rokov robila účtovníčku, t.j. sedavú robotu..Ale dúfam, že sa to zlepší, lebo už začal chodiť Tomáško aj po vlastných, tak ho už nebudem musieť toľko na rukách nosiť 🙂 😉 Takže ak chceš, neváhaj.. čim skôr, tým lepšie...držím palce
Ja mám 39 rokov a máme 2 ročného syna a ešte zvazujeme dalsie 🙂 je to síce náročnejšie hlavne na psychiku,predsalen mladšie ženské zvládajú niektoré veci viacej s nadhľadom a ja osobne si pripúštam niektoré veci ako sa vraví viacej k srdcu 🙂 ale som stastná že ho máme.Moja mama mala najmladšiu sestru v 42 rokov a všetko v pohode,takže ak túžiš po mimi,choď to toho 🙂
moja mamina mala tretie babo v 38, brat mal 18 a ja 17 a bolo a aj to je stale super 🙂 ked bol babatko tak to ozivilo domacnost, hlavne vsetky sviatky a tak 🙂 a teraz je to uz 13 rocny partak..rodicia su radi, ze ho maju, kedze my sme uz davno z domu 🙂 akurat, ze nasi ho mali neplanovane..mamina uz mala vybrany jeden vajecnik..takze drzim paste 🙂
@h2 Nepisem to tak, ze sa to nutne musi stat, ale ze je vyssie riziko... okrem toho, vsetky geneticke studie a ine lekarske studie potvrdzuju mnohonasobne vyssie rizika roznych ochoreni ako u novorodencov, tak i komplikacii, ci ako spustac niektorych ochoreni u zien vo vyssom veku. Upozornujem na to, pretoze na toto nik nemysli. Vieme o tom a aj tak sme sebecke?
Co sa tyka rakoviny.. spustacom moze byt menopauza, ci tehu { berie sa nahly vykyv v hormonalnych hladinach}, ako aj ochorenia stitnej zlazy a inych organov, ktore produkuju hormony. Plus tisic dalsich pricin pocnuc stresom, zivotospravou a podobne...
15 rokov je dlha doba a viem, ze znama sa aj dlhu dobu na rakovinu liecila... plus samozrejme, ze jej ju nezistili ihned ako vypukla.
Vsetko na co som chcela upozornit je len to, ze treba zvazit aj to, ake to bude za 10, ci 20 rokov. A pokusit sa neobrat to dieta o nadherne detstvo a mozno aj spomienky so starymi rodicmi. To je vsetko.
ja mam 40 a 2,5 rocnu dcerku a urcite planujeme este druhé 🙂
nie si stará resp. si tak stará na koľko sa cítiš......reči za či proti tu ani neber do úvahy,je to tvoj život,tvoje dieťa,tvoja rodina.... mám deti 19,5...18...7,5..a o mesiac mám 50 😉 a už som tu na mk písala,že nič lepšie ako to tretie dieťa mňa a našu rodinu nemohlo postretnúť,normálne sme mali poradovník kto kedy sa malému venuje,lebo bol na roztrhanie,každý ho chcel povarovať,neskôr rozprávku čítať......toto leto sme boli pri mori už len s tým najmladším,dcéry mali iný program,neviem si ani predstaviť,že by som ho nemala 😉 moje teh. i pôrod i všetko okolo toho bolo úplne bezproblémové,držím prsty
@cayrez Ahoj, prepáč, fakt nechcem, aby to vyzeralo, že sa do Teba navážam, ale byť matkou nie je sebecké. Zakladateľka diskusie je predsa ešte vždy mladá a zdravá žena, ktorá už dve zdravé deti má. Možno je sebecké, keď chce mať nasilu deti žena, ktorá má nejaké vážne zdravotné postihnutie, ktoré jej bráni sa o nich starať, alebo jej nedáva šancu na dlhý život. To ale nie je tento prípad. A určite nie je pravda, že nikto nemyslí na riziká tehotenstva vo vyššom veku. Podľa mňa každá jedna žena, ktorá vo vyššom veku otehotnie, na to myslí a veľmi dobre si to zváži. A to, čo píšeš na záver, je úplne postavené na hlavu: neobrať to dieťa o nádherné spomienky atď. Takže to dieťa radšej nemajme?! A čo s tým majú spoločné starí rodičia? To by sme potom mali mať deti všetci v 18 rokoch, aby sme ich neobrali o spomienky na prastarých či praprastarých rodičov. (Moja mama sa narodila ako posledné dieťa z piatich, jej mama mala vtedy 40 a otec 44 rokov, napriek tomu som si starých rodičov užila takmer do dospelosti, boli zdraví a vitálni).
Keď žena, čo ešte nemá 40-tku, má dve veľké deti a chce ešte dieťa, má rozmýšľať, čo bude o 10 - 20 rokov, tak podľa mňa o tých 20 rokov bude mať dieťa na vysokej škole a vnúčatká, ktoré budú mať okolo 10 rokov. Ona bude mať 60, bude plná síl a energie, ale bude už na dôchodku a bude mať dosť času sa im venovať. Podľa mňa je to krásna predstava. Ak by mala žena rozmýšľať tak, ako píšeš, tak by nemala mať deti vôbec, lebo vždy sa môže niečo stať. Nemyslím to zle, nemám nič proti Tebe a Tvojmu názoru, len ja mám proste iný. 🙂
@miskajopa nie si stara ,ja mam 33 a bezdetna ale planujeme uz davno 😉
@miskajopa .) nie nie si t je vaša vec 🙂 uvidíš ešte ti aj pomáhať budú , medzi mnou a najmladšou sestrou je pomaly 15rokov 🙂 mamina mala 36čerstvích keď sa sestra narodila 🙂 a na viac veľa my to dalo keď som mame pomáhala aspoň nebola na všetko sama tak ako kedysi 🙂
@h2 Napodobne, nic proti tebe nemam, ale proste mam opacny nazor ako ty. Ako starneme vidim na mojej mame, ze uz nevladze, ake ochorenia sa "cestou" pridavaju {a to su uplne bezne ochorenia, nic vazne}. Nebudem tu teraz rozoberat anamnezu mojej matky... len myslim, ze kazdemu postupne odchadza hybnost, nastava bolestivost klbov, strata energie, clovek sa rychlejsie zadycha a unavi. To je uplne normalne.
Prepac, ale musim sa zasmiat nad tvojim vyrokom... ze v 60tke bude na dochodku. Ak trosinku sledujes dianie tu i vo svete, tak velmi dobre vies, ze za 5 rokov nebude platne to, co je dnes. A je vsetkym jasne, ze dochodkovy vek sa nebude znizovat, ale naopak. 😠 to len na okraj...
Nuz a nik tu nehovoril o prastarych rodicoch a ani o tom mat deti v 18cke. To je somarina a aj ty sama to vies velmi dobre.
A este jedna dolezita vec. Ja som nikoho neodsudila a ani nic podobne, len UPOZORNUJEM, co by si mali babule zvazit. Nehovorim, ze okolo 40tky je zena stara na dieta, ale za 10 rokov uz bude. A to dieta, ju bude potrebovat aj za tych 10 rokov. Plus jeden taky maly detail... clovek sa vekom meni, hlavne nazory a uvedomovanie si niektorych veci. Je to tak, ci chceme, alebo nie. Je to prirodzene, skusenosti robia svoje. Tym som chcela povedat... pochopenie moze sem tam viaznut.
PS: Ak sa tvoja mama narodila tvojej babke v 40tke, kolko mala tvoja mama rokov, ked si sa jej narodila ty? Predpokladam, ze v 40tke urcite nie. :o}

@miskajopa mam 36 a deti 8r a 1,5r a ano podla mojho nazoru si na babatko stara ( aj ja), nehovoriac o tom ze uz budes zachvilu babka.
Ked porovnam kolko energie som mala pri prvej , to som mala 28r a pri druhej, a celkovo zdravotne som sa dlhsie spamatavala, mna by uz nikto nedonutil mat dieta po 35ke, iste zeny ktore maju 1.dieta vo vyssom veku si to neuvedomuju ale ja mam moznost porovnat, a ver tomu ze neprespate noci su ovela horsie v 37 ako v 19ke