icon

Nezamestnaná plánuje druhé tehotenstvo

eruliena
29. aug 2022

Pekný deň,
prosím o radu - po ukončení RD v marci 2022 som sa prihlásila na UPSVaR ako nezamestnaná. Momentálne poberám podporu v nezamestnanosti a plánujem ostať s dcérkou doma až do jej 6 rokov (nemá zdravotné problémy, chcem s ňou byt a užiť si ju). Počas tohto obdobia by som najlepšie v blízkej budúcnosti s manželom opäť rada otehotnela. Pred RD som poberala materské, no pracovný pomer sa mi ukončil krátko pred ukončením RD dohodou, keďže som zamestnávateľovi oznámila, že dcérka ešte nie je pripravená na škôlku a pôjdeme zrejme cestou domácej výchovy, t.j. do práce už nenastúpim. Potrebujem radu, ako postupovať, aby som v prípade úspešného otehotnenia a následne druhého pôrodu neskončila len s minimálnym rodičovským príspevkom 280 eur. Zvažujem dobrovoľne nemocenské poistenie, je to pre mňa vhodná cesta? Neviem, či sa mi podmienka 270 dni zaratava, keďže som na RD už 3 roky a momentálne ešte k tomu od marca 2022 nezamestnaná - nedari sa mi nájsť informácia, či som bola počas obdobia RD a súčasného obdobia poberania podpory v nezamestnanosti nemocensky poistená, resp. či toto obdobie vykrýva štát. Na UPSVaR mi povedali, že ak chcem byť s dieťaťom ďalej do 6 rokov veku, po ukončení poberania podpory v nezamestnanosti už nemám nárok na žiadnu dávku kvôli príjmu manžela, ktorý tesne presahuje životné minimum a odporučili mi odhlásiť sa z UPSVaR a prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, aby poisťovňa za mňa platila zdravotné. Poraďte prosím, ako postupovať, čo by bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie, nechcem skončiť len na rodičovskom 280 eur. Neviem, aké možnosti mám, keď práca zatiaľ kvôli dcérke neprichádza do úvahy a na dohodu z homeoffice sa mi zatiaľ nepodarilo nič nájsť. Ďakujem a to veľmi.

julie19
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
30. aug 2022

@petorka321 no tak si miesto Mihala nastuduj zákon o sociálnom poistení. Áno, ako DNPO musíš mať ku dňu,kedy žiadas o akúkoľvek nemocenskú dávku, 270 dní NP. ale ako zamestnanec sa pre materské posudzuje podmienka 270 dní NP v posledných dvoch rokoch ku dňu pôrodu. Sú to dve rôzne podmienky

petorka321
30. aug 2022

@lilinka88 pre pána 😉 ja som sa sem s tebou neprišla doťahovať ani hadat 🙂 musím na to mrknut keď budem mat čas a dovzdelať sa 🙂

0silvia0
30. aug 2022

@janage nie, ta sestra, ktora je 20 rokov doma to ma legislativne osetrene. Jej vec, ja to neriesim.

elizita
30. aug 2022

@eruliena ahoj, naj ak si najdes niekoho, kto ta zamestna na dohodu za par supov.. a ty mu samozrejme vsetky naklady zaplatis, vysku si mozes korigovat, vzdy je to menej ako dobrovolne poistenie.. ak ti teda ide o nasledny vyssi rodicak..

h2
30. aug 2022

@janage Ale @0silvia0 sa ani slovíčkom nezmenila o tom, že by jej sestra poberala nejaké dávky.

lilinka88
30. aug 2022

@petorka321 veď ja sa nehadam,iba vysvetľujem rozdiel

petorka321
30. aug 2022

@lilinka88 v tom prípade je to úplne Easy. Pani si vezme kalendár a začne počítať

bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
janage
30. aug 2022

@h2 to bol príklad pre pochopenie. Vyššie som písala, že je úplne v poriadku ak sa zdravá matka zdravého dieťaťa rozhodne nepracovať aj do jeho dospelosti alebo do kedy chce, pokiaľ si to financujú s otcom dieťaťa sami.

ahhola
30. aug 2022

@draik keby sa na rok zamestnala, nebolo by to ľahšie, akotakto špekulovať?

draik
30. aug 2022

@ahhola
Otázka zadávateľky znela inak. Zbytočne rozoberať, čo by bolo keby.

eruliena
autor
30. aug 2022

@anjelicek26 nie, nie som troll, len pri malej cez deň nestíham reagovať, len ako tak v rýchlosti čítať. Ďakujem všetkým za rady, tie nevyžiadane hodnotiace komentáre rešpektujem, ale nie ste v mojej koži, v mojej situácii... Každá matka sa snaží konať najlepšie pre dieťa, presne to robím.

eruliena
autor
30. aug 2022

@petorka321 mám v tom riadny zmätok, pretože je to pre mňa španielska dedina a cim viac som o tom googlila, tým viac som bola zahltena informaciami a strácala pocit, že tomu rozumiem. O to väčšia vďaka za Váš užitočný komentár, ktory bol pre mňa zrozumiteľný, aj keď ako písala lilinka možno nie celkom ok. Ďakujem z celého srdca všetkým, ktori sa mi snažili pomôcť.

eruliena
autor
30. aug 2022

@ahhola pri dieťati sa mi nedá zamestnať, preto mám tento problém. Keby dcérka bola inej povahy, tak o starostlivosti do 6 rokov ani neuvažujem. Celý život som pracovala, mala som dobrú prácu, no dieťa mi je prednejšie ako kariéra. Tým neodsudzujem matky, ktoré sa ponáhľajú do práce.

petorka321
30. aug 2022

@eruliena úplne rozumiem, že je to veľa info. Ja som si musela takto naplánovať druhé tehotenstvo skrz dobrovoľne nemocenské poistenie. A to ti poviem, že boli mega výpočty, aby to všetko dokonale sadlo, nakoľko do toho idem vraziť veľa peňazí. A stačilo len, aby môj posledný zamestnávateľ dal na moju zmluvu slovo neurcita a nemusela by som to riešiť. Ľudia vidia len jednu stranu mince, ale to, že pracujem nonstop 15 rokov a koľko som odviedla peňazí tomuto štátu to už nikto nevidi. Ked mi napíšeš kedy presne ti začala a skončila posledná pracovna zmluva tak ti skusim pozrieť vhodný seminár na relia.sk aby to bolo pre teba úplne relevantne. Samozrejme že ako zamestnancovi sa ti počítajú dni nemocenského poistenia.

gertys
30. aug 2022

@lilinka88 za prve absolutne netusim preco neodpovedas autorke ale mas nutkanie obtazovat Ty mna 😀 ty nerozumies ze jej ochranna lehota v ziadnom pripade nevyjde v case ziadosti o matersku by v nej musela byt a to nestihne ani keby neviem co a za druhe musi byt v case ziadosti o matersku aktivne nemocensky poistena to je jedna z podmienok. Takze nebudem sa opakovat

tehulka2011
30. aug 2022

@bombulka1987 existuje domace vzdelavanie, je mozne az do konca 2. stupna 🙂 ani predskolsky rok nie je povinny, da sa absolvovat v domacom vzdelavani.

lilinka88
30. aug 2022

@gertys a ty rozumieš,že nemusí byť aktívne nemocenské poistenie. Mimochodom, môže začať platiť DNP, nazbierať dní, ukončiť ho a stačí jej otehotnieť do pol roka, rozumej bude v ochrannej lehote. Veď ona ešte nie je tehotná,ona si plánuje ako by to mala najlepšie

eruliena
autor
30. aug 2022

@babovka2321 nie, naozaj ma minimálny príjem. No sme finančne zabezpečení, bez úveru, máme nejake úspory, vedeli by sme sa dočasne uskromniť kvôli dieťaťu, kým by som mala opäť príjem.

eruliena
autor
30. aug 2022

@kate211 to by som svojmu dieťaťu nikdy neurobila ani len papierovo.

eruliena
autor
30. aug 2022

@katulienocka999 ďakujem za informáciu o min výške dobrovoľného nemocenského poistenia, nevedela som, pomohlo mi to. VĎAKA.

eruliena
autor
30. aug 2022

@katulienocka999 ale ako si prosím prišla na tie 3 mesiace čo spomínas? Veď 270 dni mi vychádza na platenie dobrovoľného poistenia pocas celého tehotenstva plus nejaký mesiac naviac, keďže neviem, či sa podarí otehotnieť hneď

eruliena
autor
30. aug 2022

@draik ďakujem za informáciu, ak trval PP dokedy prosím?

eruliena
autor
30. aug 2022

@lenkakravcova veľká veľká veľká vďaka. Odpoveď, ktorá mi vysvetlila, čo som potrebovala a reagovala na moju otázku bez zbytočneho hodnotenia či predsudkov. Ďakujem a velmi si to vážim. Nech sa ti len a len darí 🙂

katulienocka999
30. aug 2022

@eruliena 30 dni urcite nestaci, my sme dost studovali knihu od Mihala kde su fakt vselijake priklady a infa, kedze mne po prvom uz netrval PP a planovali sme druhe avsak nemala som uz narok na matersku tak sme sli cestou dobrovolmeho poistenia ... tu som nasla nejake info a priklady https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=529

eruliena
autor
30. aug 2022

@gertys ďakujem za info

eruliena
autor
30. aug 2022

@angel993 angel, ty si naozaj anjel. Krásne si to napísala, dojala si ma. Ďakujem, cítim to rovnako. Celý život som pracovala a odvádzala nemalé dane. Keby bola dcérka v škôlke v pohode, tak idem opäť pracovať. Ale nie je a nebudem predtým slepo zatvárať oči, chcem, aby bola šťastná. Naozaj ĎAKUJEM, tvoj komentár sa mi zapísal do duše 🙂

eruliena
autor
30. aug 2022

@cecilia29 presne si vystihla moju dcérku a teda i najdôležitejši dôvod, ktorý ma priviedol k tomuto rozhodnutiu (na rozdiel od niektorých, ktoré evidentne hneď vedeli, čo som zač a prečo to celé takto plánujem). Som rada, že i tvoja mamina bola k tebe a k tvojim potrebám v detstve citlivá a počas tvojho najzraniteľnejšieho veku ti dala všetku lásku, ochranu a plnú pozornosť, akú jej podmienky dovolili. Ovocie jej úsilia je poznať z tvojej odpovede, vyrástol z teba empatický, rozumný človek, ktorý nerobí unáhlené závery. Snáď bude i z mojej malej raz taká múdra dušička 🙂

eruliena
autor
30. aug 2022

@angel993 ja som štátu už dala toľko, že to ozaj ťažko spočítať. Určite nie som nejaká prizivnicka, ktorá nechce pracovať. Ďakujem, že si sa ma zastala. A páči sa mi, ako vieš argumentovať.