Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera
Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.
@h2 Boh dal desatoro a dal nám aj apoštolov, cirkev, kňazov - ktorí sú nasledovníkmi Krista - a mame ich poslúchať. Ak cirkev určí pravidlá, mame posluchnut. Boh to tak chce.
A skôr, než sa dostaneme k tomu, akí sú kňazi pedofil... Kňazi budú oveľa oveľa prísnejšie súdení, presne preto, že Boh očakáva že budú nasledovníkmi Krista. Ak zhresia oni, má to oveľa väčšiu vážnosť v Božích očiach. Preto budú inakšie súdení.
@h2 je rozdiel mat sex v neplodnych dňoch, ideš do toho s úmyslom - teraz nechceme dieťa, ale keby náhodou, sme otvorení tejto možnosti.
Pri prerušovanéj súloží si chceš užiť iba to telesne a vynechávas duchovnú podstatu spájania sa v jedno telo, ideš úmyselne zabrániť pocatiu.
Nezdá sa mi to pokrytecké. Tiež som najprv nevidela rozdiel, ale po prehĺbeni osobného vzťahu s Bohom v tom rozdiel vidím.
uplne jednoduche... existovali kondomy v case ked sa biblia pisala? nie. mozno je s nimi Boh ok. a dalsia vec. tak nesexujte s manzelom. uprimne sa ta pytam na co je toto prikazanie dobre? berie pokoj rodine. to by boh chcel?
@stevvvka Je staršne veľa žien, aj tu na koníku, aj osobne poznám, ktoré otehotneli počas praktizovania prerušovaného sexu. Takže to je tiež metóda, že "nechceme, ale...", lebo stať sa to môže. Ak má žena pravidelný cyklus, pozná svoje telo a sex má len počas neplodných dní, je cca rovnaká šanca, že otehotnie, ako pri prerušovanom styku. A napísať, že ten, kto praktizuje prerušovaný sex, úmyselne vynecháva duchovnú podstatu spájania... Prečo? Aj tak to môže byť krásny duchovný zážitok.
Celá teológia je chytanie za slovíčka, inak by sa nemali o čom baviť.
Iba taka poznamka, pouzivanie kondomu je hriech lebo vedome zabranujete pocatiu dietata cize ich "neprijímate", a v com je pocitanie plodnych a neplodnych dni ine? Tiez vedome nesexujetr kvoli tomu aby ste vtedy nepocali dieta takze aky je v tom akoze rozdiel? Toto uz hriech nie je?
Zachovaj si odhodlanie riesit tuto oblast...skus uz vyssie spomenute organizacie,mena....patraj po knazoch,kt.sa venuju prave tejto teme,mladym,rodinam.
Vsetko je riesitelne.
Je super,ze to beries zodpovedne a vazne.
Veriaci manzelua#tisic deti a ziaden manzelsky zivot.
@nafka0483 hej, ale mne to tiez hned po sestonedeli neslo merat, babo vstavalo inak kazdy den, inak spalo v noci...zo zaciatku je to take, co ja viem...ale ked mi po 4 mesiacoch od porodu dosiel menzes a dieta spi relativne okaaa, tak si to zhruba viem urcit podla teploty, plus ovulacne testy. Ale pocas toho, ako som nemala menzes, tak som aj ovulacne testy mala bez druhej ciarky...
@annamalaga ja som z Oravy a tu to nie je des
Ach jaj. Co ti na to napísať. Asi len ze 18 storočie už dávno nie je. A práve preto ze existuje niečo také ako kondóm antikoncepcia a podobne nemáme dnes plne ulice a preplnené domovy (aj keď stále je plno) opustených deti ktoré prišli na svet ako 'dar Boží'. Aj ja verím v Boha ale tak po svojom ako v 21 storočí. To znamená ze môj Boh je moje svedomie. A byť tebou tak mam svedomie čisté. Sex patrí k manželstvu. Miluješ sa len s mužom takže nehresis. A si zodpovedná co by Boh určite ocenil. A lepšie mať 2 deti a vedieť sa o ne postarať ako mať 10 a písať do Modrého z neba že ti treba okná na dome vymeniť lebo na to nemáš alebo elektriku na rok zaplatiť lebo si len sviečkami svietis. Vraždila by som také sprosté ženy 😠
@arivederda Ale no! Vražda je hriech! 😂
Preco sa barierova antikoncepcia netoleruje? Pytam sa ako ateista.
Spoľahnúť sa na plodné a neplodné dni je presne taká istá forma plánovania, ako ostatné formy antikoncepcie. Ide proste o princíp, špekulujem, plánujem, počítam, kedy môžem a kedy nie. O opaku ma nepresvedčili ani na predmanzelskej nauke,prave naopak, utvrdila som sa vo svojom vyššie uvedenom názore. Ako nám to vysvetľovali, pre mňa to bola hotová matika, kalkul, proste forma antikoncepcie. Sexuje sa zámerne v dni, keď nehrozí počatie. Meria sa teplota, typek, kt. mal so svojou ženou tu náuku, odporúčal dokonca zapisovať si to do excelovskej tabuľky... A TOTO nie je plánovanie rodičovstva, resp. nerodičovstva? Ak toto nie tak potom už nič.. Toto je prečo prijateľná forma, a spomenutie si na HAK, že úf, skoro som zabudla ci zase beriem s oneskorením nie je OK?
@matqa411211
@oblecenie99 Nemožu ten sex zakázať úplne, to by frustrované ovečky nevydržali.
@h2 pozri, ako veriaca mam iný pohľad, a absolútne nesúhlasím s tým, že prerušovana súlož môže byť DUCHOVNYM zážitkom.
Je v tom rozdiel, ale neviem to momentálne dosť dobré vysvetliť. Kľudne si pogugli, ak ta to zaujíma. Ale nebudem ja sa tu namáhať s vysvetľovaní, keď si myslím, že iba rypes a máš potrebu argumentovať, prečo máš pravdu ty....naozaj nevidím úprimný záujem spoznať Boží pohľad, len rypanie.
Ja verím v Boha, verím Bohu, verím, že mi dava len to najlepšie. A ze jeho pravidlá majú zmysel, aj keď nie všetkému rozumiem. Nebudem tu rozpisovať môj intímny život, ale obrátila som sa len pred pár rokmi a zažívam na vlastnej kozí, že sex, aj keď krásny, je nič oproti tomu, keď sa manželia milujú so všetkým, čo k tomu patri.
A hlavne, autorka rieši problém ako veriaca. Je tak ťažké pochopiť, že veriaci majú iné pravidlá? Co vás je po takých ľuďoch, prečo máte potrebu miešať sa im do života a nasilu ich presviedčať o vašom pohľade?
Neveríš, ok. Ale kto verí, nech verí... Ubližuje ti tým nejako?
Zaujimave....tu ked napise zena o tom,ako sa secualita preziva v islame,ci zidovstve.....je to brane ako nieco bezne,ina kultura,zaujimavost,neriesi sa nic. Skratka sa to berie ako to je.
Akonahle napise krestan,momentalne hejty.preco?
Ved tolerancia.
Co mi je cudzie,comu nerozumiem,nezijem to.....respektujem,nevysmievam sa,tolerujem.
@cecilia29 ahoj mohla b si aj mne potom napísať , o akú literatúru ide.
Ináč autorka ty do kostola vôbec chodíš ?
@mamamasama prepac ze som zvedava, ale co ti na to povie knaz? Ja som totiz v tom ze ked nelutujes, naco tam vobec ist? Ved to ti neda rozhresenie, ci??

Necitala som celu diskusiu, ale som velmi nadsena s akym úprimným postojom k tomu vsetkemu pristupuje. Naozaj klobuk dolu. Tie co tu pisu ze su katolicky ale toto neriesia, to sa vola tradicna viera. Rodicia ich vodili do kostola, naucili anjelicku a tento postoj maju doteraz. Nepoznaju ani nechcu poznat kvoli komu do toho kostola chodia. A viera neni o kostole v nedelu.
Viem ze niektore pary ktore uz nechceli deti isli za knazom sa poradit ako dalej, ale nie za takym ktory im prikyvne na vsetko, ale za svojim farskym.
Existuju rozne sposoby s cistym svedomim treba patrat.
Odporucam LPP liga pár páru - manzelia Predacovci. Komunikaju cez mail, telefon. Velmi milí.
Podporujem Ta, zachovaj si čisté srdce, keby ste aj nieco nezvladli, Boh miluje kajucich vzdy je cesta spat.