icon

Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera

21. jún 2021

Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.

cecilia29
21. jún 2021

@annamalaga jj, dneska napíšem

ckocka
21. jún 2021

@terezka1947 Hoci som Talmud aj Korán čítala, mám o nich iba zlomok znalostí v porovnaní s Bibliou a katolíctvom, ťažko o nich možem diskutovať. Ako vačšina tu prítomných.

stevvvka
21. jún 2021

@kate211 ale kňaz im nekáže, aby takto žili. To oni to tak pochopili. Napríklad ja by som ako zivitel rodiny neriskovala pracu kvôli jednej modlitbe, ved Boh nie je malicherny, pomodlila by som sa neskôr, doma. Lenže každý žije svoju vieru inak, pre niekoho ma väčšiu cenu modlitba, iný si zas myslí, že lepšie spraví, keď urobí dobrý skutok...

Každý má iné svedomie, iný vzťah s Bohom. Nikdy sa netreba pozerať na druhého a posudzovať jeho vieru, ako žije. Véd kňaz ani cirkev im nekáže mat 6 deti.

Boh nám nekáže, že po svadbe musíme len plodit deti. Preto aj pre veriacich je dovolené mat styk bez plánovania deti za určitých podmienok.

vrabcek15
21. jún 2021

Ahoj ja ťa chápem a to čo ti tu napíšem ťa snáď nepoburi.... Mali sme podobný problém.. tiež sme sa po spovedi s mužom len objali a bolo 🙈 ale raz som sa s týmto zdôverila jeden reholnej sestre- a tá mi to pekne vysvetlila, že väčší hriech máme to,keď ľudí ohovareme ako keď sa s mužom milujeme 😊 a že Boh je láska a chce aby sme aj mi ľudia milovali.. tak som si to " upratala v hlave😂🙈😊"a inak nám kňaz pre svadbou povedal, že nieje poslania v manželstve mať 10 deti ale toľko na koľko sa cítime takže ja sa nespovedam s toho,že s mužom máme ťuťu-muťu..a fungujeme na prerusovnom ťuťu-muťu 😊

annamalaga
21. jún 2021

@vrabcek15 rozumne si to mala vysvetlené.

rivini
21. jún 2021

Spominala si tu viackrat desatoro, tak sa k tomu vyjadrim: tieto “prikazania” vnima sucasna krestanska teologia ako tezy, ktore mozu udavat smer, nie ako prikazy, ktore sa musia doslovne prekladat a chapat. Fundamentalisticke (doslovne) chapanie Biblie a Katechizmu je uz vo vedeckej teologii davno prekonane. Je mi luto, ze Katechizmus KC to este stale nezaktualizoval. No a ak otazke planovaneho rodicovstva: Boh dal kazdemu cloveku v prvom rade rozum a slobodnu volu. Cize aj slobodu zit svoj zivot co najlepsie podla svojho svedomia a vedomia tak, aby bol stastny (Gen 3,14). Hranice tejto slobody podla mna koncia len tam, kde je ohrozena sloboda, alebo dobro ineho cloveka. Podla toho sa ako katolicka riadim aj v otazke planovania deti. To, ake metody “smieme”, ci “nesmieme” pouzivat pri rozhodovani o velkosti nasej rodiny z pohladu KC ma absolutne nezaujima. Boha, v ktoreho verim, tiez urcite netrapi, ci pouzivame kondomy, PPR, billingsa, alebo nieco ine. Z toho, ako zijeme nas sexualny zivot sa nespovedam, nakolko pokladam moralno-sexualnu etiku KC za absolutny nezmysel, ktory takisto uz sucasni, katolicki univerzitnu teologovia roky kritizuju. Velkost nasej rodiny a to, co sa deje v nasej spalni nenecham zavisiet na tom, ci Vatikanu a kleru potrva este 20 rokov, kym tieto nazory zoficialni, alebo nie.

kate211
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
21. jún 2021

Dosť často sa tu objavujú takéto témy, čítam a asi mi začína dochádzať, prečo sa hovorí, že život je aj utrpením, že posmrtný bude dobrý, bezstarostný.. Včera téma silne veriacej ženy a samobicivanie kvôli umelému oplodneniu.. Teraz toto.. Autorka, ja ti verím, že ťa to trápi, a rešpektujem tvoju vieru.. Ale mne to vychádza tak, že to trápenie sa na zemi, v živote, si vyrábate sami, resp. nedajú vám pokoj práve tie prísne regulácie a výklady.. 😕 Ja sa nepovažujem za neveriacu.. Ale budem práve ten "vadný kus", čo ide aj neide do kostola, čo si vykladá niektoré veci po svojom.. Sama si vyššie písala ze evanjelici pripúšťajú antikoncepciu.. Ja viem, naboženstvo konkrétneho vyznania je jedna vec ale nie je Boh len jeden? Odkiaľ vieme, kto má pravdu? Ktorý výklad je ten správny? Žijete usporiadaným, normálnym, kresťanským životom, mate vlastný názor, poznáte svoje túžby a limity, prečo by si sa mala trápiť? Ved keby si mala počítať plodné a neplodné dni, nebola by si kľudnejšia, ani vnútorne vyrovnanejsia. Teraz máš "len" výčitky a trápis sa, potom by si mala aj výčitky, že si to neuzivas a nevieš prijať tak ako by "sa malo", plus ako bonus stres z nechceného tehotenstva a ďalšie výčitky, že z toho máš stres. Ja sa na to pozerám ako pozerám, pre mňa je všetko, čo človek urobí ci neurobí so zámerom nesplodit dieťa, forma plánovania rodičovstva. Nepotrebujem k tomu výklad vyššej autority, mam aj vlastný sedliacky rozum.

terezka1947
21. jún 2021

@ckocka ale krestanstvo nie je iba biblia.
A najma katolici.
Cize pokial clovek realne nepozna cele ucenie,tazko vie chapat cele ucenie katolikov.
Preto ja ako katolik neriesim ine nabozenstva,respektujem ich,mam co robit,aby som za tie roky chapala to svoje.

ckocka
21. jún 2021

@terezka1947 Prečítala si si tu názory katolíkov na danú problematiku? Ja sa nestačím čudovať, čomu všetkému možu katolíci veriť či neveriť.
Kto je ten čo pozná celé to učenie?

kate211
Autor odpoveď zmazal
terezka1947
21. jún 2021

@ckocka otazka je....kto kazdy je tu katolik.
Lebo praktizujuci katolik nenapise:'..ja si sama poviem,comu verit budem. Ja si sama mysli m,co by Boh povedal...ja si robim po svojom. Boh je vsade,do kostola chodit nemusim,atd,atd.
Cize....su tu v diskusii ozaj vsetci praktizujuci katolici?
Tazko.
Mne sa paci autorkin zaujem byt v tom,co zije pravdiva.
Toto sa len tak nevidi.

ckocka
21. jún 2021

@terezka1947 Ale to aj mne sa páči:
ckocka

Dnes o 14:48
@laurita285 Ale veď ju nekamenujte, tu je pekne vidieť že si každý verí v podstate čomu chce a táto sa chudera aspoň snaží urobiť si v tom poriadok.

beatka.b
21. jún 2021

Pozri si www.plodar.sk.tam nájdeš odpovede na tvoje otazky😉

terezka1947
21. jún 2021

@kate211 nie je....poznam kopu parov,co maju 2deti a ziju v.pohode 15,20r.
A podla vsetkeho,co pozorujem su stastni.
Cize zrejma su stastni aj v tejto oblasti.
Nikto nikde nikomu nekaze mat viac deti ako sa na ne citi.
Ked maju 5deti,tak ich asi chceli.
To zase nemusia inym vesat na nos,ze ich chceli.

stevvvka
21. jún 2021

@kate211 ja ale netvrdím, že metóda neplodnych dní je antikoncepcia, práve naopak.

No a ďalšou radou by bolo, keď majú chuť, nebyť spolu a obetovať to, napríklad na úmysel tých, ktorí dieťa mat nemôžu.
Tu ale ide o duchovný rozmer, je to spôsob postu a zriekania sa.. Nikto im neukáže nemať sex mesiac, ale par dni, ak si treba odriect, by mohli zvládnuť.

Véd keď je žena v šestonedeli, muž má chuť, ale nemôžu, tiež musia vydržať. Dá sa aj bez sexu žiť, za určitých okolností. Sú skratka obdobia, kedy sa musíme vzdať niektorých veci. Viera nám dáva pomoc a zmysel toho, keď musíme niečo obetovať.

andrejka1974
21. jún 2021

Tak keby som sa maka timto riadit tak do smrti som sama vsak sex patri k manzelstvu a nie je len na plodenie deti netreba vsetkemu verit treba ist s vlastnou hlavou

terezka1947
21. jún 2021

@stevvvka presne tak.
Ved l lkokrat bezna chripka,operacia,ci trebars odcestovanie na par mesiacov ludi obmedzi a beru to normalne.
Robi sa z toho velke halo a neskutocne tazka a nemozna vec.

katpox
21. jún 2021

No my ked sme boli s manzelom na pouceni pred svadbou, sam farar povedal, ze mame byt zodpovedni a mat tolko deti, kolko zvladneme vychovat a uzivit. Tak mame jedno a tymto smerom ako vy sme neuvazovali.. Aj ked mate tiez pravdu

kate211
Autor odpoveď zmazal
rivini
21. jún 2021

@stevvvka lenze ziaden clovek nemoze 100% povedat, ze pozna Bozi ciel a zamer. A ak clovek vychadza z historicko-kritickej exegezy Biblie, tak vie, ze aj teologia je veda, ktora sa stale posuva, meni, formuje...to, aky ma Boh s nami zamer, mozme hladat, no v ziadnom pripade si od dalsieho cloveka nechat “nadiktovat”

sono2
21. jún 2021

Tak sa nemilujte v plodné dni. Veď ich je tak málo
Môj si dáva pozor nikdy som nič nebrala. Podľa mňa to hrozne riešiš. Spoveď, chodiť do kostola.
O tom viera neni.

yoxinka
21. jún 2021

@rivini
Ahoj, vieš mi k tomu, čo píšeš hodiť nejaké linky? 🙂

stevvvka
21. jún 2021

@kate211 katolícka cirkev povoľuje metódu neplodnych dní.

@rivini neviem, čo znamená historicko-kritickej exegezy Biblie, ale ja keď čítam sv Pismo a budujem vzťah s Bohom v osobnej modlitbe, tak mi dáva dosť jasne najavo, aký má cieľ a zámer s mojim zivotom.

kate211
Autor odpoveď zmazal
rivini
21. jún 2021

@yoxinka tie info nemam z internetu, ale zo studia Katolickej teologie😊. Dobre veci ma k tomu ale napr. kat. knaz a univerzitny prof. M.Vacha. Tak nevedecky pekne zrozumitelne napisane, tusim na blogu Getsemani.

yoxinka
21. jún 2021

@rivini
Ďakujem 🙂

rivini
21. jún 2021

@stevvvka historicko-kriticka exegeza (vyklad) znamena, ze Bibliu necitas a nevykladas si doslovne (ako to robila fundamentalisticka teologia), ale chapes ju kriticky, interpretacne, v danom dobovom kontexte(sucasna teologia). Cize si skor kladies otazky, co mi chce tento pribeh pre moj zivot povedat, ake posolstvo si z neho mozem vziat. Super priklad je pribeh o stvoreni: ak vykladas Bibliu doslovne, musela by si naozaj verit, ze Boh stvoril svet za sedem dni. To ti samozrejme kazdy prirodovedec spolahlivo vyvrati, uz len preto, ze ak si precitas zaciatok Biblie, zistis, ze Genezis obsahuje vlastne dve uplne odlisne spravy o stvoreni sveta (jedna je o 200 rokov mladsia, no zostavovatelia ju ponechali). Ak si vykladas Bibliu kriticky, tak vies, ze v pribehu o stvoreni a vlastne v celej Biblii vobec nejde o vedecke fakty a ich spravnost, ale o to, co tento konkretny pribeh hovori o cloveku (ma slobodnu volu, bol stvoreny ako dobry clovek, bol stvoreny, aby nezil sam a aby bol stastny). A v Biblii sa nikde nepise, ze manzelia maju spavat bez kondomov, nesmu planovat pocet deti a podobne hluposti. To by asi teologia tiez tazko vysvetlovala, preco mal Abraham niekolko manzeliek, David zas mileniek, alebo preco v ranokrestanskych spolocenstvach existovali aj zeny-diakonky, ktore napriklad kazali ( ako sa pise v listoch apostola Pavla napriklad).

autor
21. jún 2021

@rivini múdro napísané

ckocka
21. jún 2021

@rivini Jak přirozené je přirozené plánování rodičovství?
autor:
Marek Vácha
- Nejsem natolik sebevědomý, abych si troufal psát o tom, co si Stvořitel ve sféře antikoncepce přeje a co si naopak nepřeje. Myslím však, že s výroky typu "Bůh to chce"má církev ve své historii bohaté a nepříliš pozitivní zkušenosti. -

https://www.getsemany.cz/node/713