Rozmýšľate nad dieťaťom po 35. roku?
Ahojte mám 35.r dve deti 14 a 8. No chcela by som ešte jedno a veľmi no neviem sa rozhodnúť.
@butterfly333 svagrina mala 41 rokov ked rodina jej starsie dcery 20 rocne, porod vsetko v poriadku a uziva si malu velmi, bohuzial brat mal nehodu a uz nieje medzi nami, a takto aspon neostala sama, mala jej robi velku radost, ak sa na to citis
ja by som teiz este chcela tretie
@butterfly333 podla mna mas jasno..tvoje srdiecko tuzi po dalsom babatku...tak chod do toho..porad sa s lekarmi, sprav vsteky opatrenia aby to dobre dopadlo a spln si svoj sen...srdce je predsa najlepsi indikator..a jediny spravny si myslim 🙂
@butterfly333 skus si pozriet vek deti...odstupy cca 7rokov, je to presne v obdobi ked sa z dietata stava skolak a uz mu mamicku treba na jedlo a tylovu podporu, ale uz to nie je "dietatko" ... si si ista ze nechces dieta pre to ze sa uz nemas komu intenzivne venovat?
@butterfly333 pozri,otazka bola,ci rozmyslate..ano,rozmyslala som a stalo sa...
Kedze mas aj zdravotne problemy,porad sa s lekarmi,ak vam daju zelenu,zvaz si,co je silnejsie-ci tuzba po babatku alebo spokojnost v dobre platenej praci..
A to,ze mas urcity rozostup medzi detmi,nesuvisi s tvojou tuzbou..ja mam 2r.rozdiel a po narodeni malej,po sestonedeli,ked dr.sa vyjadril,ze pokojnr aj dalsie dieta,sa vo mne prebudila oracionalna tuzba po este jesnom babatku,hoci mala bola kolikova,a ta neutichla dodnes..2r.rozdiel sme uz ale premeskali.
Drzim paste!
@anarix Ďakujem to si veľmi krásne napísala. Pôjdem za gyn a poradím sa s ním. Dakujem aj za podporu.
@butterfly333 ja osobne by som to neriskovala. Tiež budem musieť ležať celé tehotenstvo, to už viem teraz a tak sme sa rozhodli, že budeme mať jedno dieťa a dosť. Mám za sebou 4 potraty a ako som tu už niekde písala - neviem si predstaviť toto všetko zažívať s dieťaťom, prišli by sme o veľa, veľa času. A to mám niečo málo cez 20, takže u mňa nehrozí vyššia pravdepodobnosť na vývojové vady, ako u teba kvoli veku. Ďalšia vec je, že musíš počítať cca 25 rokov, čo budeš to dieťa živit - dokážeš mu zabezpečiť v tvojej 60tke dosť prostriedkov na štúdium? Nemyslím to zle, ale niekedy proste musíš potlačiť svoje túžby o deťoch, aby tie, ktoré už máš na svete mohli žiť pekný život so svojou maminou.
Ja som sa prave tiez informovala ohladom amniocentezy u mojej gynekologicky. Mam takmer 35 rokov a este by som chcela druhe dietatko. Potvrdila mi, ze je to len doporucenie, nie je to povinne a pokial vyjdu krvne testy v pohode, nemal by byt problem....samozrejme nic nie je 100%-ne.... Vela stastia 🙂
Bože tak by som chcela ešte jedno dieťa no bojím sa.
Ja mam 36 a planujem druhe dietatko.v marci ideme na ivf,urcite to vyjde a nase babo bude zdrave a hotovo😉hlavu hore baby,vsetkym sa to podari😉drzim vam paluchy
@ada12345 áno to máš pravda.
@butterfly333 už som mala 35 a mám 4 a 2 ročné detičky a veľmi by som chcela ešte ďalšie 2, tak uvidíme, najlepšie by asi bolo pre nás mať dvojičky 🙂))
@laurika26 to je krásne ja mám už dve deti 14 a 8 r. No túžim ešte po jednom no strach z komplikácií ma desí.
@adeala ja si myslím, že 20 ročné "dieťa " ak má rodičov v 60-tke, to nie je vôbec hrozný vek. A v dnešnej dobe? čo odchod do dôchodku sa aj tak postupne posúva vyššie....
Sama píšeš, že máš málo cez 20 a už máš toho veľa za sebou a vlastnú rodinu ...
Túžba ak je silná, nepotlačíš ju a určite nie vtedy ak ide o život, lebo práve, vek pribúda a potom prídu výčitky: "mohla som mať" ...
Určite nikomu nič zlé neprajem, iba zdravé a šťastné deti, ale poznám nešťastné prípady, kde mali 1-2 deti a stala sa tragédia.... Jeden človek mi raz povedal, že 1 dieťa je na strach, 2 na rivalitu ....
@laurika26 ja som to skor písala z dovodu, že málokto si uvedomuje, že dieťa nekončí tým, mám 40 a dieťa je malé, ale pokračuje to ďalej. A áno, poznám x ľudí, čo kvoli tomu museli skončiť VŠ, pretože rodičom znížili úvazok, prepustili ich a nemohli si dovoliť prispievať im na štúdium. Nemyslela som to zle, len som chcela spomenúť aj niečo, čo sa vačšinou v týchto témach nerieši.
@adeala na to treba mysliet od zaciatku.A na vysoku skolu mame cas nasetrit pocas celeho zivota nasich deti,nie az sa na tu vysoku dostanu...a este je tu vzdy moznost externeho studia,ked uz nase deti (vlastne dospele) mozu popri studiu sami pracovat
@adeala teda! Co ty vies co bude o 18 ci 20 rokov? :-0 ako sa bude financovat studium? A preco by mali vs studim financovat rodicia?
Mas nieco cez 20 - este ta zivot nauci o com je.
@zeriempizzu pretože je to ich povinnosť, máš to v zákone a sú VŠ, pri ktorých sa proste pracovať nedá, nestíhaš. Prečo na mňa útočíš? Ja som napísala iba iný pohľad na vec. O 20 rokov, ak máš dieťa napr. v 25, tak máš 45 rokov a vačšiu pravdepodobnosť vyhrabať sa zo sračiek, ako keď máš 60 a už ťa nikde nezamestnajú.
@katarinka289 veď ja len píšem, nech sa nad tým zamyslí, to je celé! Nie, nemaj, pretože budeš mať 60 a málo peňazí na VŠ, ale nech sa počíta aj s tým, že tam je tá možnosť, že pojde na VŠ a bude musieť rodič platiť. Sú VŠ, ktoré sa robiť externe nedajú a nie je ich málo.
Čo s tým máte všetci za problém, že by som neriskovala dieťa po x potratoch, vo veku, kedy máš relatívne vysokú šancu na postihnutie? Všetci píšete, že dieťa treba mať neskor, aby ste ho dokázali zabezpečiť, to si myslíte, že dieťa v 2 rokoch toho potrebuje viac, než vysokoškolák? Toho máte zabezpečiť, aby sa dostal na dobrú školu a nemusel sa dreť od rána do noci v knihách a práci. Končim s touto témou, už na mňa, prosím, nereagujte, keďže sa nedokážete vyjadrovať slušne a bez útočenie, nemá s vami "konverzácia" žiaden zmysel. Inak nie som globálne proti deťom vo vyššom veku, len v tomto prípade by som do toho proste nešla.
@butterfly333 uprimne o ten vek ani nejde....ale chuda mas toho ozaj vela za sebou. kvoli zdravotnym rizikam nie, nie kvoli veku. mozno adopcia?
@mircalla máš pravdu no ja len tak nahlas rozmýšľam. Vážne po ňom túžim no radšej nebudem riskovať.
@butterfly333 neviem aj ake boli tie dovody, urcite by som sa poradila s lekarom.
@adeala co? Teda ty to mas v hlave trochu pomiesane. Jedna vec je zivit deti do 18nastky, druha platit im vysoku skolu. Pozri si ten zakon o ktorom tocis este raz 😀
@adeala Ty co mas stale s tymi vysokoskolakmi? stavat to cele na tomto....? u nas maju tie skoly vacsinou tak slabu uroven, ze by som to vobec neriesila...pokial teda nemas na mysli nejaku slusnu skolu v zahranici....ale u nas uz studuju kazdy druhy aj to externe.....vacsina ludi popri studiu aj pracuje....aspon co ja poznam...a nespolieha sa na rodicov do 24 roku zivota, ale si zarabaju aj financuju sami...neviem, kde zijes, socializmus uz skoncil
Neviem preco povazujete kazdeho 60tnika za chudaka bez grosa. Ludia v tom veku maju po vacsine nemaly majetok, nevidim dovod preco by nemali na financovanie nejakej skoly. V zahranici si decka beru velke uvery na financovanie VS a necakaju to od rodicov.
@mircalla presne takú školu mám na mysli,prípadne medicínu, právo.. Píšem to preto, lebo to je jediné, na čo reagovali. V prvom príspevku som písala ďalšie veci, prečo by som do toho nešla. Keď rozoberajú VŠ, tak nezačnem hovoriť o rizikách tehotenstva vo vyššom veku.. A tiež preto, pretože na to sa nejak zabúda.
@butterfly333 ja mám 33, 13 ročné dvojičky a teraz 10 mesačnu pipinu 🙂 a som rada za obe rozhodnutia, chalanom som viac kamoška a ešte som nezabudla na svoju pubertu a pipi si zase ovela viac užívam. ak sa ale bojíš sa, radčej sa porad s doktorom, alebo sa zastav vo Vrbovom u tety .Kopáčovej- vďaka jej učitelke som sa narodila ja a vďaka nej kamoškina krpaňa. Každpádne držím prsty 🙂
@adeala vies co, pre mna robila kocka, co studovala medicinu - privyrabala si
aj dostudovala. dnesne decka makaju a nesedia doma, ze im rodicia vsetko platia.....neviem, kde ty zijes, ale takto to nefunguje....kazdy si privyraba popri skole, a aj na dennom
a ty uz vopred vies, ze dieta pojde na pravo ci medicinu?.....trochu konzervativne na tvoj vek
@butterfly333 ahoj,ja budem mať v marci síce 33 ale potom sa chceme ešte posnažiť o bábo a vychádza mi to tak,že by som ho porodila ako 34 ročná...mám trošku obavy,ale chceme to....

@butterfly333 pre a proti - ako pises. ale ked po babatku este tuzis, nic sa nestane, ked sa poradis s lekarom, nech ti vysvetli pricinu potratov - ved mozno po operacii maternice to uz bude ok, resp, by stacila len kratka liecka a dalsie tehotenstvo by bolo uspesne. za rozhovor s lekarom nic nedas. okrem toho - mozno by v tvojom pripade stalo za to lekara zmenit - popremyslaj. a minimalne sa s nejakym odbornikom porad. dve - tri vysetrenia a testy za to stoja, akoby si si mala o X rokov vycitat, ze si este jedno babo mohla mat. drzim ti palce.