icon

Rozmýšľate nad dieťaťom po 35. roku?

butterfly333
2. sep 2014

Ahojte mám 35.r dve deti 14 a 8. No chcela by som ešte jedno a veľmi no neviem sa rozhodnúť.

mircalla
1. okt 2014

@adeala u nas vo firme robia ludia, co si robia popri tom aj 2 vysky - to fakt makaju (a to napriklad jedna baba prave pravo a psycholodiu).....nepoznam nikoho, komu by zivot financovali rodicia....

adeala
1. okt 2014

@zeriempizzu Ja hovorím, nech to zváži, či to bude zvládať, to je všetko.

Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

Ten zákon nemá nič spoločné s vekom.

mircalla
1. okt 2014

@adeala jasne - ale su iste hranice. ak chce dieta studovat, tak sa musi aj trochu snazit....nielen sa nechat naplno financovat od rodicov

adeala
1. okt 2014

@mircalla pozri, ja sa s tebou hádať nechcm. Mne je jedno, kto komu čo platí. Ja osobne svojim deťom budem chcieť pomoct pri štúdiu VŠ, preto o tom hovorím. Keď ty svoje deti vykopneš v 18tke na ulicu a staraj sa.. tak to je tvoj problém, tvoje svedomie a tvoje porušenie zákona.

adeala
1. okt 2014

@mircalla nikde nehovorím naplno, ale sú školy, ktoré sa proste nedajú zvládnuť bez pomoci. A keďže budem mať svoje deti rada, tak myslím už teraz na to, aby sa hneď na začiatku svojho samostatného života nemuseli zadlžovať.

butterfly333
autor
1. okt 2014

@martina28p tak držím ti palce aby to vyšlo a bolo všetko v poriadku.

zeriempizzu
1. okt 2014

@adeala noze ktory zakon pani pravnicka? 😀
Myslim ze je dost trapne nieco cakat od rodicov ked vidis ze sami nemaju.

mircalla
1. okt 2014

@adeala dieta na ulicu urcite nevykopnem, predpokladam, ze patris k tej skupine, co dostava vsetko od rodicov....takze sa tu nezhodneme.

mircalla
1. okt 2014

@zeriempizzu no ved o to prave ide, ze ona to planuje tak, ze ona bude mat🙂 akurat ze nevie, co bude o x rokov....🙂 naivne

mircalla
1. okt 2014

Uzavriem to asi tak - mam uz svoj vek - a ono to nefunguje tak, ze si nieco nalinkujeme ako graf a tak to ide.
@butterfly333 najlepsie sa ozaj poradit s lekarom, chapem tu tuzbu🙂 vo veku nevidim problem

miriam311077
1. okt 2014

myslim, ze rozhodnutie je iba na Tebe, ci sa na to citis...ja som svoje prve dieta mala v 35tke a je to take male sidlo ktore sa nezastavi a zistila som, ze uz tolko nevladzem....ze som ho mala mat skor.... citam tu o pomahani detom na vyske...hm...pekna teoria, ale prax bude asi uplne ina....

adeala
1. okt 2014

@mircalla zlý predpoklad. Mám 3 práce, ale zároveň školu, kde si to možem dovoliť. Jednoducho poznám veľa mladých, nadaných ľudí, ktorí si strašne snažia a nie je im to nič platné.

mircalla
1. okt 2014

@adeala ja poznam takych, co sa snazia a su uspesni....urcite by som to, co uvadzas nebrala ako dovod preco nie

adeala
1. okt 2014

@zeriempizzu § 62 ods. 1 Zákon o rodine
Ale ja nepíšem, že máš niečo čakať od rodičov, keď sami nemajú, ale že ty ako rodič, JA ako budúci rodič myslím na svoje dieťa do budúcna.

zeriempizzu
1. okt 2014

@adeala naprv dieta porod, vychovaj a az potom mysli na VS. Taka teoreticka si.

adeala
1. okt 2014

@mircalla ok, tak inak, nemožu študovať školu, ktorú by chceli. A nie preto, že ich rodičia na to nemajú, ale nedajú im. A nehovorím o ľuďoch, ktorí chlastajú 5x do týždňa, ale o ľuďoch, ktorí na tom fakt makali, aby sa na školu dostali a museli odísť. Myslím si, že toto je niečo, čo by rodič mal byť schopný zabezpečiť, ak dieťa spraví všetko, čo bude v jeho silách a ačasových možnostiach, aby to dosiahlo. Preto mám založený účet pre svoje dieťa na VŠ, prípadne štart do života.
Ale to bolo veľmi okrajové, čo som písala zakladateľke témy. Hlavné je, že má za sebou niekoľko potratov, vyšši vek, ktorý prináša riziká a pri úspečných tehotenstvách bola zašívaná - toto proste nezmizne, keď ti nedržal krčok už 2x, tak sa enstane zázrak a on nespevnie. Každým porodom sa jeho "pevnosť" oslabuje.

habibi78
1. okt 2014

@butterfly333 mam 36 a ano, rozmyslam o dalsom dietati, zatial mam doma 6 rocnu slecnu... 😉

mircalla
1. okt 2014

@adeala to je super....vies co ja som tiez mala vselico naplanovane, ze dieta okolo 30, ked som zistila, ze nemozem otehotniet...takze som rada, ze som ho vobec mala neskor (skus teoreticky pripustit, ze to moze byt aj tvoj pripad) , a nuz....ci mat dieta alebo nemat a 20 rokov dopredumysliet na to, ze mozno nebudem mat peniaze na vysoku skolu (nastasie to nie je pripad),priznam sa, ze by som na to asi nemyslela pri rozhodovani...bola som stastna jak blcha, ze sa to podarilo

adeala
1. okt 2014

@zeriempizzu nie som teoretická, všetko to prevádzam do praxe tak, ako je to pre mňa momentálne možné. A napriek tomu, že tebe to bude pripadať nekonečne naivné a nezrelé, tak ja mám svoju životnú víziu a tej sa držím už roky. Niečo ide ľahšie, niečo ťažšie, ale všetko sa dá dosiahnuť, ak chceš.

mircalla
1. okt 2014

@adeala Zivot ti prinesie tolko prekazok a obkluk, ze sa mozeme o tom porozpravat za 20 rokov, ako to vyslo s tou viziou. ja ti rozumiem, mat to pekne vsetko zoradene a naplanovane, ale uvidis, ze to bude vsetko uplne inak...nikto nezije nejake scenare....

adeala
1. okt 2014

@mircalla ja som tiež ideálne chcela mať dieťa po VŠ, zistila som, že to nebude tak ľahké a teda začala skor. Ja som to napísala z dovodu, že niekedy ľudia zabúdajú myslieť do ďalej budúcnosi a nie, aby teraz dumala nad tým, čo bude o 20 rokov, Ak by im to teraz vychádzala tesne celý rozpočet a nevidela by v dohľadnej dobe žiadne veľké zlepšenie, tak je proste predpoklad, že na tú VŠ nenašetrí a nebude ho mocť financovať ani "na mieste". Ale to som písala len preto, že na to nikto nemyslí, keď si robí dieťa. Nikdy som nikde nehovorila "máš 40 = nemaj dieťa, nebude mať na VŠ", písala som havne o zdravotnom hľadisku veci a toto bol len detail, na ktorý som si spomenula, pretože mám veĺa kamarátov a známych, ktorí s tým teraz majú problém.

adeala
1. okt 2014

@mircalla ako som písala, niečo ide ťažšie, ale neznamená to, že to nejde. Zaberie to niekoľko rokov, niekedy viac, než by človek chcel - a čo? Tvrdo makám na tom, aby sa všetky moje "sny" stali skutočnosťou, vstávam o 4 ráno a vraciam sa o 8 večer a mala som aj pekné, aj horšie chvíle. Áno, určite, keď budem mať 40, budem mať viac skúseností, áno, ty máš oveľa viac skúseností, ale to neznaená, že som úplne blbá a nikdy som nezažila nič zlé a netuším, aká je realita.

mircalla
1. okt 2014

@adeala v pohode. paci sa mi, ze zase planujes, je to pekne....je pekne aj mat vizie, len zivot je dost komplikovany. mozno to na moj vkus beries vazne, ale tym nechcem povedat, ze to je zle. kazdy sme iny. co pises, ma daco do seba

henushka
1. okt 2014

@adeala Nezvyknem sa zapajat do tem tohto typu, ale neda mi zareagovat na tvoje "financne sebavedomie". Vies, my co uz mame rokov trochu viac, veeelmi dobre pamatame, ako rodicia 20 rokov setrili, a potom?... padla mena. Nic v zlom, ale setrit dietatu na buducnost eura, to radsej investuj do niecoho rozumneho, co hodnotu nestrati 😉

A trosku uzivaj zivot, nie je to len o praci 😉

adeala
1. okt 2014

@mircalla vieš čo je napríklad veľká komplikácia, ktorej ty úplne nebudeš veriť a nezažiješ ju? Presvedčiť ľudí, aby ťa brali vážne, keď máš tesne nad 20 a pre nich si len naivné, nezrelé, neskúsené decko. Pripraví to človeka o veľa príležitostí, ale nájdu sa zase iné. Ja rada plánujem, tiež som ekonóm telom i dušou 😀 ale nemám problém sa prisposobovať komplikáciam, ale jednoducho potrebujem vedieť, prečo robím, to, čo robím a kam smerujem. Toť vsjo. Mne to tak vyhovuje.
Čo nič nemení na tom, že pri zakladateľkynom zdrav. stave, by som už ďalšie dieťa rozhodne nezvažovala.

adeala
1. okt 2014

@henushka neboj sa o menu a moje investovanie 😉 A moje finančné sebavedomie nie je nijak vysoké, len hovorím, že na to proste myslím, nič viac.
Ja som so svojim životom nadmieru spokojná, teraz proste musím makať v práci, po roku si budem zase viac užívať 🙂 Tak to chodí, ale ďakujem, že sa staráš 😉

13nika13
1. okt 2014

Ja som rodila týždeň pred 38r. 🙂 Prvej dcére ťahá na 20-tku 😀 Teraz si to vychutnávam, je to úplne iné, ako pri prvej dcére 😀 Je to ten najkrajší pocit 😉

katarinka289
1. okt 2014

@adeala v mojom okoli poznam deti zo soc.slabsich rodin a studuju.Ked to niekto ozaj chce,tak bude studovat,aj ked mu s tym rodicia nepomozu

adeala
2. okt 2014

@katarinka289 o tom som hovorila hore, že je iné študovať školu, ktorá je fakt jednoduchá ako je ekonomka a školu, v ktorej tráviš 8h denne a potom sa ešte učíš - napr. architektúra, ČVUT, potravinárstvo, medicína... Ale nechápem, načo stále rozoberáme dokola to isté - ja som hovorila, že by som nechcela ďalšie dieťa, ak by som už teraz vedela, že nebudem mať možnosť sa on postarať tak, ako by som chcela.

katarinka289
2. okt 2014

@adeala potom musis byt pesimisticky clovek a asi si velmi neveris. Nikdy nevies,co sa moze stat.V 50tke vyhrat jackpot a budes si hovorit...ze ja som nemala este deti...vsetko je relativne.Keby som stale myslela len na to,ze sa v zivote budem mat len zle,tak by sa neoplatilo ani zit.Zober si to aj z inej stranky.Su ludia financne zabezpeceny,no tiez nevedia,co sa moze stat.Zo dna na den mozu zostat na ulici.Keby sme vsetci rozmyslali ako ty,uz by sme vymreli