Aké ste mali hodnoty AFP v 15 týždni?

naty1
16. jan 2007

ahojte,chcela by som sa opytat,ake ste mali hodnoty AFP v 15gt.mala niektora z v vas vysledky o nieco zvysene / znizene,musela podstupit amniocentezu,ktora ukazala,ze babo je v poriadku? 🙂 dakujem.

aaandrejka
16. jan 2007

emjee, naty sa pytala na hodnoty afp, nie na amniocentezu 🙂

diddi
16. jan 2007

jasne emjee, nezamykaj temu, lebo tu nie je takato

emjee
16. jan 2007

andrejka viem, ale v teme o amniocenteze najde baby, ktore (z rozneho dovodu) podstupili amniocentezu - to je druha polovica jej otazky 😉

diddi
16. jan 2007

len samotne AFP sa tu neriesi a na amnio vela bab nejde

janulenka
16. jan 2007

Naty,
Za patologicke sa povazuje znizenie AFP na hodnotu 0.5-nasobku medianu (median- stredna hodnota z niekolkych merani AFP). Predpokladam, ze s AFP Ti bol robeny "triple test", ake si mala hodnoty dalsich antigenov (MS-hCG a E3)?. Kolkokrat Ti bol merany AFP - niekedy mozu byt "falosne" pozitivne vysledky. Na druhej strane je mnoho dovodov k indikacii amniocentezy, nemusi to byt indikovane len na zaklade vysledkov AFP (napr. vek rodicov, geneticke choroby v roine, predchadzajuce porody...atd.).

emjee
16. jan 2007

klidek, ved ju nezamykam, len som dala dalsie tipy 😉

diddi
16. jan 2007

janulieka ty si nejaky odbornik....chcem sa ta teda opytat...mne brali AFP v 16tt a cakam dvojicky...hodnotu som mala 31,9...a neviem co to teda znamena

diddi
16. jan 2007

vek je 33 a 32, v rodine sa nevyskytuju choroby a je to prve tehotenstvo...takze toto je moja diagnoza 😖

aaandrejka
16. jan 2007

inac, mna by tiez zaujimalo, ake maju byt hodnoty, rano som kvoli tomu prebruzdala polku netu, teda, aposn, co som hladala v odkazoch z googla, ale nic som nenasla

janulenka
16. jan 2007

Diddi,

Vysledok AFP sa vacsinou preklada, v akom riziku je plod postihnuty nejakou vrodenou chorobou napr. Down syndromom, napr. 1:100 000. AFP je len indikator rizika, nemoze sa pouzit na urcenie diagnozy, ta sa moze potvrdit len amniocentezou a ultrasonogr. vysetrenim babatka.

Neviem aky mas median (MoM), ale jeho zvysenie je pritomne asi u 80% tehotnych, ked je plod postihnuty defetom neuralnej trubice - AFP byva vsak falosne pozitivny (ako som spominala v odpovedi pre Naty) napr. u DVOJICIEK (co je asi Tvoj pripad) - v tomto pripade presnejsiu diagnostiku poda ultrazvukove vysetrenie - kazde tehotenstvo je individualne, ale bez USG vysetrenia by som sa vobec neznervoznovala.

Diddi, na zaklade co si napislala, predpokladam, ze u Teba je vyska AFP falosne pozitivna, kvoli dvojickam (Blahozelam!!!) a odporucila by som USG, kt. upresni diagnostiku.

Neznervoznovala by som sa a dohodla na USG s Tvojim gynekologom/porodnikom kt. Ti urcite povie viac.

Este raz blahozelam k dvojickam!!!

janulenka
16. jan 2007

Aaandrejka,

Je velmi tazko najst "normalne hodnoty" AFP, pretoze vysledok je velmi individualny. Normalna hladina AFP je urcena pre kazdu zenu individualne, na zaklade hmotnosti, rasy, ak ma cukrovku (diabetes) a gestacneho veku plodu. Preto pred AFP vysetrenim by sa malo robit USG, aby sa upresnil gestacny vek dietatka. AFP by sa malo urobit niekolko-krat (aspon2) a na zaklade toho by sa mal urcit median (MOM). Hladina AFP by sa mala urcit podla nasobku MOM, ale to si urci kazde laboratorium. Normalna hladina AFP je medzi 0.5-2.5*MOM -nechcem vas velmi zmiast, ale odporucam sa opytat priamo vasho gynekologa/porodnka, kt. by mal vediet "normalne" rozhranie Vasho AFP - zvykne to byt napisane aj na vysledku.

Takisto AFP sa meni pocas tehotenstva (co je normalne, kedze gestacny vek plodu sa meni;)) - zacina rychlejsie narastat po 14tt az do mesiaca-dvoch pred porodom, kedy opat klesa.

Moja rada: opytajte sa vasho lekara na normalne hodnoty AFP, pretoze tie su velmi individualne. Takisto su faktory, kt. ovlyvnuju vysku AFP, napr. fajcenie.

diddi
16. jan 2007

janulienka no teda...padam na zadok....ty si lekarka?
inac z 12tt som mala NT 1,4 a 1,7mm
na ultrazvuk idem vo stvrtok...myslis,ze sa moze menit vzhladom na to, ze v 12tt mi lekarka zhodnotila, ze babätka nemaju vrodenu vyvojovu chybu?

vdaka za gratulaciu 😀

diddi
16. jan 2007

inac neviem co median /MoM/ a kde by som to nasla napisane...
ja mam na listku od AFP napisane hodnoty pre 16tt, co plati aj pre mna 17,1-55,6

aaandrejka
17. jan 2007

janulienka, dik za odborny vyklad, no, co pozeram do papierov v olomouci, tam nemam sice AFP, ale presne tam pisali, aka som rasa, kolko mam rokov, kolko vazim, aky je gestacny vek dietatka, ci fajcim a vsetky tieto veci, ktore spominas... on zasa tieto udaje hodili do takeho specialneho stroja na analyzu krvi (vola sa kryptor) a podla toho im vyhodilo vysledok... a na konci tych lajstier, ktore mi dali, su aj tri grafy, na kazdom je zrejme nejaka minimalna a maximalna hodnota, moje hodnoty sa stale vosli medzi ne... v piatok tie lajstra preberiem so svojim gyn.

janulienka, este jedna otazka:
myslis, ze u mna bude vysetrenie AFP smerodajne? pretoze som cakala dvojcata, ale to jedno meskalo vo vyvoji (oznacili to ako syndrom miznuceho dvojcata) a az v 12tt mu prestalo bit srdiecko

marcax
21. jan 2007

naty1,výsledky AFP jsem měla hodně snížené.Riziko poškození l:112!Na amniocentéze jsem byla,prokázala, že chlapeček je zdravý! 🙂

nasesara
21. jan 2007

Holky,já čekám výsledky tento týden...bojim,bojim.diddi,já jsem měla v 9tt NT 1,8.

mixka
21. jan 2007

daju sa vobec nejake testy a vysetrena tu na sk odmietnut ??? akoze poviete lekvarovi, ze nechcem si dat robit napr afp testy alebo glukozovy test...

diddi
21. jan 2007

nasesara, pokial nie je nad 3mm, je to ok
mixka, neviem ci sa daju odmietnut, ale myslim,ze AFP mozes, lebo mna sa lekarka pytala, ci si to chcem dat urobit...nie je invazivna metoda, zoberu ti len krv...takze o babätko sa nemusis bat...a myslim, ze aj ten glukozny test sa da prezit...ved vsetko je len pre tvoje a babätkove zdravie

nasesara
21. jan 2007

Kamarádka mi říkala,že ta hranice je na těch 3mm,tak jsem ráda,že i ty mi to potvrzuješ,diddi 🙂
A myslíte,že těm,co vyšlo špatně AFP,tak měli to NT všichni vyšší,nebo to tolik nesouvisí a mění se to ještě?

mixka
21. jan 2007

diddi, pytam sa, lebo mam pocit, ze vsetky nastavajuce maminky maju kvoli vselijakym vysetreniam a testom riadne stresy a obavy. a ked tu niektore maminky pisu, ze by si mimi nechali aj keby nebolo celkom zdrave, tak naco sa potom stresovat... co sa ma stat, stane sa, nie ??? aj ked je urcite vela veci, ktore sa daju lahko liecit a problem je fuc...

diddi
21. jan 2007

myslim, ze nejake "veci" sa daju liecit este kym su v brusku
moje AFP bolo preto vyssie - v 16tt 31,9 lebo cakam dvojicky

nasesara
21. jan 2007

diddi,gratuluji k dvojčátkům-budou mít i krásná jména 🙂 Příroda tě má ráda,když ti takhle dopřává 😉 .Už jsi cítila pohyby?

diddi
21. jan 2007

dakujem 🙂 hej, hej citila...okolo 15tt sa zacali mrvit, teraz je to silnejsie, hlavne v noci sa im nechce spat 🙂

nasesara
21. jan 2007

Já už chci taky pohyby ☹ Sice jsem něco málo zaznamenala,ale nemohu s jistotou říct,jestli to nebylo třeba z přejedení 🙂 .

anett1
21. jan 2007

moja otázka tu nepatrí ale bola by som rada keby my vedel niekto zvás odpovedať. doktorka ultrz. v 19 tt. zistila že naše bábatko má vädšie bruško ako má mať v 18/5 tt. malo bruško na 19/6 tt. neviete čím to je? čo t môže spôsobiť a či to nieje nejaký problém. doktorka ma neposlala na žiadne vyšetrenie a ani my nič ktomu nepovedala.ďakujem za odpoved.

diddi
21. jan 2007

ahoj anet, neviem ti veru odpovedat, ale skus napisat dotaz gynekologom on-line na www.antikoncepcia.com

anett1
21. jan 2007

dakujem diddi napísala som tak uvidíme.

diddi
21. jan 2007

oni v priebehu dna odpisu, mozno hned...mozno az vecer...takze si to sleduj

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre