icon

Ako riešiť druhé tehotenstvo počas rodičovskej dovolenky?

28. feb 2025

Dobrý deň, prosím o pomoc... Mám prvé dieťa, ktoré na konci novembra oslávi 3 roky, dnes som zistila že som tehotná, pokiaľ by sa bábätko šťastlivo narodilo, termín pôrodu druhého dieťaťa vychádza niekde na začiatku novembra (nepotvrdené doktorom), takže nepôjde o reťazovy pôrod. Pracovný pomer mi trvá, avšak problém je že od mája ide na otcovsku môj manžel. Čo mam robiť ako to riešiť?

autor
28. feb 2025

Ja si budem platiť odvody do zdravotnej poisťovne a prídem o rodičovský príspevok, pokiaľ bude manžel na otcovskej...ovplyvní to nejako moju materskú?

alison11
28. feb 2025

Najlepšie spravíš ke´d zájdeš na sociálnu poisťovňu a spítaš sa tam alebo u účtovníčky kde robíš.

ikonica
28. feb 2025

Nerozumiem... Prve dieta bude mat 3 na konci novembra a druhe sa ma narodit zaciatkom novembra... Podla toho pojde o rezatovy porod...

ikonica
Autor odpoveď zmazal
ikonica
Autor odpoveď zmazal
ikonica
28. feb 2025

Podla tohto by si sa mala nahlasit ako samoplatca... Neviem ci sa cosi nemenilo... https://www.najmaterska.sk/post/ako-sme-žiadali...

domka222
28. feb 2025

Však ale na materskú nastúpiš min 6 týždňov pred pôrodom. Čiže pôjde o reťazový. To obdobie od mája do cca októbra budeš musieť veru poriešiť. Čiže buď nástup do práce,alebo ako samoplatca 🤷‍♀️

jojomacko
28. feb 2025

Ahoj, v máji sa manžel nahlási na otcovskú dovolenku, ty nahlásiš mesiac vopred v práci, že sa vrátiš z rodičovskej dovolenky do práce, vyčerpáš aspoň jeden deň dovolenky, aby ti obnovili poistenie a môžeš ísť na na PN ak si na rizikovom tehotenstve, ak nie nahlásiš v práci oficiálne graviditu a nemôžu ti dať nič zaťažujúce ani rizikové pre tehotnú robiť. Následne v októbri alebo podľa toho ako ti vychádza nastúpiš na materskú dovolenku a súčasne bude ešte aj manžel na materskej so staršou kým mu nevyprší.

jojomacko
28. feb 2025

Ak by si sa chcela opýtať konkrétne ako to máš čo najlepšie poriešiť, aby ste mali v danej situácii peniažky skús napísať pani právničke Dvončovej na pravneprerodica.sk

autor
1. mar 2025

Ďakujem za odpovede všetkým, takze pôjde teda o reťazovy pôrod. Ale zaujíma ma že keď ja zostanem doma s tým že budem samoplatca odvodov a nebudem poberať rodičovský príspevok, pretože manžel bude od mája do novembra na otcovskej, či to nejako ovplyvni výšku materskej?

autor
1. mar 2025

Otázkou je či vlastne materskú dostanem.

ikonica
1. mar 2025

Neovplyvni. Tu ide len o platby do ZP. V socialke sa nic nemeni. Matersku budes mat minimalne tak vysoku, aka bola predosla... Vysku materskej by to ovplyvnilo ak by si zacala pracovat na povodnu zmluvu a zacala odvadzat na nemocenske poistenie. Nemocenske a zdravotne poistenie su dve rozne veci, nie je to to iste....

autor
1. mar 2025

@ikonica ďakujem, si milá ♥️

tiika
1. mar 2025

V práci budeš stále na rod.dovolenke aj keď bez poberania rod.prispevku a prerušené soc.poistenie (obdobie, v ktorom sa prijem neberie do úvahy). Nebudes mat žiadny zdan.prijem, takze tvoju výšku materskej to neovplyvní.

autor
1. mar 2025

@tiika veľmi pekne ďakujem za odpoveď 😊