Ako riešiť druhé tehotenstvo počas rodičovskej dovolenky?
Dobrý deň, prosím o pomoc... Mám prvé dieťa, ktoré na konci novembra oslávi 3 roky, dnes som zistila že som tehotná, pokiaľ by sa bábätko šťastlivo narodilo, termín pôrodu druhého dieťaťa vychádza niekde na začiatku novembra (nepotvrdené doktorom), takže nepôjde o reťazovy pôrod. Pracovný pomer mi trvá, avšak problém je že od mája ide na otcovsku môj manžel. Čo mam robiť ako to riešiť?
Najlepšie spravíš ke´d zájdeš na sociálnu poisťovňu a spítaš sa tam alebo u účtovníčky kde robíš.
Nerozumiem... Prve dieta bude mat 3 na konci novembra a druhe sa ma narodit zaciatkom novembra... Podla toho pojde o rezatovy porod...
Podla tohto by si sa mala nahlasit ako samoplatca... Neviem ci sa cosi nemenilo... https://www.najmaterska.sk/post/ako-sme-žiadali...
Však ale na materskú nastúpiš min 6 týždňov pred pôrodom. Čiže pôjde o reťazový. To obdobie od mája do cca októbra budeš musieť veru poriešiť. Čiže buď nástup do práce,alebo ako samoplatca 🤷♀️
Ahoj, v máji sa manžel nahlási na otcovskú dovolenku, ty nahlásiš mesiac vopred v práci, že sa vrátiš z rodičovskej dovolenky do práce, vyčerpáš aspoň jeden deň dovolenky, aby ti obnovili poistenie a môžeš ísť na na PN ak si na rizikovom tehotenstve, ak nie nahlásiš v práci oficiálne graviditu a nemôžu ti dať nič zaťažujúce ani rizikové pre tehotnú robiť. Následne v októbri alebo podľa toho ako ti vychádza nastúpiš na materskú dovolenku a súčasne bude ešte aj manžel na materskej so staršou kým mu nevyprší.
Ak by si sa chcela opýtať konkrétne ako to máš čo najlepšie poriešiť, aby ste mali v danej situácii peniažky skús napísať pani právničke Dvončovej na pravneprerodica.sk
Ďakujem za odpovede všetkým, takze pôjde teda o reťazovy pôrod. Ale zaujíma ma že keď ja zostanem doma s tým že budem samoplatca odvodov a nebudem poberať rodičovský príspevok, pretože manžel bude od mája do novembra na otcovskej, či to nejako ovplyvni výšku materskej?
Otázkou je či vlastne materskú dostanem.
Neovplyvni. Tu ide len o platby do ZP. V socialke sa nic nemeni. Matersku budes mat minimalne tak vysoku, aka bola predosla... Vysku materskej by to ovplyvnilo ak by si zacala pracovat na povodnu zmluvu a zacala odvadzat na nemocenske poistenie. Nemocenske a zdravotne poistenie su dve rozne veci, nie je to to iste....
@ikonica ďakujem, si milá ♥️
V práci budeš stále na rod.dovolenke aj keď bez poberania rod.prispevku a prerušené soc.poistenie (obdobie, v ktorom sa prijem neberie do úvahy). Nebudes mat žiadny zdan.prijem, takze tvoju výšku materskej to neovplyvní.
@tiika veľmi pekne ďakujem za odpoveď 😊

Ja si budem platiť odvody do zdravotnej poisťovne a prídem o rodičovský príspevok, pokiaľ bude manžel na otcovskej...ovplyvní to nejako moju materskú?