Ako to bolo kedysi a ako to je dnes - strava počas tehu
Zamýšľam sa nad tým, že kedysi moja svokra v robote vláčila ťažké veci a má tri zdravé deti...je možné, že len teraz sme také precitlivené? Čo sa môže jesť, čo nie, ako sa hýbať a ako zase nie a pod....myslíte, že aj vtedy bolo toľko MA len sa o tom nehovorilo tak ako teraz?
No ja zas opačne trubics som prenášala obycsciu stenu a uz som citila ze má tam picha a to som len suchsls po plavscké predtým to isté s detskou a to uz ani malého zdvíhať nebudem lebo minule má tak seklo v krížoch ze som chodila Jak stars babka o pár týždňov zas a to má uz bolest zrszsls k zemi musela som štvornozkovst ked som ležala nic má nebolelo ale hodinu som ss z postele zdvíhals.takže aj uz nemám 20 ako pri prvom a uz 3 deti odrodene.je to citit aj ten vek aj pocet tehu.
Ja si myslím, ze aj vtedy bolo tolko potratov viem ze aj moja babka mala, druhej babke zase za vojny zomrela dcerka nešťastia boli vzdy len akoby sa asi lahšie ,,otrepali,, a išli dalej - možno aj tým, ze nemali uzv. fotky, takže až tak nevedeli čo sa deje, kto vie. Lenze tie zeny boli akési húževnatejšie a mala som z nich dojem, ze sa vedia ovela lepšie popasovať s problémami, ktoré život prináša nehovoriac o tom, že napr. moja mama zažila rok 1968 - vstup ruských vojsk - v Prahe kde sa na namestí strielalo ako mi to rozpravala..Kolké si mohli dovoliť ležať? Babka mladá ovdovela a 3 deti - musela sa ohanať. A vtedy to nebolo tak, že do roka či skor si zena našla noveho chlapa. Nad čím sa dnes nikto nepozastaví, to sa vtedy nepatrilo. Dnes máme polotovary, pračky, sušičky,všetko na zlatej tacke...viac sa museli premahať lebo ak nespravili tak proste nebolo a nie ze sa išlo do Lidla..
Mnohé dnešné zeny su na seba a svoje deti velmi háklivé, deťom sa nedava tolko priestoru ako sme mali my. Ja som bezne chodila pre chleba, rožky- maly nakup ked som mala cca 8 rokov, pračku sme mali ROMO kde som pomahala mame prať, často som musela plieť v zahrade burinu, davať vodu zvieratam - na dvore mame psy, sliepky, chovame papagaje...nebol čas na somariny, temy o sexe v 12tich...lebo som bola rada, ze mozem isť von sa bicyklovať, skakať gumu...Dnes a všetko velmi pitvá, rieši, každý sa za niečím ženie, nahana, ludia v robote od nevidíš do nevidíš, rodiny málo držia spolu. A je vela extrémov čo sa týka zivotného štýlu - ludia nevedia sa prisposobiť ani komprimisu ked neni po ich tak sa pomaly rutia, robia cirkusy a myslím si, ze si celkovo nevážime čo máme, vela sa plytvá. Nedavno mi moj syn hovoril, ze mama a vieš, ze na jedneho afričana kdesi v chatrčke vychadza 10 litrov vody denne? Pitie, varenie, umyvanie...a na priemerneho Slováka je to 52 litrov len umyvanie tela!!! Takže tak...ako sa vraví od dobroty sa aj psy besnia.
@sardinka335 Dobre si to napísala... ale ja si aj tak myslím, že toto je proste prirodzený vývoj. To nie je že od dobroty... Proste to že máme práčky a polotovary je fajn. Ale je to to na čo byť hrdý? Životná úroveň väčšiny ľudí je tu o tom, že si zavesia na krk hypinu a už si okrem toho ani neškrtnú. Do roboty, z roboty, rátať každý peniaz. Životná výhra je bývať v panelákovej králikárni alebo hodinu dochádzať za prácou. Takže sa to zlepšilo, ale stále máme čo doháňať. Plus technológie všetko komplikujú. Počítače, telefóny, o všetko sa treba starať a trvá to čas. Myslím si, že predošlé generácie to mali náročné ale zároveň v úplne iných veciach. Vtedy sa nedalo NIČ a nikto nemohol nič, a tak boli v podstate všetci radi už len z toho, že im nezomrelo dieťa na zápal pľúc alebo že kúpili rožky ráno. Keď boli tehotné, nejako sa nedbalo na to, že dávaj si pozor, proste tie štandardy na zdravie a celkovo životná úroveň bola otrasná. Naozaj sa to podľa mňa nedá porovnávať.
@zellvicka aj vtedy bolo,moeno o nieco menej... Len tym,ze neboli testy na takej urovni,mnohe ani nevedeli,ze potratili. Menzes meskal par dni nasledne dosiel..ani nemuseli vediet,ze boli tehotne. Nebol internet,takze bolo tych informacii omnoho menej. Navyse sa deti plodili v nizsom veku a nebolo tolko chemie, viac sme sa hybali..
Moja mama tiez potratila,jej znama sa zas dlho pokusala o dieta. Len ludia nemali moznost takto to na forach prezentovat,bohvie,ci bol vobec nejaky casopis pre mamicky..
Statistiku by vedeli skor lekari...
A nebolo ani tolko umelych oplodneni,kde je tiez velke riziko nedonosenia plodu.
Dnes zeny vela citaju, vela pozeraju...niekedy zena nevedela ci je prirodzene ked ju niekde picha pocas tehotenstva, ci je normalne, ked ju boli v podbrusku, cize si to nevsimala a jednoducho potratila, potratila, nepotratila, nepotratila...porodila.Tehotenstva neboli zas tak velmi chcene, ako dnes, ani planovane, cize ked potratila, velakrat sa aj potesila 😀 . Smrt sa nebrala ako nieco strasne, bola sucastou zivota, ludia boli zžiti s prirodou, takze kolobeh zivota vnimali inac. Nikto nic netusil o vitaminoch a vplyve zvierat na ludi, cize sa nestresovali ci ked pohladka macku, nedostane toxoplazmozu, ci skodia psie sliny, nestresovali sa ci mozu jest pecienku, ci si mozu dat pohar vinka, ci domacej, robili a jedli na co mali chut. ak sa im aj narodilo postihnute dieta, tak vacsinou prezilo len nevyhnutne dlhy cas, pretoze ho nikto umelo liekmi a pristrojmi nedrzal pri zivote, cize len malo zien malo postihnute dieta, rovnako to bolo aj s opatrovanim starych. Starki ochoreli a zomreli, nevylihovali v posteliach roky, ako dnes a ked , tak len ojedinele. Prisiel ich cas, pobrali sa...nemali lieky, ktorymi by tu prezivali roky...ludia mali svoje zauzivane systemy chovania- Biblia, podla tej sa riadili, cize neboli rozvody, bola tolerancia medzi generaciami, stari mali pravdu, mladi pocuvali.Boli pokorni, pracoviti, tym padom netrpeli na dusevne poruchy ako dnes, viac pracovali manualne , ako psychicky, cize si odburavali stres pri praci. Nemali cas mysliet na frajerky a frajerov, akoze nevera bola, ale nie tak ako dnes, lebo ani vlastne nebolo tak s kym a kde. Zili len v ramci komunity v obci, popripade nanajvys par obci dookola, nie ako dnes, v dobe internetu a mobilov. Stare zlate casy...
@sandra551 prirodzený vývoj? že ľudia boli chorší? že bola horšia životná úroveň? No, o tom by sa dalo veľa polemizovať. Nikdy nebolo toľko psychických chorôb, nikdy nebolo toľko rozvodov, civilizačné ochorenia majú stále rastúcu krivku. O krivke množstva spotrebovaných liekov ani nehovorím. Náklady na zdravotnú starostlivosť? fúúúú.
Počítače a telefóny - že sa o ne treba STARAŤ? máš divné ponímanie sveta. Aj o Televízor sa treba starať 😀 PC a telefón má uľahčovať život, urýchľovať procesy, a nie zabíjať čas, ako je to v skutočnosti. Vraj technológie život komplikujú - ty čítaš vôbec, čo píšeš?
@sardinka335 samozrejme, že boli potraty. ale ľudia/ženy to tak neriešili. Bolo treba ísť ďalej, pracovať, žiť, starať sa o hospodárstvo, živobytie, výchovu ďalších x detí. Smrť bola súčasťou života, ako to výborne napísala @mamulka211 . Teraz zomrie škrečok a človek prepadne depresii. Alebo žena čaká namiesto vytúženého chlapca dievča, a najradšej by sa zastrelila.
áno, ženy boli odolnejšie. fyzicky, a hlavne psychicky. Boli zvyknuté na to, že veľa vecí MUSIA a Nemôžu. Teraz nikto nič nemusí, všetko môže, a robí iba to, čo CHCE. Potom to tak vyzerá. Každý má prebytok a nevie, čo od dobroty. A keď príde niečo, čo nevie ovplyvniť, tak koniec sveta. V minulosti ľudia mohli ovplyvniť máločo. A boli na to zvyknutí. Vedeli to prijímať a vysporiadať sa s tým.
@worker_falcon Jáj, niekto má potrebu rýpať 🙂 🙂 🙂
No, mala som skôr na mysli epidémie moru, cholery... tuberkulóza. Máš pocit, že v dnešnej dobe mrie na epidémie desaťtisíce ľudí v Európe alebo rozvinutých krajinách? Ja mám pocit, že NIE 😅
A áno, o počítače a telefóny sa treba starať, obnovovať programy, zálohovať dáta. A nehovorím už ani o sociálnom faktore, pretože veľa ľudí trávi čas pozeraním do telefónu a PC aj mimo pracovnej doby, ako trávenie voľného času to využívajú. Technológie život uľahčujú, ak sa používajú v správnej miere, ale v dnešnej dobe sú skôr obťažujúce a berú čas.
A áno, čítam, čo píšem 😉
@sandra551 mor, choleru, tuberkulózu neriešili naše mamy, ani staré mamy.
Teraz mrú milióny ľudí na choroby vyplývajúce z "vysokej" životnej úrovne.
obnovovať programy, zálohovať dáta - čo to rozprávaš, prosím ťa? to zaberie asi tak 1% času stráveného za PC.
Technológie za nič nemôžu. oni majú uľahčovať prácu. Je na človeku, ako k tomu pristúpi. je na človeku, čomu bude venovať svoj čas. či bude večer pozerať telku, alebo bude čítať knižku, alebo pôjde do fitka, alebo... Je na človeku, čomu dovolí oberať ho o čas.
@zellvicka zase by mal vitazit zdravy rozum u zeny a zlata stredna cesta. Aj mne starsia generacia hovorila na zaciatku ked mi bolo zle z tehotenstva teraz ked cakame druhe, ze oni MUSELI, ze sa VYGRCALI a robili dalej, ze sa v zivote narobili a na co im to teraz je, vtedy bola ina doba ale to su ludia co nevedia kde maju hranice a teraz ked su starsi maju same zdravotne problemy. Pri druhom tehotenstve a malom dietati clovek proste musi varit upratovat venovat sa dietatu a nie je to sranda, ked sa proste musi ale treba hladat kazdu volnu chvilku na oddych, lebo napr. ja citim, ze moje telo ma brzdi ked uz nevladze. Cize netreba sa ani moc pozorovat co ma picha boli, treba normalne existovat. niekedy si az vecer uvedomim ze som tehotna ked si sadnem. tehotenstvo nie je choroba ale neda sa robit uplne vsetko co predtym. vsetko s mierou ;)
@lulistek k tým chorobám "starších" ľudí. Vidíš iba to, čo chceš vidieť. Ja by som povedal, že súčasná generácia môže byť rada, že ju nepostretnú "choroby starších ľudí" v polovici veku týchto "starších ľudí". Pre tých, ktorí nechápu - dnešní tridsiatnici majú choroby šesťdesiatnikov. A mnohé iné navyše... A štyridsiatnici majú za sebou také choroby, o ktorých sa ľuďom v 80. ani nesníva.
@lulistek suhlasím - zlatá stredná cesta. ked tu čitam niektore temy ako zena ma až 1 dieťa a NIČ nestiha!!!!!! Tak to ja naozaj nechapem. Samozrejme chapem napr. pár týždnov po porode ked je bábätko malinké tak kým sa nejako zosuladí...ale proste celkovo neviem či je to pohodlnosť, lenivost, neschopnost organizovať si čas, veci...moja mama mala zahradu, domacnosť, nakupy - neboli nakupne centra, všetko v rukách vláčila domov a ešte k tomu sestra ma DMO - chodila s nou na rehabilitácie, cvičila doma...kde mohla ležať a bedakať ako ,,nestiha,,?? Proste musela stihať inak nebolo. Babka ešte robila...tak nebolo tolko pomoci, to skor ja ako staršie deiťa som musela pomahať a byť samostatná nakolko to bolo možné.
Treba aj oddychovať - tehotenstvo dava telu zabrať, nie je to sranda...na druhej strane tiež to nie je choroba ako píšeš všetko s mierou.
na jednej prednáške ohľadne histórie som sa dozvedela zaujímavú vec: v minulosti ak horel statok, ľudia ratovali majetky, nie deti, pretože ťažko by znova nadobudli majetky, detí si mohli narobiť habadej. dnes sa dostávajú do popredia vlastný potomkovia - dlho sa odďaľuje založenie rodiny, následné probmémy s otehotnením,preto sa dnes ženy tak sledujú. Ešte sú neni ani tehotné a už riešia ku ktorej babke budú chodiť a ku ktorej nie.
@rakywanda myslis, ze problemy s otehotnenim musia byt len preto, ze to niekto odklada? tie problemy nemaju s vekom casto nic spolocne....ide casto primarnu neplodnost, malokedy sekundarnu...a riesia to mnohi aj dost skoro, len to casto dlho trva....ale typicky nazor niekoho, kto to nepozna...klasika
@zellvicka ja si myslim ze problem je aj to, ze mnohe nepocuvame vlastne matky...ked som otehotnela, prve co, sla som za mamou pytat sa co a ako...lebo viac si vazim a pocuvam moju mamu, ako anonymne internetove fora...ja budem tiez rada, ked moja dcera pride najprv po radu ku mne, ako na MK 🙂
@dena10 presne ako píšeš - milú a láskavú zenu....tak si pamätám aj moju babku 🙂 Dnes ludia prestávaju byť milí a láskaví pri prvej somarine, ktorá im nie je po voli...napr. ze žial musia v ten den si vybrat len medzi čajom s cukrom a sirupovou vodou...a uz je ohen na streche!! a pomaly psychická ujma, petície - tým nehovorím, že sa veci nemaju meniť, skor poukazujem na naše postoje a ,,problémy,,.
@mircalla zaujímavé ako hneď poznáš moje názory....
ja som sa nevyjadrovala k žiadnej ani primárnej ani sekundárnej neplodnosti, povedala som svoj názor ako to väčšinou v tejto dobe je - odďaľovanie zakladania rodiny na čo najvyšší vek, nikde som nespomenula niekoho, komu sa nedarí otehotnieť, či? a koniec koncov je iné ak svoje problémy zistím v dvadsiatke a riešim ich ako keď sa zobudím v štyridsiatke.
ja tiez prichadzam na to, ze cim skor mat dieta tym je to lepsie a hlavne bezproblemovejsie
Neviem, prečo sa tu strhli reči, ktoré podľa mňa neooprávnene ohovárajú našich rodičov a starých rodičov ako keby neboli múdri a inteligentný ako my, myslím si že veľmi veľa vedeli, nevedeli že sú tehu a tak ...a čo si myslíš že boli sprostý........ano mali viac detí, ale pretože ich chceli a možno sa netrápili toľko či ostanú tehotný tento alebo nabudúci mesiac. Ano máme teraz možno viac vecí ktoré nám uĺahčia život, pračka, mikrovlnky, umývačka,,,,,,,,ale pozri sa ako kŕmime v mnohých prípadoch svoje deti? ..............verím, že na svete bude stále viac uvedomelých ludí a budeme sa snažiť aspoň o niektoré veci ako naši prarodičia mám pocit že sa snás snažili vychovať dobrých ľudí...... a nevychováme bandu rozmaznaných frackov, ktorý majú všetko na čo si ukážu, a rodičia im nebudú od nich nič vyžadovať a všetko za nich urobia..... Ja nie som proti pokroku a niektorým zmenám ale mali by sme vedieť čo bolo dobré a to si snažiť zachovať
@mircalla nechytaj zasa za slovíčka ako sa ti to hodí, slovným spojením "odďaľuje sa založenie rodiny" som myslela, že sa v prvom rade rieši bývanie - lebo každý by najradšej len sám a nie bárske, kariéra a pod. ja tu vôbec neriešim nejaké problémy s otehotnením.
a viac nemám potrebu to tu ďalej rozoberať alebo sa obhajovať.

@zellvicka Ahoj.Ja mam kludovy rezim teraz ale ako som zacala prevazne lezat tak ma vsetko boli,picha a otlaca a potom mi robi problem aj vstat a prejst na wc a ked sa obcas pozabudnem a nieco spravim tak mi vsetko pichanie prejde.Zavidim tym tehotnym co robia skoro vsetko bez dakych obmedzeni.Vtedy museli a ked aj prisli o dieta myslim ze to brali tak normalne prirodzena sucast zivota a preto sa neobmedzovali.