Antibiotiká na pleť počas tehotenstva
Ahojte, mate prosim niekto skusenost s antibiotickymi mastami na plet? kozna mi napisala dalacin a locacid. ked zena o tehotenstve netusi, tazko povedat, ze to nebude uzivat. zisti to najskor v 5 tyzdni a potom vsetko vysadi. ja masticky uzivam podla navodu, ale je tam aj pravdepodobnost, ze tehotna som. uzivam to 2 tyzdne a liecba je tam potrebna aspon 5-6 tyzdnov. vdaka za radu. locacid sa vraj v tehotenstve nemoze, dalacin ano. mate niekto takuto skusenost?
najlepsie je sa poradit s lekarkou o tvojom moznom tehotenstve. Vela liekov sa nemoze predpisovat tehotnym nie preto, ze by skodili, ale preto, ze neboli na tehotnych testovane. Tvoja lekarka potom usudi, ci je vhodne pokracovat v takto nastavenej liecbe alebo ju prerusi.
@krasnohor mala som všelijaké silné krémy, na názvy už si ani nespomeniem a vzhľadom na to, že trpím silnou formou ekzému, tak krémy boli tiež silné, ale keď sa prišlo na to, že som tehotná, tak som tieto krémy už používať nesmela... mohla som používať len protopic 0,03% aj to len v nevyhnutných prípadoch, inak som bola bez
ale napríklad, to už som bola tehotná, ale som o tom ešte nevedela, mala som pichnutý aj hydrokortizón a malá je chvála Bohu v poriadku, to si myslím, že bolo horšie než krémy, každopádne treba sa o tom porozprávať s lekárom - ten vie najlepšie, aké môžu byť nežiadúce účinky
@alex334 dakujem. rozpravala som s lekarom o tom. ak poznas roaccutan v tabletkovej forme, je to pre plod nebezpecne a zena musi na potrat. lokalne kremy by som musela pouzivat vraj v obrovskych mnozstvach, aby to malo taky ucinok ako tabletky. na zaciatku roka som zostala tehotna, obaja sme boli dost zarazeni, tak preto preventivne riesim taketo veci. tehotenstvo muselo byt prerusene, plod bol poskodeny. v tom case som nic nebrala, ziadne lieky, ani masticky. hm...
@krasnohor áno pomohol veľmi. Ja som mala take krátery, že mi tiekol hnis po tvári. Roaccutan odstránil aj jazvy, lebo je to taký brutálny bordel, že sa ti postupne vymenia viaceré vrstvy koze. Fakt je to hnusná liečba a detičky treba naozaj plánovať až roky po tom. Ak do toho ideš, tak naozaj sa chrante
@lukamka roaccutan je strasne svinstvo, do toho by som asi nesla. ja nemam plet az taku katastrofalnu. ale ked je zena zufala. masticky, ktore pouzivam, by sa nemali v prvom trimestri. avsak dieta nie je s matkou do 6 tyzdna prepojene, funguje si ako samostatna jednotka, takze ak zistim o par tyzdnov, ze som tehotna, masticky vysadim a bude 🙂

Mne dával kožný len krémy, ktoré neobsahovali žiadne antibiotiká ani kortikosteroidy. Ale keď sme ešte nevedeli, že som tehotná, tak som sa krémovala normálne so všetkým a nič sa nestalo.