Boli ste niektorá na genetickom vyšetrení v tehotenstve?
Dobrý deň chcem sa spýtať prišli mi výsledky z moču volala som gynekológicke ktorá mi povedala ze je tam asi nejaká vada že musím ísť na genetické vyšetrenie
Bola ste už niektorá? Mam sa o bábätko báť?
@ikonica Krv mi brali ale tam nič oni mi vyšetrovali moc na k+c a tam sa niečo zistilo preto ma posielajú na genetické vyšetrenie som v 16 týždni
Asi si zle rozumela, lebo z moču sa skríning na tieto poruchy nerobí a ten moč, čo ti brali, brali len na prítomnosť baktérií. Skríning sa robí z krvi alebo z kombinácie krv+ultrazvuk. Ak ti tam vyšlo zvýšené riziko na niektorú chromozómovú poruchu (Downom sydróm, Edwardsov, Patauov...) alebo na rázštep, pošlú ťa na genetickú konzultáciu. Tam sa vlastne nedeje nič. Genetik/genetička dá tebe aj partnerovi vyplniť dotazník o rodinnej a osobnej anamnéze, pozrie si tie výsledky zo skríningu, povie ti, čo sú to za syndrómy, ako sa u dieťaťa prejavujú, aké je to postihnutie, a vysvetlí ti možnosti ďalšieho postupu. Tie sú vlastne len tri: Buď to neriešiť a čakať na morfologický ultrazvuk v cca 21. týždni (tam sa ale nedá úplne na 100 % vylúčiť niektorý ten syndróm), alebo ísť na amniocentézu, alebo ísť na krvný test, kde sa analyzuje fetálna DNA z materskej krvi (ten sa platí z vlastného a tiež je to len skríning, čiže ak vyjde pozitívne a rozhodla by si sa pre prerušenie tehotenstva, na základe tohto ti ho nikto nepreruší, aj tak budeš musieť ísť na amniocentézu, ktorá je jediné diagnostické vyšetrenie).

No z mocu ti asi geneticke anomalie nemohli vysetrit, najst.. Ktory si tyzden? Nerobili ti aj odber krvi?