icon

Do práce v tehotenstve

annemari1995
10. máj 2015

Ahojte 🙂 mám takú dilemu. Testík mi konečne ukázal 2 čiarky a chystám sa zavolať gynekológovi. Len neviem ako s prácou...pracujem v automobilovej firme s dosť hlučným prostredím, karcinogénnymi látkami a iným bordelom, celú pracovnú dobu sa stojí a dvíhajú sa aj ťažké veci. Momentálne som na PN kôli chrípke, ale tá mi končí už zajtra.

sosovica
10. máj 2015

Ak ti to podmienky nedovoľujú určite by som išla na pnku.

neznama23
10. máj 2015

V praci ked oznamis tehotenstvo by ta mali pteradit na inu pracu ktoru budes moct vykonavat ale najprv chod k doktorovi aby ti vypisal papier kde bude napisabe ze si tehotna nemozes dvihat tazke veci a potom prefot tehotensku knixku a posli zamrstnavatelovi a ten urobi to co je potrebne

annemari1995
autor
10. máj 2015

Ďakujem za odpoveď 🙂 aj ja si myslím..asi poviem doktorke nech mi ju predĺži. Predsa mi je prednejšie zdravie bábätka 🙂

annemari1995
autor
10. máj 2015

@neznama23 Jasné že mu to oznámim len neviem kedy má objedná gynekológ 🙂 A problém je ten že ma tam nemajú na akú prácu preradiť lebo všetci robíme v tej istej hale.

neznama23
10. máj 2015

Chapem
@annemari1995 mala som to iste pracovala som v krcme s taxkou vahou v dyme isla som k doktotovi povedalasom co sa deje aky mam problem on sa ma opyatal ci ma maju kde preradit odpoved znela noe tal som sa vratila do prace s tym ze som tehotna nesmiem dvihat tazke veci tak mi majitelka povedala ok ale pracovala dom takto iba tyzden potom som dosrala bolesti krvacanie a doktor ma dal na pn kvoli hroziacemu potratu na pn som bola dva mesiace a potom som dala vypoved ale hlavne oznam ze si tehotna potom ti vypoved dat nemozu

annemari1995
autor
10. máj 2015

Oznámim to jasné 🙂 len mne výpoveď dať môžu lebo presne za mesiac mi končí skúšobná doba. Tak čakám že vtedy mi ju aj dajú.. ale čo už, som s tým zmierená 🙂

neznama23
10. máj 2015

No dobre by bolo kevy uz skusobna doba skoncila a vypoved ti nedali.ved uvidis ako to dopadne.budem drzt palce aby to dopadlo tak ako chcrs ty.

annemari1995
autor
10. máj 2015

Nech to dopadne ako má 🙂 a ďakujem 🙂

sissy27
10. máj 2015

@annemari1995 netreba hneď riešiť pn a výpoveď... buď ten mesiac do ukončenia skúšobnej doby vydrž alebo teda potiahni pn, ale potom by som na tvojom mieste využila možnosti, ktoré máš, len treba písomne oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo.
V skratke - zamestnávateľ je povinný upraviť pracovné podmienky tak, aby ti vyhovovali - ak toto nie je možné, tak by ťa mal preradiť na prácu, ktorá je v súlade s tvojou prac. zmluvou a rovnakými platovými podmienkami - ak ani toto nie je možné, tak po vašej vzájomnej dohode by ťa mal preradiť na vhodnú prácu iného druhu a tu, pokiaľ by si nedosahovala rovnaký zárobok ako pri pôvodnom prac. zaradení, patrí ti vyrovnávací príspevok v tehotenstve a materstve (zákon o sociálnom poistení). A pokiaľ nič z tohto neprichádza do úvahy, je zamestnávateľ povinný poskytnúť ti pracovné voľno s náhradou mzdy. Ak by zamestnávateľ nepreradil tehotnú ženu na inú prácu, hoci bol povinný, zamestnankyňa má právo odmietnuť ďalší výkon práce. Ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa v zmysle § 142 Zákonníka práce, pri ktorej zamestnankyni prislúcha náhrada mzdy vo výške priemerného zárobku. Táto náhrada jej patrí aj vtedy, ak zamestnávateľ preukázateľne nemá pre ňu inú prácu, na ktorú by ju preradil.
PN je možno jednoduchšie riešenie ( a zrejme ti to navrhne aj zamestnávateľ, pretože preňho je to výhodnejšie), ale pre teba menej výhodné aj čo sa týka financií a aj čo sa týka denného režimu - lekár ti bude musieť vymyslieť diagnózu a adekvátne tomu určí aj obmedzené vychádzky... a nie je tu málo diskusií na tému "som tehotná na pn lebo som chcela, nič mi nie je ale musím sedieť doma lebo čo ak príde kontrola...:"

annemari1995
autor
10. máj 2015

Tieto práva viem. čítala som o tom veľa článkov 🙂 Veď sa porozprávam s doktorkou, doktorom, napíšem zamestnávatelovi a uvidím.

vendula7
11. máj 2015

zial vela moznosti nemas, jedine potiahnut PN pretoze tehotenstvo oznamene zamestnavatelovi ani PN nemaju prednost pred ukoncenim pracovneho pomeru na dobu urcitu..mozu ti dat vypoved aj napriek tomu ze si PN alebo si tehotna, doba urcita ma prednost a nema na nu vplyv ani PN ani tehotenstvo. Mne sa to zial stalo, ked som sice oznamila zamestnavatelovi ze som tehotna a bola som aj PN ale ako sa blizil koniec mojej rocnej zmluvy, rozhodol zamestnavatel ze mi ju nepredlzi na dobu neurcitu a moj pracovny pomer skoncil aj napriek tomu ze som bola v 5 mesiaci a na PN. Zistovala som si to aj na socialnej, aj na zdravotnej aj s pravnikom, je to tak ze zamestnavatel postupoval v sulade so zakonom, zial. Momentalne som PN na rizikovom tehotenstve stale, moj pracovny pomer skoncil, PN zatial bezi, takze ak doktor usudi ze uz nie je dovod na PN tak tie zvysne mesiace do vypisania materskej treba ist sa zaevidovat na urad prace. Na tvojom mieste by som potiahla PN ak su na to dovody co najdalej.

annemari1995
autor
11. máj 2015

Už ťahám ďalší týždeň PN a 22.5 idem ku gynekológovi takže tam sa uvidí 🙂

olifcek
11. máj 2015

@annemari1995 len im to oznam... ked nepojdes v skusobnej, pojdes v dpbe urcitej :-P a ak Ta nemaju kam preradit, kasli na peniaze, radsej bud doma... alebo si pockaj po skusobke a budes doma na platenej priemerke do skoncenia doby urcitej, ak Ti nebudu mat aku pracu pridelovat, ktora by zohladnila Tvoj stav..

annemari1995
autor
11. máj 2015

@olifcek tiež si myslím :D no uvídime ako to dopadne, hlave aby bolo bábo zdravučké 🙂

olifcek
11. máj 2015

@annemari1995 tak tak 🙂 uvidis 🙂